100-годишният бай Димитър: Смятам за свой дълг да гласувам и да си плащам данъците

19 April 2024
Валентин Хаджиев
100-годишният Димитър Кавгазов има около 70 декара гори и членува в горовладелската кооперация в Славейно.
100-годишният Димитър Кавгазов има около 70 декара гори и членува в горовладелската кооперация в Славейно.

Остана сам в махалата - преди, като имаше съседи, все някой го навестяваше. Но още се оправя сам - разхожда се из планината всеки ден, не пие хапчета, казва дъщеря му Митра

"И на 110 години да стана и да съм неподвижен, пак ще намеря начин да си пусна декларацията при данъчните. Цял живот съм бил честен и няма накрая да си сложа лошо петно", казва с категоричност в гласа 100-годишният Димитър Кавгазов от смолянското село Славейно.

Дирекцията на НАП в Смолян обяви, че столетникът е

декларирал доходи от горско стопанство, включително от събиране на диворастящи билки, гъби и плодове

Най-възрастният данъкоплатец има от наследство около 70 декара гори. Членува в горовладелската кооперация в Славейно и е получил сравнително малък дивидент от това, че през изтеклата година е извършвана дейност в горите му.

"Още посред зима е започнал да ме подсеща, че е време за данъчната декларация и в никакъв случай не бива да се изпуска срокът", казва дъщеря му Митра.

Тя е омъжена в село Бачково край Асеновград, но все повече време живее при възрастния си баща в една от крайните къщи в Славейно.

"Цялата махала, която наричат Отсрещната, се обезлюди. Баща ми остана единствен редовен жител. Когато имаше комшии, бе друго, защото все ще мине някой да го види как е, въпреки че той няма никакъв проблем и все още да се оправя сам", обяснява 72-годишната дъщеря.

Митра има по-малка сестра - Добрина, която живее в Кърджали. Децата и внуците били в Германия и Хасково, но често идва в Славейно да я отменя.

И двете са медицински сестри. В селото има отколешна страст към медицината и има най-много лекари на глава от населението в България. Оттук са излезли 81 лекари, 16 стоматолози, 6- има фармацевти и над 20 медицински сестри, пръснати из цялата страна.

Добре дошли в Славейно, свещено място за българската медицина

- това пише на табела на входа на селото.
Бай Димитър е в много добро здраве за възрастта си и не се оплаква от нищо.

"Само не чувам добре. Имам слухови апарати, донякъде ми помагат, но не мога да ги трая, пречат ми и почти не ги използвам. Предпочитам да ми говорят на по-висок глас", казва столетникът. Допреди години ходел да пие кафе сутринта до центъра на Славейно и сам минавал пресечения терен. Част от аверите му обаче починали.

"Вече спрях да ходя. Нали не чувам добре и ако някой говори нещо лошо за мен, а аз не разбера и се смея, ще ме сметнат за будала", шегува се столетникът.

Не пие никакви лекарства. В болница е влизал преди много години за една ендоскопска операция на жлъчката и заради една бронхопневмония.

"За да живееш дълго, важно е къде живееш, какво работиш и как ти минава денят

При мен отговорът е един - планината", казва родопчанинът. Всеки ден той се разхожда.

"Не минава големи разстояния, посядва да си почине, но разходките му са задължителни, дори времето да е лошо. Храни се умерено и с каквото има сготвено, няма никакви претенции. Месо му готвя рядко.   Единственият постоянен жител на Отсрещната махала в село Славейно е развял националния флаг от терасата си.

Единственият постоянен жител на Отсрещната махала в село Славейно е развял националния флаг от терасата си.

На младини се хранел с това, което ражда земята на село - картофи, фасул, продукти от градината и разбира се, мляко и месо, докато гледаха животни.

Почти всяка вечер пие по 50 грама ракия и 100 грама вино. Така е от години, та до днес. Никога не си превишава нормата. Понякога, като е в настроение, дори запалва цигара", казва дъщеря му.

В рода им има само един братовчед, който е навършвал 100 години. Това е Тодор Кавгазов, бивш кмет на Смолян от 1958 до 1960 г. и управител на банки в града.

С името му се свързва обявяването на Смолян за окръг след закриване на околиите. Първият му братовчед Тодор вече е покойник.

Бай Димитър е вдовец от 2000 г. Опитал сам да гледа след смъртта на съпругата си две крави и малко стадо овце, но се отказал. До миналата година имал пчелин от 5-6 кошера над къщата, но майките умрели и не е правил опити да търси други.

Въпреки че няма животни, бай Димитър продължава да коси голямата ливада до къщата си и плевнята му е пълна със сено. Накосената трева събира на един край и я подарява.

"Кося ливадата, за да я поддържам в изрядно състояние. В тревата се въдят змии и мишки, а като е окосена, няма проблем", обяснява столетникът.

Често обаче имотът му е посещаван от сърни и мечки, но той не вижда в това проблем, защото цял живот е бил в гората и не се притеснява от животните. Казва, че знае как да се държи с тях и не очаква агресия.

Почти целият му трудов живот е преминал като служител в горските стопанства в Славейно и Момчиловци. До 26-годишна възраст аргатувал - бил зидар в Асеновград, но се прибрал в Славейно, за да се задоми. В началото бил горски надзирател, а след това станал началник на склад за дървесина.

"Стотици хиляди кубици дървесина са минали през мен

Първо експедицията ставаше механично, след това вкараха машини за товарене на дървесината основно за целулозни фабрики и за подпори към рудниците на "Горубсо".

Бил толкова опитен и сръчен в работата си, че 6-7 г. след като навършил възраст за пенсия, го оставили да работи.

Началниците предпочитали опитния бай Димитър, вместо начинаещи да им объркват сметките при експедиция на дървесина, където става въпрос за много пари. Столетникът има десетки медали, ордени и награди за работата си.

"Последния златен медал отказах да го взема, за да не обидя колегите. Все мен награждаваха, а исках и някой друг да бъде отличен", уточнява той.

"Пенсията ми е 600 лева и ми стига - никога не съм искал повече от държавата,

парите ми стигат да живея нормално. Стажът ми е 48 г.", изтъква бай Митко.

Казва, че никога не е пропускал да гласува още от царско време.

"Не се интересувам от политика. Понякога се дразня, че политиците не мислят за България, а за себе си, но винаги гласувам. Да отида да гласувам, смятам за дълг, както и да си платя дължимото на държавата.

И през ум не ми минало да укрия данъци, въпреки че съм на преклонна възраст и съм на село. Кой ще ме търси реално? Всеки българин трябва да е коректен към държавата. През юни пак ще отида до урните", вметва столетникът.

С най-голямо нетърпение обаче чака 27 септември, когато се събира цялата рода по повод неговия рожден ден. Очаква четиримата си внуци, шестимата правнуци и един праправнук да дойдат от Германия, Хасково, Бачково и Пловдив.

Миналата година освен с присъствието си роднините го изненадали и с изпълнението на живо на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/