Чък Фини дари тайно $8 млрд., няма свой дом и кола

05 August 2021
Сима Владимирова
Чък Фини в жилището си. Снимки: АРХИВ 168 ЧАСА
Чък Фини в жилището си. Снимки: АРХИВ 168 ЧАСА

В детството семейството му изпитва трудности да свърже двата края. Като доброволец в Корейската война следва безплатно. После дава $1 млрд. на университета си. Златната му възможност е отварянето на безмитни магазини на летище на Хаваите.

89-годишният бизнесмен Чък Фини раздаде цялото си богатство - $8 милиарда, и не остави нищо на петте си деца. Американецът от ирландски произход си беше поставил тази необичайна цел - да занули авоарите си, преди 38 години. При това дълго време мечтата му остава в абсолютна тайна.

Затова сп. "Форбс" го нарича

“Джеймс Бонд на филантропията”.

Той натрупва парите си от своята империя от 420 магазина за безмитна търговия на 11 международни летища, но става известен с благотворителните си акции. През 1982 г. основава тайна фондация "Атлантически филантропи" и прехвърля в нея почти цялото си състояние. Днес тя вече не притежава нищо.

Намиращият се в лошо здравословно състояние Фини подписа документите за закриване на организацията и заяви, че е много доволен, че е постигнал желанието си приживе. От малкия си апартамент под наем в Сан Франциско, обзаведен скромно като стая в студентско общежитие, той се обърна към свръхбогатите:

"Към тези, които се чудят дали да даряват,

докато са живи - опитайте, ще ви хареса".

Фини добави, че се надява повече суперзаможни да последват примера му и да използват парите си, за да помагат да се решат големите световни проблеми.

"Богатството върви с отговорността - често обича да казва филантропът. - Хората трябва да се определят или да почувстват тази отговорност и да използват авоарите си, за да подобрят живота на останалите, или иначе ще създадат нерешими проблеми на бъдещите поколения."

Бизнесменът е вдъхновен от 

есето "Евангелието на богатството" на Андрю Карнеги и

винаги е съчувствал на бедните.

Самият Фини през целия си живот живее отшелнически,

не е притежавал нито къща, нито автомобил, а само чифт обувки, пише британският в. "Гардиън". Известен е с това, че лети само в икономична класа, дори ако семейството или колегите му са в бизнес класата на същия самолет.

Пробвал и лукса, но установил, че не е за него.

Затова сега продължава да носи часовник "Касио" за 10 долара и си държи документите в найлонови торбички. Така се чувства комфортно и е наистина Чък, казва управителят на благотворителната фондация, който работи за него от 30 години.

Отношението му към парите контрастира с това на съдружника

му Робърт Милър - 293-ти по богатство в света с $6 милиарда. Партньорът притежава луксозни къщи в Хонконг, Ню Йорк, Париж и Гщад, Швейцария. Плюс това се радва на имение в Йоркшир, което заема 14 500 хектара.

Двамата не са си проговорили,

откакто по настояване на Фини се налага да продадат дяловете си

в империята безмитни магазини на компанията за луксозни стоки "Луи Вюитон" през 1996 г. Спорът между съдружниците е толкова голям, че разсекретява филантропията на Чък. Милър го заплашва със съд, тъй като не иска да се раздели с акциите си. Преди да подаде иск, Фини разказва за благотворителността си пред в. "Ню Йорк Таймс" и така става ясно, че партньор в компанията е не той, а фондацията му "Атлантически филантропи". На нея е прехвърлил всичко.

Фини има необикновена съдба - роден е по времето на Голямата депресия. Майка му е медицинска сестра, която е доброволка към Червения кръст. Баща му прави застраховки. Докато Чък расте, семейството изпитва финансови трудности.

Като дете му се налага да рине с лопата снега

пред къщата си

и да продава коледни картички в квартала.

Едва завършил училище, се включва в Корейската война като радиооператор в американските военновъздушни сили. Там започва да продава на приятелите си сандвичи "Болоня" - парче месо между две филии. Участието му в мисията в Корея му дава право по закон да следва безплатно в университета "Корнел".

Чък избира хотелска администрация. Впоследствие раздава общо 3,7 милиарда долара на много висши учебни заведения, между които 1 милиард на своя университет.

Именно по време на Корейската война американецът с ирландски произход стартира концепцията си за безмитни магазини, като заедно със съученика си Робърт Уорън Милър започват да продават алкохол без мита на служещите в Азия свои сънародници през 50-те години.

През 1956 г. в териториалните води на Франция в Средиземно море са разположени около 50 американски бойни кораба. Фини започва да

продава алкохол без мито на около 300 000 моряци.

Не разполага нито с пари, нито с офис, нито с персонал, но бизнесът му се развива успешно.

През 1960 г. заедно с Милър основават компанията си DFS Group.

Моряците започнали да дават заявки не само за пиене, но и за коли, пише сайтът "Бизнесдийлслаб". Чък веднага се възползвал от тази възможност и започнал да им ги продава. Така през 1964 г. влиза и в автомобилния бизнес. Всичко изглежда прекрасно и филантропът не подозира каква опасност го дебне.

Главният счетоводител му съобщава, че задълженията на компанията са с милион и половина повече от акциите й. Платили са големи данъци и въпреки приходите този бизнес не води до печалби. Така му остават две възможности -

да фалира

или да работи незаконно.

Той избира първата и приключва с началната си дейност.

Следващата бизнес опция се появява много скоро. Става дума за летищните безмитни магазини. Те се отдават на принципа на концесиите. Приятел на Чък му казва, че летището в Хонолулу на Хаваите ще организира търг. Той наддава с $125 000 и печели 5-годишна концесия да оперира.

Това го води до следващия удар. През 1964 г. Япония се опитва да промени имиджа си и да изглежда по-отворена. Затова пуска японците да пътуват свободно по света и топдестинацията се оказват Хавайските острови.

Те се превръщат в идеалните купувачи от магазина на Фини.

Бутилка уиски в Япония струва $35,

а при него - $7.

Печалбите хвърчат нагоре. Същото се случва и с цигарите. Той и партньорът му правят по $10 милиона на година.

Когато в полетите се включва "Боинг-747", нещата стават още по-добри за ирландеца. Постъпленията вече са по 1 милион на ден.

Скоро компанията му се превръща в най-голямата в този бизнес в света. През 70-те години служителите му наброяват 5000. А най-хубавото е, че всички печалби са освободени от данъци.

В един момент Чък

осъзнава, че богатството има и негативни страни.

Семейството му не се опитва да постигне нищо, децата му скучаят.

От втората си съпруга - бившата му секретарка Хелга, няма наследници. От първата си жена - французойката Даниел, има пет - четири дъщери и един син.

Видял, че те нямат желание да направят каквото и да било, пише "Бизнесдийлслаб". Опитвал се да ги накара да се стремят към нещо, но не успявал. Вероятно това станало основната причина да започне да дарява на други хора.

Фини е внук на имигранти от Северна Ирландия

и затова отпуска 1,9 милиарда долара за проекти в родината на баба си и дядо си. Освен това застъпва активна гражданска позиция. Появява се лично на протест в Лондон срещу инвазията в Ирак през 2003 г.

Раздал е $870 милиона на организации за защита на човешките права. Част от тях - 62 милиона долара, отиват за кампания срещу смъртното наказание в САЩ, а други 76 милиона - за подкрепа на здравния план "Обамакеър".

Щедростта на Фини вдъхновява Бил Гейтс и Уорън Бъфет да създадат организацията "Даване на залог", чрез която най-богатите в света да даряват поне половината от състоянието си за благотворителност. Филантропът с втората си съпруга Хелга

Филантропът с втората си съпруга Хелга

С Бил Гейтс
С Бил Гейтс

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/