Помагат ли витамин C и D срещу COVID-19

09 November 2021
Кая Иванова

Докато светът (с изключение на България и някои други балкански страни) се ваксинира масово срещу COVID-19, експертите предупреждават, че всеки трябва да продължи стриктно да практикува лични предпазни мерки поне до края на 2021 г. (у нас явно този момент се измества безсрочно...).

Най-добрите предпазни средства продължават да бъдат трите основни практики: носене на маска, поддържане на физическо разстояние и често миене на ръцете. Здравословният начин на живот също е от ключово значение за намаляване на риска от заразяване с COVID-19 или развитие на сериозни усложнения, ако все пак се заразите.

„Хората трябва редовно да се хранят здравословно, да правят упражнения и да внимават със стреса “, казва д-р Иън Тулбърг, медицински директор на спешната помощ на UCHealth в Колорадо. „Ако сме здрави, телата ни са по-добре адаптирани да се справят, отколкото ако сме с наднормено тегло и прекалено стресирани”.

Освен тези здравословни мерки, какво друго могат да направят хората, за да намалят риска да станат жертва на пандемията, която не показва признаци на отслабване? Научните доказателства сочат, че някои обикновени хранителни добавки могат да помогнат.

Една от най-обещаващите от тях е минералът цинк. „В медицинската литература има някои доказателства, че цинкът е бил полезен по отношение на излекуването на някои от симптомите на вирусите, които причиняват обикновената настинка“, казва Тулбърг. "А един от тях е коронавирусът."

„Така че, ако погледнете как действа цинкът в един коронавирус, най-вероятно ще бъде от полза и при COVID-19“, добавя специалистът. „Така че бих препоръчал да го приемате като добавка, за да облекчите вашите симптоми.” Цинковите таблетки за смучене и хапчетата са най-добрият избор.

Изследователите не знаят дали цинковите таблетки могат да помогнат на здравите хора да избегнат инфекция с COVID-19. „Няма нищо, което да показва, че има някаква профилактика от приемането му“, казва Тулбърг. „Но при всички случаи няма да ви навреди.''

Друга препоръка като превенция и лечение на новия коронавирус са дневни дози витамин D3 (1 000-4 000 IU), витамин C (500 mg) и мелатонин (0,3 mg-2 mg всяка вечер). Препоръчва се също така два пъти дневно дози кверцетин (250 mg-500 mg) и към тях може да се добави дневна доза фамотидин (Pepcid) от 20-40 mg.

Д-р Тулбърг се съмнява, че подобни мерки са необходими, особено при здрави хора, които вече имат нормални нива на хранителни вещества като витамин D3 и витамин C. „Приемането на допълнителни количества от тези витамини всъщност няма да бъде от полза, освен ако вече нямате недостиг на тези два витамина“, твърди той.

Витамин D е известен като слънчевия витамин, но може да се намери и в някои храни, като например в някои риби и в яйчните жълтъци. Дефицитът на витамин D е често срещан в Съединените щати, особено сред латиноамериканците и чернокожите. Тези две групи са значително по-склонни от други групи да бъдат заразени с COVID-19 и да развият сериозни усложнения.

Тежките симптоми на COVID също са по-чести сред възрастните хора и хората със затлъстяване или високо кръвно налягане.

Няколко скорошни проучвания показват, че хората с ниски нива на витамин D са по-склонни да се заразяват с вируса, отколкото тези с нормални нива. Например, повече от 80% от 200 пациенти с COVID-19 в испанска болница са имали дефицит на витамин D, според едно скорошно проучване. Мъжете са по-склонни от жените да имат ниски нива, а хората с ниски нива също са имали повишени серумни нива на възпалителни маркери като феритин и D-димер.

Други изследвания показват, че хоспитализирани пациенти с често фатално усложнение от COVID-19 - остра дихателна недостатъчност - са имали изключително високи нива на дефицит на витамин D.

Много проучвания сочат благоприятния ефект на витамин D върху имунната система, особено по отношение на защитата от инфекции.

Витамин С също присъства с протоколите за лечение на COVID-19, защото той е мощен антиоксидант, който е от решаващо значение за функцията на имунните клетки. Мащабно проучване на повече от 11 000 пациенти показва, че витамин С намалява риска от настинка, която често е причинена от други коронавируси.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/