Америка минава на коли на ток - “Форд” влага $11,4 млрд.

29 September 2021
Прототип на изцяло електрическия пикап F-150 Lightning на “Форд” е изложен в Диърборн, щата Мичиган.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Прототип на изцяло електрическия пикап F-150 Lightning на “Форд” е изложен в Диърборн, щата Мичиган. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Компанията ще строи в Тенеси най-големия си завод

Американската компания “Форд” ще инвестира 11,4 млрд. долара в нови фабрики за производство на електромобили в САЩ, съобщи Би Би Си. Производителят на автомобили ще построи в щата Тенеси най-големия си завод и две предприятия за производство на акумулатори за електрическите модели. В инвестицията ще участва и южнокорейската фирма SK Innovation Co.

Компанията иска да поведе Америка към преход към електроколи. Подобно на конкурента си “Дженеръл Мотърс”, от “Форд” се надяват около

половината от

автомобилите,

които продават

до 2030 г., да

бъдат с нулеви

емисии

“Форд” и “Дженеръл Мотърс” се надпреварват да догонят “Тесла” на Илон Мъск, която е на път да продаде повече от 800 000 електрически автомобила тази година.

“Това е нашият момент - най-голямата ни инвестиция досега, за да помогнем за изграждането на по-добро бъдеще за Америка”, каза Джим Фарли, президент на “Форд”.

Новите разходи са част от плана на компанията да инвестира 30 млрд. долара в прехода си към електрически превозни средства до 2025 г. Освен това “Форд” обяви, че ще вложи 525 млн. долара, включително 90 млн. долара в Тексас, за обучението на техническия състав на дилърите за обслужване на електрическите возила.

Концернът очаква 40 - 50% от глобалните му продажби да са на електромобили до 2030 г.

“Това е огромна сделка за нас. Бъдещето на електромобилите ще промени живота ни в следващите десетилетия и искаме да расте и капацитетът ни заедно с разширяването на този пазар”, заяви Лиза Дрейк, главен изпълнителен директор на “Форд”.

Мащабният проект включва изграждането на огромен кампус северно от Мемфис, който ще се казва “Синият овален град”. Там ще се издига първата нова фабрика за сглобяване на автомобили на “Форд” от над 50 години насам. Обектът, който ще е три пъти по-голям от комплекса на компанията в Мичиган, ще създаде приблизително

6000 нови

работни места,

свързани с изграждането на електрически превозни средства и клетки за батерии.

Очаква се съоръжението да бъде въведено в експлоатация през 2025 г. Във фабриките ще се използва 100% възобновяема енергия, като целта е да няма отпадъци за сметища и да се рециклира индустриалната вода.

Заводите ще имат капацитет да произвеждат батерии за над 1 милион електроколи годишно.  Илюстрация показва новия комплекс за производство на батерии за коли на “Форд”, който ще бъде построен в Кентъки и ще започне работа през 2025 г.

Илюстрация показва новия комплекс за производство на батерии за коли на “Форд”, който ще бъде построен в Кентъки и ще започне работа през 2025 г.

Остава без отговор как новият растеж на “Форд” на юг би повлиял на другите му фабрики. Понастоящем компанията произвежда своите превозни средства в Канзас, Мосу, Диърборн, Мичиган, и друга фабрика в Кентъки.

Електромобилите обаче имат по-малко части и изискват по-малко труд за изграждането им. Работниците и техните синдикати се тревожат, че уменията им може вече да не са необходими.

Новината за новите заводи е последният мултимилиарден ход на автопроизводител за бързо преминаване към електромобили и постепенно премахване на колите и камионите, задвижвани с бензин, като част от глобалните усилия за борба с изменението на климата. Транспортът, главно автомобили и камиони, е отговорен за около 30% от емисиите на парникови газове в САЩ, повече от енергийния сектор, отбелязва в. “Ню Йорк Таймс”.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/