Рецептата за кока-кола на Джон Пембъртън се пази в брониран стъклен сейф

17 August 2021
Spomen.bg онлайн
Сн. Pixabay
Сн. Pixabay

“Кока-Кола” е изобретена през 1886 г. от американския фармацевт Джон Пембъртън. Първоначално той я замисля като лекарство, което се купува без рецепта. Благодарение на агресивна маркетингова политика от страна на бизнесмена Ейза Григс Кандлър напитката става лидер на световния пазар за безалкохолни напитки през ХХ век. Такова е положението и до днес.

През 2011 г. Журналисти от американското радиошоу Thisamericanlife.org обявиха сензационно, че са разкрили рецептата на "Кока-Кола", съобщи в. “Дейли телеграф”. 

Откритието било направено след преглед на броя на в. “Атланта джърнъл-конститюшън” от 8 февруари 1979 г. Във вестника имало снимка, на която се вижда как човек държи отворена книга с рецепти.

Радиожурналистите твърдяха, че именно това е пазената в строга тайна рецепта за приготвяне на “Кока-Кола”.

Смята се, че тя съдържа точните мерки от всички масла, необходими за секретния ингредиент, известен като “добавка 7Х”. (Виж забавната таблица.) Добавката е най-важната съставка от газираната напитка, макар да е под 1 на сто от общото количество. Тя обаче придава уникалния вкус.

Съдържанието на “добавка 7Х” е известно само на няколко души от корпорацията. Истинността на рецептата не бе потвърдена, но не бе и отречена.

Освен това журналистите публикуваха сходен лист на Джо Джейкъбс - фармацевт, който продавал чаша кока-кола срещу 5 цента. В списъка му има и допълнителни съставки като детелина и сок от слива.

През 2013 г. американец щата Джорджия твърдеше, че разполага с копие на тайната формула за производството на „Кока-Кола", съобщи WXIA-TV.

Колекционерът Клиф Клуг, жител на Рингголд, искаше да продаде рецептата за 15 милиона долара в сайта eBay. Казваше, че открил рецептата, датираща от 1943 г., насред стари бумаги, които неотдавна купил на търг на вещи, принадлежали на известен химик от щата.

Представители на „Кока-Кола" обаче опровергаха твърденията на Клуг. Те припомнят, че рецептата за газираната напитка се съхранява в музея на компанията в Атланта. Формулата е в сейф с височина половин метър. Той никога не се отваря. Посетителите на музея се допускат най-много на няколко метра от него.

ДЖОН ПЕМБЪРТЪН /Снимка и графика: Архив 24 часа
ДЖОН ПЕМБЪРТЪН /Снимка и графика: Архив 24 часа
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/