Джеф Безос иска да направи хората безсмъртни

22 September 2021
Евита Смилкова
Джеф Безос
Джеф Безос

Заедно с милиардера Юри Милнър основава лаборатории с прочути учени, които да преборят стареенето, като подмладяват клетките

Милиардерите Джеф Безос и Юри Милнър искат да преобърнат процеса на стареене при хората и за целта основават съвместна биотехнологична компания - лаборатории “Алтос”. Това стана ясно след конференция, проведена в имението на Милнър в Пало Алто, съобщи в. “Дейли мейл”. Руско-израелският предприемач е най-влиятелният в сферата на информационните технологии.

Амбициозният проект ще се осъществи от екип от доказани учени в различни сфери от целия свят. Компанията иска да създаде технология за биологично препрограмиране,

подмладяване

на клетките в

стерилна среда,

което ще удължи живота им. Това може да върне часовника назад при животни, а следователно и да удължи човешкия живот.

Лаборатория “Алтос” е регистрирана първо в САЩ, а тази година и във Великобритания. Събрала е над 270 млн. долара за проучвания за препрограмирането на клетки при животните, а потенциално и при хората. Предстои да се създадат няколко научни института - планира се засега те да бъдат в района на Сан Диего, Кеймбридж, Великобритания и Япония.

За участие в проекта милиардерите канят и много учени от известни университети. Освен

обещания за

многократно

по-високи

заплати от

сегашните им

изследователите се стимулират да отделят време на всяка идея, свързана с удължаването на живота, без да се тревожат за финансирането ѝ.

Главен изпълнителен директор на “Алтос” е Ричард Клауснер, който през професионалния си опит е ръководил и Националния институт по рака в САЩ.

Въпреки че до момента не се знае много за новия проект, изборът на специалисти говори за проучване на няколко видове техники против стареене. В компанията е включен д-р Шиня Яманака, един от първите изследователи в препрограмирането на клетки. През 2012 г. японецът печели Нобелова награда за своето проучване. Той доказа, че чрез добавяне на четири специфични протеина към клетките те може да бъдат върнати в по-ранен стадий със свойствата на ембрионални стволови клетки, които се състоят от градивни елементи на новия живот. Яманака ще бъде неплатен съветник в научно-консултативния съвет на “Алтос”, твърди списание MIT Technology Review.  Руско-израелският предприемач Юри Милнър е най-влиятелният в сферата на информационните технологии.

Руско-израелският предприемач Юри Милнър е най-влиятелният в сферата на информационните технологии.

Друг талант, когото компанията е привлякла, е испанският биолог Хуан Карлос Исписуа Белмонте, известен с проучването си за разменяне на клетки в живи организми. През 2016 г. той демонстрира ембрионалната техника на стволови клетки на Яманака, като я прилага върху мишки. Резултатът е успешен - появата на възрастовите признаци била забавена.

След експеримента Белмонте нарича техниката на препрограмиране потенциален “еликсир на живота”. Неговата хипотеза е, че

човешкият живот

може да се

удължи с около

50 години

Друг опит, с който е известен испанецът, е смесването на човешки и маймунски ембриони. До момента той е работил в института “Солк” в Калифорния.

Д-р Стив Хорват също се присъединява към прецизно подбрания екип на Безос и Милнър. Той е известен с разработването на маркери, които могат да измерят с точност стареенето при хората и животните, или т.нар. биологичен часовник. Необходим е такъв кадър в екипа, за да се осъзнае фундаментално как работи човешкият организъм и да се изследват възможностите за преобръщане на последователността.

В борда на съветниците е включена и д-р Дженифър Дудна, която спечели Нобелова награда през 2020 г. като съоткривател на метода на генно модифициране CRISPR. През 2019 г. учени от института “Солк” заедно с биолога Белмонте използват именно този метод в друг проект, свързан със забавянето на процеса на стареене.

Към екипа се присъединява и д-р Питър Уолтър от Калифорнийския университет, който заедно с д-р Уолф Рейк е инициирал

изследване

на молекула,

която засяга

човешката памет

Проектът е бил реализиран в института “Бейбрахам”, Великобритания.

Д-р Мануел Серано от Института за изследване на биомедицина също ще бъде част от начинанието на милиардерите. Той споделя, че компанията ще му плаща 10 пъти по-висока заплата от досегашната. Целта, поради която докторът се включва в проекта, е да разбере процеса на подмладяване. “Идеята за дълга младост в бъдеще несъмнено съществува, но тя не е непременно целта”, казва д-р Серано.

Лаборатории “Алтос” е проект, от който не се очаква генерирането на печалби. Разбира се, ако се достигне до каквото и да било откритие, което забавя стареенето, то ще донесе милиарди.

Главната цел на лабораториите ще бъде да открият начин да приложат модифициране на клетки върху животно, без да го убиват. Необходимо е пълно осъзнаване на настъпващите процеси в живия организъм при самото препрограмиране на клетките, за да се избегнат каквито и да било негативни ефекти.

В предишни опити е имало голям

риск прилагането

на техниката

да създаде

ембрионални тумори,

наричани още тератоми. Това е и причината въпреки мащабното финансиране и интереса към безсмъртието да има публикувани малко изследвания по темата.

Компанията не е единствената, която се занимава с изследвания в тази област. Лаборатория “Калио”, създадена през 2013 г. от съоснователя на “Гугъл” Лари Пейдж, ще бъде един от главните ѝ съперници. Интересно за “Калио” е, че екипът от специалисти също е прецизно подбран, заплатите им са повече от задоволителни, но до момента не са постигнали напредък в борбата със стареенето.

Алехандро Окампо, бивш колега на д-р Белмонте от института “Солк”, споделя, че концепцията е наистина силна, но пътят към човешката терапия е дълъг и крие своите рискове.

Технологията не просто подмладява клетките, но и променя функцията им. Това прави експеримента прекалено опасен, за да бъде приложен върху човек.

Официалното откриване на лаборатории “Алтос” все още не е станало. Има спекулации, че освен Безос и Милнър може да се включат и други съдружници от Силициевата долина.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/