Да шпионираш бившата половинка на сегашната си - струва ли си?

21 March 2023
Вяра Султанова

Да разследваш бившия на партньора си в интернет, е нездравословно и изтощително поведение. То показва ирационална мания по някогашната половинка на човека до вас. Може дори да страдате от това, което е известно като синдром на Ребека.
Макар да не се говори достатъчно за този вид поведение, поради наличието на социални медии, то се забелязва все по-често.

Много хора си правят фалшив профил, само за да следват този мъж или жена, които неотдавна е споделял живота си с настоящия им партньор. Ежедневно разглеждат снимките им, анализират външния им вид, начина им на живот и коментарите им.
Това може да доведе до поредица от много специфични ситуации.

Първата е несигурността във връзката ви. Може да започнете да се чувствате в неравностойно положение. Казвате си неща като: „Аз не съм толкова привлекателна или изтънчена като нея. Той определено ще ме напусне.” Това означава, че вашето самочувствие постепенно започва да отслабва.
Ревност, обсесии, страхове... Това са изключително проблематични реалности.

Разследване на бившия на партньора ви
Наблюдението или шпионирането на някого в социалните медии се нарича преследване. Това може да доведе до пристрастяване. Нещо повече, когато шпионираш бившия на половинката си в интернет, изпадаш в явно обсебващо поведение, от което е трудно да се измъкнеш.

В момента има множество налични ресурси за шпиониране на околните. Стига някой да има някакъв „пръстов отпечатък“ в интернет, вие ще имате достъп до живота му.

Instagram, TikTok, Snapchat, Facebook, Twitter … Кой няма акаунт в поне една от тези социални мрежи? Да не говорим, че те са перфектни инструменти за шпиониране на останалите. Наистина е изключително лесно да намерите човека, който искате, като просто потърсите името му или чрез взаимоотношенията му с други, които познавате.

От любопитство до пристрастяване
Когато разследвате бившия на партньора си в интернет, обикновено го правите отначало от чисто любопитство. На какво прилича? Атрактивен ли е? Какъв живот води? Поглеждате, само за момент, дискретно. Като да надничаш зад пердето.

Този мимолетен поглед обаче скоро се превръща в час, докато гледате негови стари снимки, коментари и друга информация за експоловинката на вашата. В този момент сте отворили вратата към една мания и вече не може да я затворите или да изхвърлите този човек от ума си. Това шпионско поведение включва два процеса: стимулиране и самоотвращение.

Ретроактивна ревност
Държавният университет в Охайо провежда проучване през 2018 г. по тази конкретна тема. Твърди се, че преживяното в тези случаи е ретроактивна ревност. То включва чувство на заплаха, загриженост и досада към бившия на партньора въпреки факта, че тази фигура не се намесва по никакъв начин в текущите отношения.

Проучването твърди, че основата на тази ревност се намира в социалното сравнение и несигурността във взаимоотношенията. С други думи, когато непрекъснато следи предишната връзка, новият партньор изведнъж се чувства в неизгодна позиция. Той с усеща непълноценен и това събужда идеята за страх от изоставяне (ако е оставил някой като бившия си, най-вероятно ще напусне и мен...).

Как да спрете да шпионирате

Първо, трябва да анализирате как се чувствате. Може да се срамувате, да ревнувате, да сте тъжни и ядосани. Може да изпитвате омраза, безпокойство и дори мания. Зад тези емоции вие винаги сте несигурни и имате очевидна липса на самочувствие. Тези две измерения могат да разрушат вашата емоционална връзка, бойкотирайки себе си.

Второ, помислите да се махнете от социалните медии за известно време. Вместо да прекарвате време пред мобилния си телефон, помислете за други неща, може би нови хобита.

Трето, посветете качествено време на партньора си и се погрижете за връзката си. В крайна сметка, ако това е най-важното за вас, трябва да го докажете. Бъдете зрели, грижете се за собствената си идентичност и чувство за сигурност. Само по този начин ще изградите отношения, в които ревността или страхът нямат място.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/