Хамбо Лама Нацагдорж: Световните храни ни носят световни болести

27 June 2023
Георги Милков
Дамдинсуренгийн Нацагдорж е монголски будистки Хамбо Лама, един от най-уважаваните духовни лидери на Монголия, лечител и създател на центъра “Манба Дацан” в Улан Батор, който включва будистки манастир и клиника за традиционна монголска медицина, основана на билколечение, медитация и будистки практики.
Дамдинсуренгийн Нацагдорж е монголски будистки Хамбо Лама, един от най-уважаваните духовни лидери на Монголия, лечител и създател на центъра “Манба Дацан” в Улан Батор, който включва будистки манастир и клиника за традиционна монголска медицина, основана на билколечение, медитация и будистки практики.

В България дойдох за първи път, когато актьорът Стивън Сегал ме повика да го лекувам, казва монголският будистки лидер

- Хамбо Лама, как започна вашата връзка с България?

- Преди години известният холивудски актьор Стивън Сегал ми предложи да дойда в България да му поставя диагноза и да го лекувам, докато беше в София. Също да му прочета молитва и да организирам съответните религиозни напътствия.

- Кога беше това?

- През 2004 г., доколкото помня, той снимаше някакъв филм в България. Така аз пристигнах у вас, прегледах го, предписах му лекарства и направих необходимите религиозни обреди.

- А той защо се обърна към вас?

- Стивън Сегал е будист, а неговата жена е монголка. В Тибет смятат, че Стивън Сегал е прероден тибетски лама.

- След като излекувахте Стивън Сегал, кога пак дойдохте в България?

- Следващия път бях по покана на монголския посланик в България. При това второ пътуване диагностицирах няколко българи и ги лекувах.

- Значи има и българи сред вашите пациенти?

- Даже още преди това. Служители и дипломати от българското посолство в Улан Батор са идвали при мен за поставяне на диагноза и лечение. Този февруари бях за трети път в България, когато се запознахме с вас. По време на това пътуване изнесох лекция в Медицинския университет в София и бях отличен с доктор хонорис кауза на Русенския университет.

Монголският лама показва древни сутри, в които са описани болести и техните лечения.

Монголският лама показва древни сутри, в които са описани болести и техните лечения.
- Как диагностицирате хората?

- Първо чрез пулса, поглеждам езика и очите, както и общия вид на човека. Пулсът дава основна информация, която после се потвърждава чрез разговор с човека.

- Боледуват ли много монголците и от какво най-вече?

- Преди монголците боледуваха малко, защото се хранеха правилно и не прекаляваха с антибиотици. В последните години обаче хората започнаха да следват западния начин на живот, а той се отразява на здравето. В резултат на това се увеличиха много сърдечносъдовите и болестите на черния дроб, стомаха и жлъчката. Зачестиха и различни видове ракови заболявания. Когато хората ползват световните храни, получават световните болести.

Допреди 30 г. в Монголия хората не се оплакваха от диабет, през последните 10-15 години страдащите от захарен диабет се увеличиха

значително. Преди се хранехме според традициите и хората не се оплакваха от захарната болест. Това не е проблем само на Монголия, това е проблем и на България, и на целия свят.

- У нас хората най-често умират вследствие на сърдечносъдови проблеми и чак след това от ракови заболявания. Но как се променя това?

- Хората трябва да започнат да живеят природосъобразно, трябва да се върнат към естествения начин на живот, към природата, не към изкуствените заместители и химията. Това, което се произвежда в огромни количества - антибиотиците - аз наричам отрова.

Има много хора, които вече не реагират на старите антибиотици, заради което се произвеждат нови и нови, а това съсипва, унищожава направо естествения имунитет.

Сред пациентите ми има такива, които години наред са ползвали антибиотици и имунитетът им е под нулата.

Човечеството трябва да знае как и с какво да се храни и кои медикаменти да спре да приема, чак тогава ще имаме някаква промяна. Хората от моето поколение почти не използваха лекарства. Имаше някои стари илачи, които се приготвяха в аптеките, но ако сега ги потърсите, няма да ги намерите в списъка с разрешените лекарства. На мястото на тези стари лекарства ще намерите нови, но доста по-отровни. Това ме притеснява. Човек е част от природата и трябва да се допълва взаимно с нея.

- Съвременната медицина произвежда нови и нови антибиотици, но проблемът не е ли най-вече в това, че хората често се самолекуват с антибиотици? Дори не ходят на лекар, а още при първите признаци на хрема сами посягат към антибиотиците. Тоест има свръхконсумация.

- Да, освен това, за съжаление, няма никакъв контрол върху продажбата на антибиотици. Това е разпространено и у нас, в Монголия. В България преди много години е имало традиционна медицина на много високо ниво, сега вече няма. Всъщност вие сте част от традициите на източната медицина, но сте се откъснали от тях. Тук, в Монголия, обаче ние все още пазим старите знания и държим на тези традиции. Това е разликата. Световната здравна организация препоръчва на страните да възстановят и да развиват традиционната медицина, но там, където е изчезнала, как ще бъде възстановена?

- Казахте, че световните храни носят световни болести. Може ли обаче да се лекуват нови, съвременни болести чрез традиционна медицина?

- Напълно е възможно. В Монголия също се сблъскваме с много от тези нови болести.

- Имате ли категоричен успех срещу някоя от тях?

- Успешно лекуваме SARS и COVID-19 например.

- Пише ли в древните манускрипти, в сутрите, за новите болести?

- В сутрите не пише точно, че ще се появи COVID-19 например, няма как да срещнете това название, ако четете старите текстове. Но

в някои от сутрите ясно са написани симптомите и признаците на болестта, както и точните пътища, по които тя се лекува.

Написани са в древните книги, сякаш се е случило вчера. Но дали всичко ще бъде разчетено и разтълкувано адекватно, това много зависи от лекуващия. Добрият лекар трябва да е начетен, за да може да разчете сутрите. Трябва да може да види данните на болестта, за да може да направи връзката между запазеното знание и това, което се случва с болния пред очите му.

Съвременната медицинска наука е направила много за здравето на хората, това няма как да бъде отречено. В същото време има неща, които ме смущават. Например всевъзможните опити, които се извършват върху животни. Върху мишки и плъхове например. Според будизма човек е най-високото ниво на живите същества. Организмът на мишките не съответства на човешкия организъм. Затова не мога да приема изпробването на медицински практики и препарати, предназначени за хора, да се правят върху мишки.

- А отричате ли антибиотиците? Или само тяхната свръхконсумация?

- Разбира се, че отричам свръхконсумацията.

Тези, които развиват медицинската наука,

би трябвало да помислят

върху проблема с прекалената

консумация на антибиотици. Ние, които се занимаваме с традиционната източна медицина, сме научили много от западната медицина, защо някой на Запад да не научи нещо и от нас?

- Бихте ли работили в България?

- Ако получа разрешение да работя у вас, бих го направил и мога да докажа резултата от работата си максимум за три години. Болестите на целия свят са еднакви. Аз съм работил на Запад - в Англия, в САЩ, в Германия и Италия.

- А идват ли хора от Запада да се лекуват при вас в Монголия?

- Лекувал съм много такива хора. Преди COVID-19 имахме пациенти от много страни на Запад. Страдащи предимно от диабет, подагра и сърдечносъдови болести.

- В съвременната медицина много се говори за персонализирано лечение. Подходът към хора с един вид рак например да бъде различен. Какво смятате за това?

- Всеки човек е различен, датата и часът на раждането предопределят неговия кармичен път. Разбира се, има много фактори, които влияят, освен времето. В това число слагаме и храненето, което е много важен фактор. Хора с една диагноза трябва да бъдат лекувани по различен начин заради различното влияние на отделните фактори. Но има и друго. Ще се опитам да го обясня по най-елементарен начин. Например

при рак на стомаха медицинската наука лекува стомаха. А според традиционната медицина трябва да се лекува не само стомахът,

но и кръвта, черният дроб и далакът.

- А това, което споменахте с рождената дата, какво значи, че ракът е карма?

- У някои хора има голяма вероятност от предишните поколения да са наследили болестта генетически. Грубо казано, всичко е програмирано в деня, месеца и годината на раждане. Според монголската традиционна медицина в сутрите има описани различни начини за предпазване от ракови заболявания. Но при всеки човек е различно, затова казахме, че зависи от човека и факторите, на които е бил изложен.

Освен това, с което се храни човек, има голямо значение и това какво говори и за какво мисли.

Знам, че звучи абстрактно, но това е нещо изключително важно.

- Кой от методите ви на лечение се различава драстично от западната медицина?

- Много са. Но например оригването при нас е възприето като част от лечението. Тази процедура се провежда през пролетта. Така се прочиства стомахът.

- Само през пролетта? А ако някой се разболее есента, тогава как му прочиствате стомаха?

- През есента стомахът се чисти от горе надолу - през ануса. Имаме много специални процедури. Сред които е и кръвопускането с цел очистване на организма. Но лекарят трябва да постави най-правилната диагноза.

- А мантрите, за които ми споменахте при първата ни среща?

- Мантрите, които са предназначени за здравето, са нещо много специално. Сега мога да ви кажа още нещо - тези, които достатъчно дълго четат мантри, не се разболяват от рак. Може да вярвате или да не вярвате, но това е факт.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/