Кралят на племето Моси в Буркина Фасо се появява всеки петък пред двореца сред тътен от барабани, тарамбуки и оръдия. Ей така, за страх!

04 August 2021
Георги Милков
Сн. Фейсбук профил на Георги Милков
Сн. Фейсбук профил на Георги Милков

Снимката на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан при краля на Моси през 2016 г. развълнува мнозина у нас, защото преди да защитава интересите на Франция в Буркина Фасо, посланик Дьо Кабан бе шеф на френската дипломация в София. През 1960 г. Буркина Фасо (тогава Горна Волта) получава независимост от Франция.

С него бях на "здравей - здрасти", виждали сме се на разни светски събития и нямам кой знае какви фундаментални впечатления.

Кралят обаче е мой любим персонаж и снимката на мосю Дьо Кабан ме върна към назабравимите ми преживявания в Уагадугу. Припомням това, което преди време споделих, събрано в краткия разказ по-долу:

При краля на Моси и задницата на неговия кон

Време е за аудиенцията при краля на Моси - най-голямото и силно племе в Буркина Фасо. Има обаче някои лоши новини. Предупреждават ме, че церемонията е в нечовешки ранен час, снимките са забранени, а кралят е голям нервак. 

Той не се меси в държавните дела, но може да се изказва по междуплеменни спорове. Играе го нещо като мешерето у нас, но с повече салтанати и патардия. Появата му пред двореца в петъчен ден винаги е придружена с тътен от десетки барабани и тарамбуки, а накрая пажовете му гърмят и с едно оръдие. Ей така, за страх.

Важните клечки от племето започват да се събират на един мегдан пред имението на Моро-Наба още в 7 часа сутринта. Някои идват с моторетки, други - с джипове. Зависи колко нагоре са в йерархията. Сядат пред двореца в отделни редички, пак според ранга си.

Лесно се ориентирам кой какъв началник е.

Колкото по-шарено и натруфено е облечен някой,

има по-голям меч и сяда на първа линия, толкова по-голям тузар е.

Кралят се появява в 8 часа целият в червено - знак, че се готви за война. В смисъл, че не е много на кеф и може да ни избие всичките. Пред него извеждат коня му - оседлан и накипрен с разни такъми.

Кралят сяда на един дървен трон и, общо взето, не прави нищо друго, освен да си гледа коня. Задницата на животното е обърната към племето (в чийто редове съм и аз) и затова всички виждаме повече коня, отколкото краля. На равни интервали през около пет минути разни хора от по-първите редици стават и се приближават към добичето и господаря му.

Просват се на земята и почват да се кланят. Нещо му се молят.

После се отдръпват, за да направят място на следващите просители. След като всички се извървят и изпонатръшкат, кралят си отива.

Е, това ли беше?

Надигам глава разочаровано. Човек от племето ме дърпа, за да остана на колене с приведен лоб, защото церемонията не е приключила. Все още има вероятност кралят да ни изтрепе, ако нещо го подразним.

Положението е:

Пейте робини тез тъжни песни! След малко Моро-Наба наистина се връща, но този път е облечен целият в бяло. Което е добър знак за всички ни. В смисъл, че явно ще се живее, а няма да се мре.

Ликуй народе! Конят бива разседлан и освободен, а множеството поканено на разпивка в двореца. Почерпката е нещо като извинение, че е трябвало да станем рано и да се дотътрим до двореца в петък, което иначе си е почивен ден.

От кралския протокол разбирам, че до този момент единственият българин, който е бил допуснат на аудиенция при Моро-Наба е Христо Стоичков. Преди няколко години най-успешният български футболист е посетил Буркина Фасо като лице на кампанията "Професионалният футбол срещу глада".

В Уагадугу още помнят съвета, който Стоичков им дал тогава: "Ритайте повече, за да не мислите за ядене". Ако знаех предварително какво ми предстои да ям, и аз щях да се отдам на футбол...

Посланик Дьо Кабан на аудиенция при краля на Моси. Сн. АРХИВ 24 ЧАСА
Посланик Дьо Кабан на аудиенция при краля на Моси. Сн. АРХИВ 24 ЧАСА

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/