Горки хвърлил око на жената на Георги Димитров. Тя пишела до комунистическите лидери: Пазете съпругите си от Димитров

20 October 2021
Борис Цветанов
Георги Димитров и Любица Ивошевич
Георги Димитров и Любица Ивошевич

Максим Горки упорито хвали първата жена на Георги Димитров Любица Ивошевич за лириката, която тя пише. Дори сам станал неин поръчител за членство в Съюза на съветските писатели.

Някои от вътрешните хора в съюза приписвали това на клюката, че Горки хвърлил око на сръбкинята. Смятал, че може да го огрее - по онова време изгарящата от ревност Люба пишела шизофренични писма до лидерите на комунистически партии в Европа с неизменното съдържание: "Другарят Димитров скоро ще пристигне във вашия град. Пазете съпругата си."

През 1931 г. Любица съвсем е изпратена в психиатрично заведение. Възможно е и това да е повлияло на реакцията на писателя. Две години по-късно Любица Ивошевич скача от петия етаж и слага точка на дилемата, ако я е имало. Георги Димитров - по това време в затвора "Моабит", отделя на случая само два реда в дневника си.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/