Калин Тодоров: Владо Живков няма нищо общо с убийството на Татяна Титянова

30 July 2021
Симона Димитрова
Семейна снимка от сватбата на Владимир Живков и Маруся Мирчевска.
Семейна снимка от сватбата на Владимир Живков и Маруся Мирчевска.

Сестра Антоанета твърди, че двамата дори не са се познавали

Мара Малеева го държала изкъсо - не му давала да стане от масата, докато не си изяде закуската

Вовата поема по лош път след Суворовското училище в СССР

Първоначално не искал да се знае, че е син на Тодор Живков, и не ползвал привилегии

Той бил потиснат от супермогъщата Людмила, с която не били близки

Калин Тодоров е син на бившия премиер и председател на Народното събрание Станко Тодоров и дългогодишен член на Политбюро на ЦК на БКП. Това му дава уникалната възможност да разкаже от първо лице как се е управлявала България по времето на комунизма. Има 5 книги за соца и за прехода, а "168 часа" разказва как израства с Владимир Живков.

Калин Тодоров е син на бившия премиер и председател на Народното събрание Станко Тодоров.
Калин Тодоров е син на бившия премиер и председател на Народното събрание Станко Тодоров.

- Г-н Тодоров, откога се познавате със сина на Тодор Живков - Владимир?

- С Вовата, както го наричахме, се познаваме от самото ни раждане. И двамата живеехме на ул. “Оборище” 13. Тогава там бяха настанени висшите партийни ръководители. В къщата бяха семейство Живкови заедно с майката на Тато, нашето семейство, писателят Богомил Райнов, министърът на вътрешните работи още от Червенков - Цанков, заместникът му и един от големите генерали. Спомените ми датират от 3-4-годишна възраст. Моята баба и неговата баба седяха отвън на улицата и обсъждаха някакви неща, а

ние играехме с топка.

Отидохме да учим в 38-о училище “Васил Априлов”, там бяхме до 8-и клас. След това Вовата се премести в Руската гимназия, а аз в 8-о СУ “Васил Левски”. Малко по-късно него го закараха в Суворовското военно училище в Съветския съюз. Сериозна и много тежка подготовка е това. Когато Вовата се върна, вече живеехме на “Оборище” 17. Мисля, че нещата бяха започнали да се влошават именно от СССР.

- Когато се завърна в България, беше ли различен?

- До голяма степен, да. Мисля, че това училище го беше пречупило. Той беше много мило и добро момче. Добър беше по характер и беше много весел и приятен, но като се върна, изглеждаше прекършен и страшно самотен. Беше загубил връзката с хората у нас, тогава бяха започнали да се променят нещата във висшите партийни кръгове. Живков вече се мислеше за по-голям от останалите и се беше отделил да живее във вилата си.

- Тогава ли Владо Живков тръгна по лош път, както твърдят?

- Заобиколиха го меркантилни хора, които го използваха за пари и за привилегиите и влиянието. Те започнаха лека-полека да го плъзгат по наклона.

- Защо се стигна дотам?

- Вовата беше с подбито самочувствие, защото, първо - живееше в сянката на супермогъщата си и амбициозна сестра Людмила. Второ -

не е лесно да си син на Първия в държавата.

Това е трудна работа, знам го от личен опит. Той беше разделен на две половини - черна и бяла.

Втората личеше до 15-16-годишнината му. Оттам тръгна черната, за която той не беше толкова виновен. Аз обаче не искам да разказвам за тези моменти, защото те са много известни.

От малък винаги е бил свенлив, стеснителен. Тази група, която се събра около него, започна да го ласкае колко е велик. Тоест дадоха му това, което му липсваше, а Вовата се опитваше да запълни празнината. Живков усети накъде отиват нещата и го прати в казармата. Влезе заедно с брат ми, а на следващата година отидох и аз. Тримата служихме в Плевен в Школата за запасни офицери.

Смея да твърдя, че той до този момент

не искаше да използва привилегиите на баща си,

дори не искаше да се казва и да се знае, че той е син на Тодор Живков. След това нещата девалвираха в много лоша посока.

В казармата не правеха разлика между нас и другите момчета. Изискванията бяха еднакви за всички. Вовата се справяше отлично там. Той беше атлет и беше получил много сериозна подготовка от военното училище в Съветския съюз. Поддържаше си фигурата, тренираше здраво. Беше як и силен.

- Вие знаете ли нещо за случая с тв говорителката Татяна Титянова, за която се твърдеше, че Владо Живков е замесен в убийството й?

- Спомням си, когато в София тръгна слухът, че той стои зад случая. Мога да кажа, че това не е истина, защото съпругата ми беше колежка със сестрата на Титянова - Антоанета. Пред нас тя беше категорична, че Татяна не е познавала Вовата. Тоест използвали са случая,

за да атакуват Тодор Живков

Иначе в пиянските си години Вовата имаше не толкова кавалерски постъпки.

Татяна Титянова е намерена мъртва около 7 часа сутринта на 24 септември 1988 г. на 8 метра от бл. 57 в тогавашния кв. "Червена звезда" (днес "Дианабад").
Татяна Титянова е намерена мъртва около 7 часа сутринта на 24 септември 1988 г. на 8 метра от бл. 57 в тогавашния кв. "Червена звезда" (днес "Дианабад").

- В какви отношения беше Владимир със сестра си Людмила?

- Тя беше много по-голяма от нас, но си спомням, че бяха дистанцирани един от друг. Тя имаше прекалено силно его и мощен дух. Точно това

много потискаше Вовата.

С нея не сме били особено близки. С първия си мъж Любо тя живееше при нас, но след това с Иван Славков се премести на друго място. В някаква степен Владо се възхищаваше на сестра си и имаше много сериозен респект към нея.

Освен това Живков много се възхищаваше на Людмила и имаше различно отношение към двамата. Той не беше добре образован човек, затова боготвореше дъщеря си, но беше изключителен политически играч.

Мара Малеева ги държеше еднакво строго. И тя до голяма степен потискаше амбициите на дъщеря си. Тя е пречела на Людмила да тръгне напред, възходът й е след смъртта на Мара.

Как се отразява смъртта на Мара Малеева на нейния син четете ТУК

 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/