Милиардерът Влад Тенев е най-богатият българин

30 July 2021
24 часа
Влад Тенев
Влад Тенев

Влад Тенев вече официално е най-богатият българин. Той е единият от основателите на Robinhood - американска палтформа за бърз достъп до фондовите пазари. След снощният дебют на компанията на борсата NASDAQ личното му богатство е оценено от агенция "Блумбърг" на 2.4 милиарда долара.

Съратникът му Байджут Бхат е с 2.8 млрд. долара като тези суми можеше да са доста по-големи, ако излизането на борсата не премина по-слабо от очакванията.

Тенев, който е с българско и американско гражданство, е главен изпълнителен директор на основаната през 2013 г. платформа, работеща днес и с криптовалути и достъпна за обикновени хора, решили да рискуват на борсата дори само с 1 долар. Според "Блумбърг" всеки месец я използват почти 18 милиона потребители и половината от тях инвестират за пръв път, като повечето са на възраст 18-40 години.

Стартът на т.нар. "народно IPO" бе на 29 юли, като в рамките на сесията капиталовата оценка на компанията е 31.8 млрд. долара.

Тенев и Бхат избраха да предложат долната граница от предварителната оценка на акциите, за да се избегне обезценяването им още в първия ден. Но търсеният ефект не се получи - едно от най-очакваните за годината досега излизания на фирма на борсата започна със срив от 12% на цената на акциите и приключи под стартовото ниво.

Със същата цел Robinhood бе запазила - противно на традицията на "Уолстрийт" - контрол над почти 25% от предлаганите акции, но това не спести разочарованието, още повече, че прогнозите бяха за поскъпване от 11% при откриването на сесията на ниво 42 долара за акция.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/