Сом чудовище уловиха лекари

24 June 2021
Иво АНГЕЛОВ
Двамата доктори с голямата риба
Снимки: Костадин Костадинов
Двамата доктори с голямата риба Снимки: Костадин Костадинов

След трофейните снимки е пуснат на свобода 

Не могат да намерят толкова голям кантар, с който да го претеглят 

Двуметров сом гигант хванаха двама лекари.

Огромната риба е уловена на водоема Кисимови дупки край пловдивското село Белозем и е най-големият екземпляр, който е изваждан от водите в този район.

Официално уловът е на д-р Петър Беков, но сомът е изваден с помощта на д-р Христо Христов. Клъвнал е на буй със стръв червеноперка.

Кадър от освобождаването на екземпляра
Кадър от освобождаването на екземпляра

"Имаше моменти, в които се чудихме как да го претеглим, защото наличните в момента кантари не ставаха. Сомът е дълъг точно 190 см. Вероятно ще се окаже рекорд за уловен сом на Кисимови дупки. Предишният рекорд принадлежеше на Кристиян Атанасов от Белозем, който преди две-три години улови сом, дълъг 178 см и с тегло 40 кг", обясниха стопанисващите водоема.

Рибата ще продължи живота си
Рибата ще продължи живота си

В крайна сметка кантар не е намерен и в официалната статистика остава единствено дължината му от 190 сантиметра. Експерти коментират, че теглото му със сигурност е над 50 килограма, което си е сериозно постижение. Трофеят е толкова впечатляващ по размери, че първоначално са го държали вързан във водата и са се отказали да го теглят.

Така и не успяват да го претеглят
Така и не успяват да го претеглят

След като успяват да го издърпат на сушата, лекарите си правят снимки за спомен с великанския улов. И единодушно вземат решение да пуснат рибата на свобода, тъй като е с трофейни размери и по неписаните рибарски правила заслужава да бъде върната във водата.

Пастта му е огромна
Пастта му е огромна

"Сомът замина за язовир "Пясъчник". Надяваме се там да намери подходящ за него нов дом, както и да си има семейство, което да роди много нови поколения. Благодаря на колегите, които решиха да направят тази благородна постъпка!", казаха още от Кисимови дупки, които са увековечили моментите на улавяне и освобождаване със снимки и видеа. Водоемът се намира в местността Майсторов гьол и въдичарите наистина са показали майсторлък, за да спечелият битката с гиганта с хриле.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/