Дивият живот на милиардерите под 30 г.

16 April 2023
24 часа
Долари
Снимка: Пиксбей
Долари Снимка: Пиксбей
  • Те са 15, като най-младият е на 18 г.
  • Само 4-ма са спечелили парите си сами, останалите са наследници на бизнес империи

15 милиардери под 30 г. са включени в новия списък на сп. “Форбс” за 2023 г. Те са най-младите попълнения в клуба на свръхбогатите 2640 души в света, оглавяван в момента от французина Бернар Арно (211 млрд. долара) - собственик на конгломерата за луксозни стоки “Луи Вюитон Мое Енеси”. Само 4-ма от младоците с дебели портфейли са спечелили парите си благодарение на собствената си предприемчивост, останалите 

11 са наследници на гигантски империи, създадени от родителите им

И като всички млади хора, към които се добавят неограничени възможности, те черпят от живота с пълни шепи - пътешестват с яхти и частни самолети, карат бързи коли и мотори, отсядат в най-скъпите курорти, организират диви партита и се обличат като модни икони.

Един от милиардерите под 30 се откроява от останалите с това, че е 10 пъти по-богат от наредените непосредствено след него. Марк Матешиц е единственият син на австрийския съсобственик на гиганта за енергийни напитки “Ред Бул” Дитрих Матешиц, който почина миналата година. Така  получи 49% от компанията и в джоба му влязоха 34,7 млрд. долара, което го нареди на 37-о място в света и го направи най-заможния милениал в Европа. Матешиц- младши е завършил бизнес администрация в университета в Залцбург и винаги е работил на високи позиции във фирмите на баща си, така че познава тънкостите на семейния бизнес. Освен това има собствена компания за производство на бира и безалкохолни напитки, които се правят с вода от един от най-старите извори в Австрия. Феновете му се надяват, че също като татко си той ще продължи да инвестира в двата състезателни отбора от Формула 1, които също са негова собственост. Наследникът

притежава и много замъци в родината си, частен остров в архипелага на Фиджи,

имоти в най-скъпите квартали на Лондон.

Едва на 18 г., най-младият в класацията е италианец. Клементе дел Векио, който дели по 3,5 млрд. с по-големите си братя Леонардо Мария, на 27 г., и Лука, на 21. Състоянието на тримата е наследено от баща им Леонардо, който също си замина от този свят през 2022 г. Той е основател на компанията “Луксотика” - най-големия в света производител на стъкла и рамки за очила с близо 80 000 служители и над 8000 магазина по цял свят. От тримата братя най-големият, кръстен на татко си, изглежда и най-голям купонджия и е сниман от папараците често в нощни клубове в Ибиса и на волана на спортни ферарита.

Сред най-запомнящите се фигури в групичката е и 29-годишният норвежец Густав Магнар Витцо, който дели управлението на семейната ферма за отглеждане на сьомга с изявите като модел на модния подиум. Той твърди, че е здраво стъпил на земята, защото не се е родил богат - семейството му започва от нулата, за да стане един от най-големите износители на риба в света. Ефектният скандинавец дължи своите 2,7 млрд. на баща си, който обаче си е жив и здрав, но предава 47% от компанията на сина си, когато Густав Магнар е едва на 19 г. Младежът не успява да завърши университет, но минава през всички нива във фирмата, за да овладее тънкостите на търговията със сьомга. Младият богаташ е фен на високите скорости.

Когато е тийнейджър, прекарва две седмици в затвора,

защото е заловен да кара със 180 км в час при ограничение от 60. Густав Магнар обаче твърди, че е оставил щуротиите зад гърба си.

Единственият британец в списъка - 30-годишният Бен Франсис, е от малкото, спечелили парите си сами. Като студент се изхранва с разнос на пици, но е луд по ваянето на мускули във фитнеса. Забелязва, че много фитнес маниаци не успяват да си намерят дрехи, които да подчертават добре изпъкналите им мускули и плочките по корема. Започва да им предлага подходящите спортни екипи и за няколко години успехът на марката му “Джимшарк” става толкова голям, че му донася 1,2 млрд. През 2021 г. младият предприемач сключва брак с канадския фитнес модел и инфлуенсърка Робин. Тя непрекъснато информира феновете за екстравагантния стил на живот на двойката, която обича екзотичните пътешествия по отдалечени острови. През 2020 г. Бен беше въвлечен в скандал с появата на видео, което показва как смърка кокаин. Британецът е известен и с любовта си към моторите и има цяла колекция от скъпи возила на две колела.

И американският вундеркинд Палмър Лъки дължи милиардите си на собствения си талант и идеи. Първия си стартъп продава на “Фейсбук” през 2014 г. за 2 млрд. долара, когато е 22-годишен. Днес има просперираща компания за нови технологии в отбраната, съсредоточена основно върху разработката на дронове и системи за разузнаване.

С 2 млрд. долара състояние сред младите супербогаташи се нарежда и един чех, чийто бизнес също е свързан с търговия с оръжие. 30-годишният Михал Стърнад е начело на компания, която под негово ръководство днес се е превърнала в огромен консорциум. И бизнесът на чеха е основан от баща му, но влизайки в него на 19 г., Михал има съществен принос за просперитета му. За него казват, че притежава повече танкове от чешката армия, а компанията му е сред основните доставчици на муниции за Украйна.

В списъка е и 20-годишният Кевин Лехман, наследил най-голямата в Германия верига от аптеки и $ 2,3 млрд. Доскоро именно той дължеше званието най-млад милиардер в света.

В клуба на супербогаташите има и 4 млади жени. Сестрите южнокорейки Ким Джун Мин и Ким Джун Юн притежават по 1,7 млрд. всяка, спечелени от покойния им баща чрез онлайн казина. Според “Форбс” едната от тях е на 19, а другата на 21 г., макар че списанието не успяло да се добере до прецизна информация за възрастта им.

Докато те са максимално потайни, Катарина Андресен не пропуска възможност да демонстрира в социалните мрежи

своята любов към сладкия милиардерски живот

27-годишната норвежка и по-малката ѝ сестра Александра, на 26 г., имат по $ 1,5 млрд. от дяловете си в семейната инвестиционна компания. През 2017 г. Катарина е спряна от полицията в ски курорта Хафжел пияна зад волана и е глобена с $ 32 000. Пред съда обявява, че няма постоянни доходи, а акциите, които притежава, все още не са ѝ донесли никакви дивиденти.

 

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/