Българският Тайсън Борислав Велев: До края на 2022 ще съм еврошампион!

24 October 2021
БД Онлайн
Борислав Велев
Борислав Велев

Борислав Велев - Рой преминава като Майк Тайсън през своите съперници. 22-годишният боксьор има 8 победи от 8 мача. Всичките са с нокаут, а седем от тях още в първия рунд. Името на многократния шампион на България беше забъркано преди година по обвинение в изнудване. Той прекара известно време в ареста, преди да изчисти името си. Специално за "България Днес" Велев разказа за своите планове в професионалния бокс.

- Борислав, превърнали сте вашия гараж в зала. Откъде дойде тази идея и пандемията ли беше причина?

- Идеята е моя. Ако не се натоваря достатъчно в залата, идвам вкъщи и допълнително се натоварвам. Събирах чували, гири и всичко останало. Преди три години започнах да изграждам. У дома се чувствам много добре. Дори понякога тук тренирам повече.

- Отказвате бързо вашите спаринг партньори и понякога трябва да играете с по-тежки момчета. Трудно ли намирате противници за тренировки?

- Да благодаря на Бог, че съм благословен с трите основни качества в бокса. Бързина, сила и техника. Още в ранна възраст моят личен треньор Владислав Георгиев разбра, че ги имам. Повечето боксьори в България не ги притежават. В "Левски" играя с момчета, които повечето са европейски и републикански шампиони. Те са национали. Когато направя 3-4 рунда с един, а после още толкова с друг, ме натоварват, защото влизат свежи.

- Мислели ли сте да правите спаринги с Даниел Асенов, Хавиер Ибанес и останалите национали? Ще опитате ли да атакувате медал на олимпиадата в Париж?

- Да, ще ходим на спаринги. Доста време ме нямаше, но когато има лагер, може да се присъединя. Честно казано, и аз не знам защо прибързах да стана професионалист. Явно така е било писано, за да усетя истинския бокс. Имам възможност да се върна. С моя личен треньор преговаряме този вариант. Ако правилото продължи да важи за завръщане на професионалисти в олимпийския бокс, ще участвам.

- Кой ви заведе до боксовата зала на "Левски"?

- Бях много малък. Георги Стоименов - Терсене беше треньор. Аз играех за клуб "Капитан Петко войвода", където наставник е първият треньор на Кобрата - Тодор Занданов. Много му благодаря, защото ме е научил някои работи. Дано да тръгна по стъпките на Кубрат. При Занданов ме закара мой приятел. Като малък бях запален по футбола. Доста често се събирахме с големите. Един ден моят приятел дойде на терена. Обясни как е започнал да тренира бокс. Заведе ме в залата. Откакто стъпих на ринга, се почувствах по-приятно, отколкото на терена. Тогава реших да се занимавам с бокс. По-късно се биех на едно градско първенство. Терсенето беше треньор в "Левски". Хареса ме. Говори с баща ми и тогава се получи трансферът.

- Помните ли първия си мач?

- Бях някъде на 11 години. Свалих момчето в нокаут. Падна и започна да реве. Отказа се. Още тогава усетих, че притежавам някаква мощ. Бях около 30 килограма. Мотивирах се. Много ми хареса, че ми вдигнаха ръката.

- Разказвал ли ви е Георги Стоименов за неговите уникални истории на своя най-добър боксьор Серафим Тодоров?

- Да, разказвал е. Той само ме заведе в залата. Там Владислав Георгиев - Тръстиката ме хвана и ме направи от петите до главата боксьор. Благодаря му за всичко. Той е моят втори баща. Слушам го за всичко. Понякога го нервирам. Когато израстваме, ние, младите, преминаваме през всякакви трудности. Хубаво е да имаме човек, който и в добро, и в лошо да е с нас.

- Наскоро имахте подобен период. Много ваши фенове се чудеха къде изчезнахте. Имаше публикации в медиите. Ще разкажете ли какво се случи?

- Вкараха ме вътре. Бях в ареста без нищо, честно казано. Повечето хора, които ме познават, знаят за какво става въпрос. Искам да благодаря на тези, които ме вкараха вътре. Там си заздравих психиката. Точно това ми липсваше. Този период ще ми помогне занапред в живота и в по-тежките двубои, които ми предстоят.

- Имахте ли възможност да тренирате в затвора?

- Да, имаше лост, набирах се, лицеви, кофички. Вътре правих бой със сянка. Скачах на въже, когато ни изкараха навън. Пуснаха ме домашен арест с гривна. Още на другия ден направих тренировка. На втората седмица започнах да правя по 15-16 рунда. А след месец правех по 20-25 рунда гири и круша. Първата седмица беше много тегаво, защото вътре не се натоварвах.

- Големи боксьори като Тайсън, Бърнард Хопкинс и Флойд Мейуедър са минали през затвора. Мислехте ли си за тях, докато бяхте вътре?

- Да, казвах си, че щом те са оцелели, значи и аз ще оцелея. Вътре също е за хора, но не за хора със слаби сърца и слаба психика. Доказах на всички, че съм силен физически и психически, а сърцето ми е голямо. Другите затворници и старшините знаеха, че съм боксьор. Държаха се супер с мен. Бях спортист и имах малко привилегии. Нямаше хора, които искат да ме предизвикат. С всички се сприятелихме. Паснахме си с момчетата в килиите. Бяхме като едно семейство.

- Не сте играли около година. Липсва ли ви отново да сте на ринга?

- Много. Благодаря на моя личен мениджър Васко Алексеев. Той не спира да работи и да търси съперник. В България почти не може да се намери противник. Сега на 12 ноември ще се бия на галавечерта "Макс Файт". Много е трудно да се намери съперник от чужбина заради коронавируса и тестовете.

- Всичките ви мачове са с нокаут, а само един е след първия рунд. Тясна ли ви е вече България?

- Искам да спечеля националната титла, за да бъда по-представителен. След това ще направя сериозна подготовка за европейска титла. Искам да се пробвам за нея. Все още не съм готов, но на края на 2022 ще съм европейски шампион.

- Какво представлява вашата тренировка и какви лишения търпите, защото вашите приятели вероятно харесват да хапнат и да пийнат в петък вечер?

- На мен също ми се е случвало, но вече отбягвам. Имам сега семейство. След месец детенцето ми прави годинка. Много ме промени. Пожелавам на всеки млад човек да създаде семейство. Не ми е важно да изляза с приятели, да се напия и да направя щуротия. Всяка сутрин ходя да тичам на летището. Сам го открих това място. С кубинки, които тежат към 900 грама общо. Следобед ходя да правя спаринги в залата на "Левски". Винаги се готвя двуразово. В неделя почивам, но понякога ходя да тичам.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/