Епохално - Миладинов донесе първи олимпийски финал за плуването от 33 г.

30 July 2021
Найден Тодоров, Токио
Йосиф Миладинов Снимка: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG
Йосиф Миладинов Снимка: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

33 г. по-късно България отново има финал в олимпийския турнир по плуване благодарение на едно 18-годишно момче от Пловдив.

Йосиф Миладинов дари родината ни с епохалното постижение, след като финишира втори в първата полуфинална серия на 100 м бътерфлай на игрите в Токио.

Националът измина дистанцията в коронната си дисциплина за 51,06 сек и зае второто място след Крищоф Милак (Унг), който постави олимпийски рекорд с 50,31 сек.

Във втория полуфинал Кейлъб Дресел (САЩ) го подобри с 49,71 сек. Швейцарецът Ное Понти е втори с 50,76 сек. Така само те тримата влязоха с по-добри времена от Миладинов във финала. Той е утре сутринта от 4,30 ч.

Попадането сред най-добрите 8 на олимпидата в Токио е поредният огромен успех, който Йосиф записва през тази година.

На 25 май, когато бе още на 17 г., той донесе първи медал за българското мъжко плуване от голямо първенство на 50-метров басейн. Отново на 100 м бътерфлай Миладинов се пребори за среброто на европейското в Будапеща, подобрявайки държавния си рекорд с 50,93 сек.

След това на континенталия шампионат за юноши в Рим в началото на юни пловдивчанинът се окичи със златото на 50 и 100 м бътерфлай.

Йосиф е доволен след 1/2-финала, в който направи много силни втори 50 м.
Йосиф е доволен след 1/2-финала, в който направи много силни втори 50 м.

За последно България имаше финал на олимпиада през 1988 г. в Сеул. Тогава плуването ни участва в общо 6 битки за разпределение на медалите.

В тази на 100 м бруст първата и единствена титла за родината ни донесе Таня Богомилова. Радостта бе още по-голяма, защото втора финишира Антоанета Френкева. Преди това смолянчанката се окичи и с бронз на 200 м бруст.

В тази дисциплина легендарната Богомилова се нареди 4-а.

На 800 м свободен стил Антоанета Струменлиева стана 8-а.

Хронологично последният финал за България преди този на Йосиф Миладинов в Токио е на смесената щафена на 4 по 100 м. В Сеул преди 33 г. тя завърши 6-а.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/