След 10 г. децата ни ще са генетични треньори, ще съживяват динозаври

18 October 2021
Лаборатория в Хонконг представя хуманоидния робот Грейс, създаден, за да успокоява възрастните и изолираните хора, особено в пандемията от COVID-19.
Лаборатория в Хонконг представя хуманоидния робот Грейс, създаден, за да успокоява възрастните и изолираните хора, особено в пандемията от COVID-19.

60% от бъдещите най-търсени занятия все още не съществуват

Учени и икономисти не спират да гадаят как ще изглеждат професиите на бъдещето. Не всички прогнози ще се сбъднат, но те дават представа как се изменя пазарът на труда.

Според прогнозите 2/3 от децата ни ще имат професии, за които не сме чували. 60% от най-търсените през следващите 10 г. занятия все още не съществуват.

Нови “занаяти” ще се появят в пресечната точка на индустриите, повечето ще бъдат свързани с информационните технологии. Някои специалности наистина ще останат в миналото, но на мястото им ще се появят други разнообразни и търсени професии.

Една от тях е инженер в областта на адитивното производство, който се занимава с изграждане чрез наслояване и синтез на обекти. За разлика от механичната обработка, при която се отстранява материал, адитивният метод произвежда триизмерен продукт чрез наслояване, известно още като 3D принтиране. Така се създават сложни детайли без конструктивните ограничения на традиционното производство.

Този метод ще завладее протезирането, космическата индустрия, машиностроенето. Експертите по 3D печат и неговата разновидност - биопечат, използващ органични материали, ще станат необходимост. Те

ще създават

човешки органи

- кости, мускули, хрущяли, както и изкуствено месо за борба с глада в условията на климатични изменения.

Повсеместната автоматизация ще има нужда от аналитици, изчисляващи неправилните решения на изкуствения интелект. Те ще премахват грешките в алгоритмите на роботите.

Иноватори в биомимикрията ще заимстват от дивата природа идеи, механизми и технологии. Задачата на човека ще бъде сам да завърши еволюцията в кратки срокове, пише “Лента”. Такива примери има и сега - сред тях е прочутият японски високоскоростен влак Shinkansen, формата от чиято носова част е копирана от клюна на птицата земеродно рибарче.

От дизайнери на цифрови импланти ще се нуждаят не само онези, които искат усъвършенствани зъбни протези и кардиостимулатори. В близко бъдеще ще стане популярно присаждането в тялото на фитнес тракери, прибори за нощно виждане, навигатори и други устройства, които подобряват качеството на живот. Дизайнерите ще трябва да имат умения да имплантират и знания в областта на медицината и биологията.

Консултанти

по “умни къщи”

ще помагат на собствениците им да се оправят със сложната техника като роботи и джаджи за виртуална реалност. На английски те се наричат DigiTech Troubleshooter (в превод - разрешител на технологични проблеми). Подобна е професията на хора, които инсталират в домовете системи за енергийна ефективност, както и на експертите по интеграция на домашни технологии. Те ще определят нуждите на клиента от този или онзи уред и ще предлагат готови решения.

Етичните (бели) хакери

са компютърни специалисти, които пазят информационните системи от атаки. Използвайки същите инструменти, подходи и алгоритми като информационните пирати, те и сега помагат на големи компании и правителствени служби, но скоро ще се разпространят повсеместно. Специален персонал ще гарантира безопасността на личните данни, в това число биометрични, и ще разработва нови форми на защита.

Търсени ще станат специалистите по геймификация. Така се казва цяла индустрия, организираща работата, учебната дейност и цялото ежедневие с помощта на игрови елементи. Смята се, че така бизнесът по-лесно ще привлича клиенти и ще завоюва нови пазари.

Още една популярна и днес технология е машинното обучение. Чрез нея изкуственият интелект може да се усъвършенства без намесата на човека. Скоро тя силно ще се разпространи и експертите по машинно обучение ще бъдат сред най-търсените. Подобна е задачата на механотрониците, които настройват роботите така, че те сами да се учат и да взаимодействат с околния сват, включително други роботи.

Инженерите на

нови материали

ще се занимават с въглеродни нанотръби, аерогели, прозрачен алуминий, електронен текстил (известен още като “умна тъкан”) и други подобни, които съществено ще изменят познатия ни свят.

Обучени механици ще трябват за обслужване системата на безжичния високоскоростен интернет, която ще опаше света. Компанията на Илон Мъск “Спейс Екс” планира да я пусне през 2022 г. Част от задачите тези специалисти ще изпълняват от Земята, но от време на време ще се налага да излизат в Космоса до спътниците, осигуряващи сигнала.

Внимание заслужават мениджърите на т. нар. сенчести технологии. Главната им функция е да организират работата със софтуер, който още не е одобрен на корпоративно или национално ниво. Такива технологии могат да създадат проблеми с безопасността, включително личните данни на сътрудниците. Или да се окажат несъвместими с другите използвани технологии, но същевременно да имат важна роля в дейността на фирмата.

Светът вече използва

технология, наречена

“умен прах”

(Smart dust). Това са самоорганизиращи се роботчета с размера на прашинки, които обменят сигнали и събират данни за околната среда. Интелигентният прах се използва за възстановяване на райони след стихийни бедствия, а също и за проследяване нивата на замърсяване на въздуха и водата. Занапред вълшебният прах ще придобие нови роли, например в издирването на престъпници, а за това ще трябват специално обучени специалисти.

Преговарящи по въпросите на интелектуалните права ще защитават интересите както на собственици и създатели на изкуствен интелект, така и на изобретените от тях програми. Предполага се, че

технологиите ще

отстояват своите

права наравно

с човека

Но не са изключени и злоупотреби от тяхна страна - хората може да встъпят в спорове със своите творения. Задачата на преговарящия ще е да постигне извънсъдебно уреждане на разногласията.

Скоро процесът на наемане на кадри ще се измени до неузнаваемост. Тук голяма роля ще играе технологията блокчейн (blockchain), за която фирмите ще се нуждаят от специалисти. Те ще събират данни за кандидатите от много източници и така обичайното резюме ще се превърне в изчерпателно цифрово досие. Сега блокчейн се използва в криптовалутната индустрия, където се и зароди преди няколко години, а също в банковата сфера и киберсигурността. Предимството ѝ е в децентрализацията на всички процеси, което надеждно защитава провежданите трансакции и съхраняваните данни.  Робот, чието женско лице е разработено след специален анализ на външния вид на рускините, помага на посетител в многофункционалния център за обработка на документи в град Перм, Западна Русия.

Робот, чието женско лице е разработено след специален анализ на външния вид на рускините, помага на посетител в многофункционалния център за обработка на документи в град Перм, Западна Русия.

Селскостопански

брокери ще се заемат

с привличане на

инвестиции и ферми,

включително семейни.

Моделът ще изглежда така: посредникът намира състоятелен инвеститор, готов да вложи във фермата срещу предварително уговорена част от продукцията и възможен дял от продажбата на останалата стока. Самият брокер също ще бъде на процент.

Съвършено нова професия ще се роди от днешния мениджмънт и инженерното дело - фюжънист (от английски fusion - сливане). Той ще съставя екипи от специалисти в съвсем различни области - например модни дизайнери и физици. Добрият фюжънист не само ще учи на взаимодействие хора, които преди не са правили това, но и в перспектива ще вижда потенциала на такова сътрудничество.

Да не забравяме виртуалната (разширена) реалност. И днес в много игри и приложения могат да се купят разни предмети (например оръжие) и участниците често искат да ги вземат със себе си в реалния живот. В бъдеще, твърдят специалистите, осъществяването на това желание ще стане възможно с помощта на

специализирани

магазини, в които

и реални предмети

ще могат да се

прехвърлят във

виртуалния свят

Тази търговия ще бъде управлявана от професионални мениджъри.

Шеринг одитори ще оглеждат домакинства и предприятия, за да използват възможностите на шеринг икономиката, която позволява един предмет или пространство да се споделя от няколко ползватели. Те ще подсказват какви временно незаети устройства и мощности могат да си делят двама или повече клиенти и какви платформи да използват за това.

Професионалисти ще следят и прогнозират модните тенденции в разни области, за да помагат на фирмите да излязат на пазара с нови продукти. Отделна ниша ще бъдат социалните професии. В условията на променящ се климат особено трудно ще бъде за възрастните хора. Консултанти ще им съдействат да се справят с последствията от жега, студ, наводнения, урагани. Те ще следят и предупреждават за предстоящите капризи на времето, ще изработват програми за адаптация, ще съобщават на лекуващия доктор особеностите на организма на пациентите.

Оптимизатори

на паметта ще

помагат на клиенти,

пренатоварени с постоянно постъпваща информация, и на такива, които се затрудняват да запомнят и обработват данни. И на двете групи ще трябват допълнителна оперативна памет, тренировки и дигитални импланти.

Популярните и днес генетични тестове ще прераснат в индустрия - генетични треньори ще изготвят за клиентите индивидуални програми, ще разкриват генетичните им предразположения и ще ги съветват какво да избягват, изхождайки от наследствеността. Геномът ще може да бъде доразвит или модифициран - например за здравни и естетически цели.

Държавите ще

прибягват към

услугите на инженери

климатолози,

способни да предизвикват дъжд, да управляват мълниите с помощта на дронове, да пренасочват ураганите към безлюдни райони, да разгръщат филтри в атмосферата за слънчева светлина и радиация. Те ще контролират наводненията и ще инспектират замърсяването на водата и въздуха.  Показват на британския премиер Борис Джонсън 3D принтирано сърце в Белфаст, Северна Ирландия.

Показват на британския премиер Борис Джонсън 3D принтирано сърце в Белфаст, Северна Ирландия.

Колкото повече боклук зарива планетата, толкова повече ще се търсят специалисти, които знаят какво да правят с него. Екоспециалисти по преработка на сметта ще превръщат битови и електронни отпадъци в полезни суровини или направо в готови продукти. Вече частично или изцяло се правят стоки от отпадъци, вкл. опаковки и пътни настилки.

Генетици ще работят за съхранението на изчезващи видове и по поръчка на богати клиенти

ще съживяват отдавна

измрели видове като

динозаври, мамути

и саблезъби тигри

Някои представители на животинския свят ще получават специална помощ като пчелите, чиято масива гибел напоследък шокира учените. Ще се появят дигитални пчелари, работещи в интелигентни ферми, където процесите на опрашване, подбор на пчелни семейства и проектиране на кошерите се извършват възможно най-технологично.  Британският художник Джайлс Уокър позира до своя робот, танцуващ на пилон, по време на монтирането му в стриптийз клуб във френския град Нант.

Британският художник Джайлс Уокър позира до своя робот, танцуващ на пилон, по време на монтирането му в стриптийз клуб във френския град Нант.

Сред най-важните задачи на близкото бъдеще е развитието на алтернативната енергетика. Експертите в тази област ще работят не само за “зелена” енергия от слънце, вода, вятър, биомаса. Има и други малко известни източници - например енергията на солената вода, на горещите скали, на изпарението, на Луната, на слънчевата енергия в Космоса. Нуждата от такива специалисти ще нараства лавинообразно. Те ще се занимават и с транспорта и складирането на енергията, ще помагат на собствениците на жилища да оптимизират енергийните си източници. Ще трябват и техници, които да монтират и поддържат енергосъоръженията.

След някоя година съветникът по дигитални валути ще стане търсен помощник - нима биткойнът вече не е тук? Той ще притежава не само финансови, но и компютърни и мениджърски умения, за да управлява финансовия ви портфейл.

Най-накрая светът отчаяно ще се нуждае от дигитални терапевти, които да помагат за преодоляване на онлайн зависимостта, която вече се третира наравно с наркотичната. 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/