Тъмната страна на Гагарин: плисва чаша вино в лицето на Брежнев, обвиняван е, че управлява самолет пиян

24 July 2021
168 часа

 Юрий Гагарин завинаги остава в съзнанието на хората не само с уникалното си постижение, но и с вечната си заразителна усмивка. Зад нея обаче се крият много стаен гняв, потиснатост, дори депресия. Въпреки че доста от ексцентричните прояви на космонавта са прикривани, някои истории остават живи и до днес.

Според една от най-емблематичните Гагарин толкова се разгневил веднъж, че си позволил да направи немислимото – плиснал чаша вино в лицето на самия Брежнев. Разбира се, информацията официално е потулена, но се разказва скришом години наред. Причините са много. Още с възкачването на Брежнев на власт, Гагарин е ужасен. Той е в много добри отношения с Хрушчов, дори го боготвори. Брежнев обаче има съвсем различно отношение към космическата програма и често не цени хората, участващи в нея, като личности, а ги вижда единствено като пионки, лесни за жертване в името на големи успехи.

Капката, която прелива чашата за Гагарин, е смъртта на Владимир Михайлович Комаров - първият човек, който загива по време на изпълнението на космическа мисия. Близък приятел на Юрий и негов доверен колега. Според агента на КГБ Вениамин Русаев (цитиран в книгата “Юрий Гагарин. Истината зад легендата”) още при предварителната подготовка резултатите показват, че полетът е малко вероятно да е успешен, но когато данните са докладвани на Брежнев, той не поискал да спасят Комаров, а единствено резултати. След смъртта на Владимир, Гагарин директно обвинил Брежнев. Той дори казвал пред приятели: “Ще се добера до него и ако открия, че е знаел за ситуацията и въпреки това е позволил всичко това да се случи, знам точно какво ще направя.”

Самият Русаев смятал, че космонавтът иска да “фрасне юмрук” в лицето на Брежнев, но дори и за миг не предполагал, че реално ще се осмели. Разказва се, че Гагарин все пак не ударил генералния секретар, но му лиснал чаша вино в лицето. Според мнозина тогава той сам подписва смъртната си присъда. Това е и една от най-разпространените конспиративни теории за нелепата смърт на космонавта, умрял по време на елементарен полет с малък самолет. 

За любовта на Гагарин към чашката също се носят легенди. Всъщност Юрий е изключително амбициозен, стриктен, отдаващ се напълно на космическата мисия. След успешния полет животът му наистина се променя сякаш за миг, но не точно в посоката, в която той се надява. Самият ръководител на космонавтите генерал Каманин пише в дневника си (цитиран в книгата “Истината зад легендата”): “Не искам да бъда лош пророк, но според мен той (Гагарин) пие доста. Той е на върха на славата си, носи голямо морално бреме, знае, че всяка негова стъпка се следи. Ще минат година-две, ситуацията ще се промени драстично и той ще започне да недоволства. Това се вижда дори в семейния му живот. Той не уважава съпругата си, понякога я унижава, а тя няма образованието или социалните умения, за да му въздейства.”

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/