Петък 13-ти - фатален или късметлийски ден?

13 March 2020
24 часа
Тези, които вярват, че петък 13-ти е лош ден, ще стоят далеч от огледала, черни котки.
Тези, които вярват, че петък 13-ти е лош ден, ще стоят далеч от огледала, черни котки.

Днес е петък, 13-ти, който по традиция се счита за ден с лош късмет, но в някои култури други дни се възприемат за далеч по-неблагоприятни, отбелязва в. "Дейли хайв".

За гърците и испанците, когато датата тринадесети се падне във вторник, се очаква наистина лош късмет. Според някои схващания вторник е контролиран от бога на войната Арес. В италианската култура пък най-лош късмет носи петък, но с дата седемнайсети. Причината е, че изписването на числото с римски цифри XVII като анаграма изглежда VIXI . На латински това означава "живях", свързано е със смъртта и следователно носи лош късмет.

Тази година два пъти в календара датата тринадесети се пада в петък. Следващият такъв ден е през ноември.

Страхът от числото 13 се нарича трискайдекафобия, а от петък, 13-и - параскевидекафобия. Милиони хора по света са подвластни на суеверието и страха от числото 13, сред тях е и авторът на романи на ужасите Стивън Кинг. Край Филаделфия има клиника "Фригатрискайдекафобия" за лечение на този страх и на други фобии от суеверия като например страх от минаване под стълба, от счупване на огледало и от отваряне на чадър в стая.

Една четвърт от американците казват, че са суеверни, отбеляза Си Ен Ен. За мнозина поведението, произтичащо от суеверие, дава усещане за контрол върху ситуацията и намалява тревожността, затова във времена на стрес и напрежение се увеличава склонността към суеверия, се посочва в статия на "Конвърсейшън", цитирана от Си Ен Ен. Ръст на суеверията се забелязва при икономически кризи, войни и социална несигурност.

Вижте някои любопитни факти за фаталния ден:

1. Страхът от петък 13-ти се нарича „параскаведекатриафобия", образувана от три гръцки думи.

2. Всеки месец, който започва с неделя ще съдържа петък 13-ти, има поне един петък 13-ти във всяка календарна година.

3. Много малко хора са готови да се оженят на петък 13-ти. Но през 1913 г. Пастор в Мидълтаун, Ню Джърси, предложил да ожени безплатно двойки на тази дата.

4. Композиторът Росини смятал петък за некъсметлийски ден, а 13 за некъсметлийско число. Той починал на петък 13-ти през месец ноември 1868 г.

5. Проучване в Северна Каролина установило, че от 17 до 21 милиона хора в САЩ са ужасени от петък 13-ти и избягват да вземат полети или в някои случаи дори да стават от леглото.

6. В петък 13-ти през октомври 1307 г. подчинени на краля на Франция, Филип IV, арестували много обвинени в богохулство, хомосексуализъм и други мръсни истории.

7. Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък 13-ти произлиза от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали, за да пируват във Валхала. Непоканеният 13-ти бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход, за да убие Балдур (бога на радостта и веселието). Като резултат от убийството на Балдур, Земята потънала в мрак и тъга.

8. Проучвания от 1993 г. установили, че на петък 13-ти все по-малко хора шофирали, заради суеверието, но въпреки това ставали повече катастрофи.

9. Смята се още, че табуто за петък 13-ти произлиза от Библията. 13-те ястия на тайната вечеря са една от причините, както и това, че Исус е разпнат в петък. Затова се смята, че този ден е фатален.

10. През 1908 г. сенатор на Оклахома въведе 13 сметки в петък 13-ти.

Как обаче ще се чувствате вие на този ден, зависи единствено от вас. Може би всичко е в психиката на човека. Ако той вярва, че този ден е изпълнен с лош късмет и ще му се случи нещастие, това наистина би се случило. Ако пък гледа по-ведро на ставащото около него, може да се случи точно обратното на очакванията му и този ден да се превърне в късметлийски. От друга страна, може пък това да си остане ден като всички останали, без излишно напрежение и предразсъдъци.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/