Лекарствата и еректилната дисфункция: има ли връзка между тях?

06 July 2023
София Вътова

Различни проблеми могат да се отразят на половата активност и да намалят значително удоволствието от секса. Един от тези проблеми е еректилната дисфункция. Имайки предвид, че различни фактори оказват въздействие върху тялото, може би се питате дали има връзка между лекарствата, наркотиците и еректилната дисфункция.
Тук не говорим само за тежките наркотици, а и за алкохола и цигарите, които също могат да се отразят на сексуалното здраве на мъжа.

Разбира се, има много други „наркотици“, които не считаме, че засягат сексуалността. Но такива са антидепресантите, хормоналните препарати и лекарствата за сърце, които също могат да доведат до еректилна дисфункция.

Кои други добре познати групи лекарства, могат да окажат негативно влияние върху сексуалния живот?

• Успокоителни средства: Най-често използваните лекарства за лечението на тревожността и стреса са бензодиазепините като диазепама. Те могат да се отразят на възбуждането и да попречат стигането до оргазъм, особено ако се приемат в големи дози.
• Синтетични хормони: Винаги трябва да се изписват под лекарско наблюдение. В противен случай могат да се отразят на ерекцията.
• Антидепресанти: В малки количества могат да подобрят сексуалността на хората, страдащи от депресия. Но в много случаи по-високите дози се отразяват негативно на сексуалния живот, понижават либидото и нерядко водят до еректилна дисфункция.

Загърбването на вредните навици е първата мярка, която трябва да предприемете, ако искате да намалите здравословните си проблеми, особено по отношение на сексуалния ви живот.

Вероятно си спомняте за някоя сцена от филм, в която героите палят цигара, след като са правили секс. Въпреки че това изглежда безобидно, може да доведе до еректилна дисфункция.
• Цигари: При младите хора този вид наркотични вещества могат да се отразят на ерекцията по време на полов акт, ако няма други видими причини за това (като депресия и тревожност). Отказът от този навик може да подобри нещата.
• Хероин: Този тежък наркотик е депресант, действащ на централната нервна система. Затова води до понижаване на либидото, а пристрастяването към него може да доведе до пълно отсъствие на сексуално желание.
• Марихуана: Честият прием на тази дрога също може да доведе до липсата на сексуално желание. Ефектът от нея ви пречи да извършвате дейности, изискващи концентрация и координация, ето защо може да се отрази и на половия ви живот.
• Стероиди: Продължителният прием на този вид медикаменти води до уголемяването на простатата, намалявайки размера на тестисите и причинявайки проблеми с ерекцията.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/