Парижани гледат снимки с Кристо като дете в Габрово

14 September 2021
24 часа
Кристо с майка си и по-големия си брат Анани
СНИМКИ: БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В ПАРИЖ
Кристо с майка си и по-големия си брат Анани СНИМКИ: БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В ПАРИЖ

Малкият Христо Явашев, едва 6-7-годишен, облечен в черно костюмче, с къси панталони и с бяла яка, уловен в кадър как държи ръката на майка си Цвета, а до нея върви по-големият му брат Анани. Така парижани ще видят покойния български артист на 16 септември.

Тогава в Българския културен институт в столицата на Франция ще бъдат показани 30 снимки, произведения на изкуството и факсимилета, посветени на ранните години на твореца, в изложбата “Кристо. От Габрово до Триумфалната арка”.

Парижани ще могат да видят Явашев и преди да стане ученик - как още като малко дете прави първите си стъпки в изобразителното изкуство. В изложбата ще има лични снимки, предоставени от най-близките му хора - Елка и Стефан Явашеви, както и от Даниела и Анани Явашеви. Ще има документи от българския национален архив и от държавния архив на Габрово.

Ще бъдат показани творбите на Кристо от студентските му години и скъпо пазени спомени от негови приятели и съученици. Изложбата проследява живота на твореца, преди да навърши 21 години и да поеме по пътя на художник емигрант отвъд желязната завеса.

Експозицията е посветена на опаковането на Триумфалната арка в Париж и ще продължи до 30 ноември. Тя е съвместна инициатива на Музея на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж с подкрепата на община Габрово и Министерството на културата.

Във френската столица вече започна и финалната част от опаковането на Триумфалната арка - проекта, който Кристо замисля още преди 60 години.

След седмица подготовка екип от 95 души започна да спуска плата от върха на арката. Крайният резултат ще бъде представен на 18 септември.

Кристо като малко дете в дома си в Габрово
Кристо като малко дете в дома си в Габрово
Вляво - Кристо прави първите си стъпки в изкуството.
Вдясно - Триумфалната арка, която той мечтае да опакова от 60 г.
СНИМКИ: БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В ПАРИЖ
Вляво - Кристо прави първите си стъпки в изкуството. Вдясно - Триумфалната арка, която той мечтае да опакова от 60 г. СНИМКИ: БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В ПАРИЖ
95-има работници спускат плата от върха на Триумфалната арка.
СНИМКА: РОЙТЕРС
95-има работници спускат плата от върха на Триумфалната арка. СНИМКА: РОЙТЕРС

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/