Искате нов Mercedes? Ще трябва да почакате повече от година

27 September 2021
Георги Луканов

Глобалният недостиг на микросхеми продължава да оказва негативно влияние върху производствените графици на автомобилната индустрия. През първите няколко месеца на годината автомобилните производители по света започнаха да изпитват остър недостиг на чипове и фабриките една след друга спираха производството за различни периоди. Daimler стана поредната жертва на кризата.

Шефът на Mercedes Ола Калениус заявява пред Ройтерс, че поради глобалния недостиг на чипове, марката е принудена сериозно да увеличи времето за доставка на автомобили, поръчани от клиентите. „Търсенето на Mercedes е огромно и в същото време, за съжаление, има сериозни ограничения. За някои модели времето за изчакване е по-дълго, отколкото бихме искали - в някои случаи повече от година“, признава босът на марката. Според него кризата чиповете е малко вероятно да приключи до 2023 г.

Според анализатори на автоиндустрията ще са необходими поне още 15-20 месеца, за да преодолее недостига на полупроводници, въпреки че следващата година въздействието му върху производството трябва да бъде по-малко сериозно.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/