All ages - срамната тайна на клубния живот у нас

26 May 2024
24 часа

Правят купони между 18 и 22 часа, като не искат никакви документи за самоличност - влизат дори деца под 14 г.

Тая прохладна майска вечер* отново има частно парти за непълнолетни в дискотека в центъра на София. Въпреки регулационния режим, който забранява да бъдат допускани в питейни заведения малолетни. Както и забраната върху райския газ, наргилетата, алкохола и прочее субстанции. Децата под 14-годишна възраст имат лесен и практически неограничен достъп до тези изкушения на цивилизацията чрез тези партита.

Купонът този път е в клуб, недалеч от пешеходната част на булевард “Витоша”, който е нает от организаторите на частното парти, които обикновено остават анонимни.

Те и други като тях разпространяват информацията за частните партита през социалните мрежи, като винаги купонът е под мотото All Ages (от английски - за всяка възраст), което означава, че можеш да влезеш вътре срещу съответната сума на входа, без никой да ти иска лична карта или документ за самоличност.

Разследване на “24 часа” разкри, че такива партита се организират от година, като набират популярност сред малките с невероятна скорост.

Най-често входът на такова парти струва 20 лева и допълнителни въпроси не се задават.

След като влезеш вътре, можеш да седнеш около някоя от високите маси или, ако си резервирал предварително спрямо съответната сума, в сепаре.

Иначе казано, партитата работят съвсем като истински клубове, като обаче отварят в 18 и завършват в 22 часа, а не почти обратното - тоест да отварят в 22 часа и да затварят призори. Това, че веселбите се случват рано привечер, а не посред нощ, не променя факта, че малки деца имат неограничен достъп до упойващи субстанции от типа райски газ. Но тъй като това са напълно лишени от външен контрол събирания, е твърде вероятно вътре в партито да се търгува и с не толкова безобидни вещества и да се вършат неприемливи за подрастващи организми действия.

Очевидци разказват, че тълпи непълнолетни най-често се разхождат постоянно нагоре-надолу, което прави нещата още по-непредсказуеми поради причината, че при инцидент тълпата може да стъпче някого.

Освен това в клуба непрекъснато щъкат “балонеси”, които сервират райски газ, а по баровете има океан от алкохол. Всъщност това в наши дни е основният бизнес на хо-ре-ка (хотел-ресторант-кафене) индустрията. Доказателство за това е невероятното търсене на “балонеси” и “наргилджии” със заплати 2-3 пъти по-високи, отколкото примерно на медицинските сестри.

Това всичко се случва и се разрешава с ясната представа, че някои от клиентите нямат дори навършени 14 години, и може да се направи обосновано предположение, че им се продават и истински наркотици. Всички по веригата са доволни, но главно шоубизнесът, защото така монетаризира популярността си в социалните мрежи. Да,сигурно е вълнуващо да имаш много последователи в ТикТок и да се наричаш гордо инфлуенсър. Но това не ти носи пари.

После хо-ре-ка бизнесът, където накуп пристигат тълпи непретенциозни клиенти. Подземният свят, който получава евентуални бъдещи наркомани в най-податливата за пристрастяване възраст. Педофилски настроените чичковци имат лесен достъп до много млада плът.

Гледката вътре е потресаваща. Момичета и момчета, повечето от които малолетни, повръщат и пият вода направо от тоалетните чинии или “удрят” балони до припадък, докато с последните си сили крещят и пеят любимите си чалга песни.

Разбира се, има и охранители в заведението, но те стоят безучастно през повечето време и само когато дадена ситуация тръгне да ескалира към агресия, се намесват.

Всъщност формата с частно “ранно” парти е смокиновият лист, зад който се прикрива колективната безотговорност. Първо, на родителите, които допускат такива забавления за децата си.

Второ, на училищата, които не правят достатъчно, за да осигуряват подобаващи за възрастта забавления в рамките на самите училища - например безплатни концерти на актуални звезди.

Трето, на полицията и изобщо органите на реда, които вдигат рамене и казват “частно парти”. Прикрива се и безотговорността на собствениците на питейни заведения, които формално спазват закона и не пускат малолетни вечер.

След като разбрахме за въпросното частно парти, подадохме сигнал на полицията и ни беше отговорено с думите: “Да, знаем, има колеги на местоположението”.

Е, решихме да проверим. Наистина имаше полиция пред заведението, но единственото, което правеха, бе да казват, че партито приключва, и да не пускат никого вътре, докато купонът вътре продължава с пълна сила. Известният инфлуенсър Цанов, който има близо 600 000 последователи в YouTube, публикува видеоклипове на пияни и залитащи деца пред клубове, което е много стряскащо.

Какво представляват “балоните” и как се употребяват?

Тъй наречения райски газ е химичното съединение диазотен оксид - безцветно съединение със сладникав вкус, което се открива и естествено в природата. Има го и в големи количества в атмосферата, където действа като парников газ. В английския език е познат като “смеещ се газ”, тъй като има определени психоактивни ефекти, с които се злоупотребява.

Диазотният оксид най-често може да се вземе чрез поръчка от дистрибутор, който ти доставя райския газ за около час на мястото, където си, или ако си на дискотека или клуб често има, тъй наречените балонджийки, които ти го подават.

По принцип наркотикът се слага в балон чрез капсула, която изпуска газа в балона, или флакон, който е дълга метална бутилка и също при завъртане изпуска веществото.

Освен че газът е опасен за здравето, флаконите са сериозен замърсител на околната среда и отпадъкът е често срещана гледка по улиците и в градските паркове.

Докато трае вдишването от балона, пълен с газ, до мозъка не достига никакъв кислород. Някои от често срещаните ефекти на вдишването на райски газ са загуба на баланс и равновесие, както и значително понижена чувствителност към болка. Освен тези ефекти шумът около човек се променя и започва да се чува леко пищене и всичко да е забавно на употребяващия го.

*Така започва романът "Под игото" на Иван Вазов.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/