Милиардер търси осем спътници за полет до Луната

03 March 2021
24 часа онлайн
Юсаку Маедзава СНИМКА: Ройтерс
Юсаку Маедзава СНИМКА: Ройтерс

 

Японският милиардер Юсаку Маедзава обяви, че търси осем души, които да полетят заедно с него като първи космически туристи до Луната със "СпейсЕкс", съобщиха Ройтерс и АФП.

Маедзава обяви първоначално, че възнамерява да покани артисти на едноседмичната космическа екскурзия, планирана за 2023 г.

Според замисъла на Маедзава, проектът му "ще даде на повече хора от света шанс да се присъединят към това пътуване. Ако се възприемате като артист, значи сте артист", каза милиардерът.

Първият етап на процеса на подбор приключва на 14 март, като кандидатите трябва да преминат медицински прегледи и евентуално да се явят на интервю пред Маедзава, предаде БТА. 

Предприемачът, който продаде модния си бизнес "Дзодзо" ("Zozo Inc") на СофтБанк през 2019 г., покрива всички разходи по пътуването на спътниците си с космическия кораб "Старшип" на "СпейсЕкс".

"Мислех, че ще има забавяне, но всичко върви по план", каза Маедзава в интервю.

Два прототипа на "Старшип" се взривиха по време на тестове. "Илон Мъск казва, че няма проблеми и аз му вярвам", каза милиардерът, който е на 45 години. "СпейсЕкс" изведе четирима астронавти до Международната космическа станция през ноември с ракета "Фалкон 9".

Маедзава каза, че не тренира за полета, като каза, че очаква да са нужни най-много няколко месеца тренировки за полета, но сподели, че контролира консумацията на алкохол, прави упражнения и по няколко часа седмично мисли за предстоящата космическа мисия.

"Подготвям се само психически", каза модният гуру, облечен в риза на "Диор" върху тениска с щампа на емблематичната снимка от 1968 г. "Земен изгрев", направена от астронавта Уилям Андерс по време на мисията "Аполо 8".

Да се наблюдават Земята и Луната по време на полета ще е една от атракциите на предстоящия полет, смята Маедзава.

Цената на пътуването остава непроменена, според договора, подписан от японския милиардер със "СпейсЕкс". Маедзава отказва да посочи точна сума, но казва, че е повече от 110-те милиона долара, която плати за картина на Жан-Мишел Баския.

Маедзава смята да излъчва подготовката си полета до Луната в канала си в Ютюб, където могат да се видят записи, на които той играе голф на Хавай или участва в автомобилни състезания.

През януари миналата година японският милиардер обяви, че си търси приятелка, която да го съпроводи в пътуването до Луната. Изборът трябваше да се проведе в риалити формат, излъчван от стрийминг платформа. Над 28 000 млади жени се записаха за участие, а за броени часове Маедзава стана рекордьор в Япония с най-много последователи в Туитър. По-малко от месец след обявяването на конкурса обаче милиардерът се отказа от него.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/