Део сам опрашва тази година доматите, няма пчели

02 July 2021
Владислава Вацова
Део се грижи за градина от 2 години.
СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА ДЕО
Део се грижи за градина от 2 години. СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА ДЕО

Ягоди, краставици, домати и тиквички. Това са само част от плодовете и зеленчуците, които отглежда певецът и водещ Деян Славчев - Део в дома си в гр. Годеч, където живее със семейството си. “Не се чувствам опитен професионалист в поддържането на градина, тъй като от 2 години живеем в къща с двор и все още сме на аматьорско ниво”, скромно казва Део.

Когато се преместили, първоначално той сам сковал от колци и найлон импровизирана оранжерия. “Беше неизвестно как устоя на атмосферните явления и на всичките ветрове”, шеговито обяснява Део. Въпреки това още първата година събрал реколта от домати, тиквички и други култури.

Сега обогатява разнообразието. Вече има фасул, а семейството му хапва и свежи ягоди. “Тиквичките лесно се гледат, те, общо взето, бързо се адаптират”, обяснява Славчев. Освен това отглежда различни подправки, за да бъде домашно приготвената храна още по-вкусна.  Снимка от оранжерията на водещия
СНИМКИ: ОФИЦИАЛЕН ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА ДЕО

Снимка от оранжерията на водещия СНИМКИ: ОФИЦИАЛЕН ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА ДЕО

Тази година водещият не разчита на дърводелските си умения, за да сглоби отново оранжерия. Майка му му подарила чисто нова. “Там вече имаме 15-ина готови вързали домати. За съжаление, тази година има някакъв проблем с пчелите и въобще с насекомите”, казва Део. Не знае дали заради многото пестициди, но липсвали. Той трябвало сам да опрашва растенията с доматол. “То е като дезодорантче, ходиш и пръскаш в самото цветче на домата”, казва водещият. Миналата година изкарва късмета на начинаещия и няма такъв проблем.

Сега се изправя пред ново предизвикателство. От едната страна на реда с доматите има къртица или сляпо куче. Део обаче знае как да се справи. Той отива до агроаптека в “Младост 3”, където се доверява на Христо - момчето, което работи там. Той дава на Славчев специални хапчета. Те се поставят в дупката, която се запълва леко с пръст, и се полива с вода. “Все едно ти дава една мини атомна бомба, трепе всичко наред”, шеговито казва водещият. За кратко има успех, но напоследък отново забелязва дупки от едната страна на реда на доматите. “Четох в интернет, че борбата с къртиците и слепите кучета е жестока.”

Когато отново отива при Христо, момчето му казва: “Имай предвид, че те са изключително чисти животни. Имат отделна стаичка, която им е склад, отделна стаичка за тоалетна...”. “Ама да не ги убивам, щом са толкова готини”, пошегувал се Део. “Не, те могат да ти вдигнат цялата градина във въздуха. Страхотни архитекти са, копаят канали, корените остават във въздуха и няма с какво да се хранят”, обяснил му Христо.  Доматите в оранжерията на водещия

Доматите в оранжерията на водещия

От миналата година Део започва да обича вкуса на краставиците. “Късам ги, измивам ги, без да ги беля, и им слагам малко сол”, обяснява водещият. Толкова му харесват, че вече ги нарежда на вкус до доматите. Те били любими на баща му.

“Гледам, че наоколо за всички доматите са равносилни на парични средства. Всички в Годеч се кефят да имат хубави домати. На мен те са ми най на сърце. Не са толкова трудни за гледане. Оказа се, че като се захванат и тръгнат, стига да няма сляпо куче или къртица, нещата се развиват добре”, казва Славчев.

Той черпи вдъхновение за градината от съседката в Годеч Меги. “Ако един градинар е Паганини, то би създал нейната градина”, казва Део. “Ходим при нея като на поклонение - да гледаме различни неща”, уточнява той. “Няма какво да разменяме съвети, само записвам и слушам”, смее се той. Благодарение на нея насажда у дома ягодите, които вече хапва.  Део вече бере собствени ягоди

Део вече бере собствени ягоди

За двора си има бензинова косачка, за да не позволява на тревата да обрасва прекалено много. “Прави ми впечатление баба ми Данка, която си живее на село в Горна Студена. Като малък много ѝ помагах. Сега имам чувството, че това си е заложено у мен. Докато живеехме в апартамента в София, всичките ми растения умираха. Чак вече последните години, преди да се преместим в Годеч, започнаха горе-долу някои да издържат”, казва Део. Смята, че има терапевтичен елемент в разходката из градината, окопаването или обикновеното махане на бурени. Дори и последните намира за интересни. “За едно благородно растение трябва да полагаш толкова много грижи и усилия. Буренът за секунди избуява, нарежда се до него и той иска да бъде лук например или фасул”, смее се Део.

Не оставя подправките на заден план. “Босилекът ни е чудовищен, направо става за сарми”, смее се музикантът. В градината му има мента, копър, чубрица и маточина. Вече чайове от магазина не купува. “Ходя, бера връхчетата на ментата и маточината, заливам ги с гореща вода и медец”, казва водещият.

Баба му Данка още миналата година му носи овошки. “Седяха и чакаха да ги засадя няколко месеца. Имаме круша, ябълка, нискорастящи орехчета, череша и един кестен, при който нещо стана. Тръгна миналата година, но тази може би заради студа нещо го попари”, допълва Део. Плодове все още няма, вероятно реколта ще има след няколко години.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/