Научно доказано: повече пари - повече щастие

06 March 2021
24 часа онлайн

Хората с по-високи доходи се чувстват горди, по-уверени и се страхуват по-малко в сравнение с хората с по-ниски доходи, но невинаги са по-състрадателни и любвеобилни, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА.

Това сочат резултати от проучване, публикувано онлайн в сп. "Емоушънс" от Американската асоциация по психология.

Изследвани били данни за над 1,6 милиона души от 162 страни. Учените установили категорични доказателства, че високият доход предполага хората да изпитват повече положителни емоции като увереност, гордост и решителност. Тъкмо обратен ефект имат ниските доходи, които се свързват и с изпитването на отрицателни чувства като тъга, страх и срам.

Резултатите са сходни и в страните с по-високи доходи, и в развиващите се страни, каза ръководителят на изследването д-р Еди Тонг, преподавател по психология в Националния университет на Сингапур. "Въздействието на доходите върху емоционалното ни благосъстояние не бива да се пренебрегва. Да разполагаме с повече средства може да повиши увереността и решителността ни, докато по-ниските приходи се свързват с мрачно настроение и тревожност", добави той.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/