Как менопаузата може да съсипе брака

28 November 2022
Павлина Трифонова
Роклегендата и съпругата му Пени откровено говорят за трудностите, когато менструалният и? цикъл спира.
Роклегендата и съпругата му Пени откровено говорят за трудностите, когато менструалният и? цикъл спира.

Дори Род Стюарт разбира колко опасна е за семейното щастие

“Досега не бях виждал какво е менопауза, защото предишните ми бракове не продължаваха толкова дълго. Така че с Пени беше за първи път, но тя изпадаше в крайни пристъпи на ярост. Една нощ изхвърли всички прибори за готвене. Тогава аз и нашите синове просто я прегърнахме и решихме да работим за това повече хора да разберат през какво преминават жените в този период от живота си”, казва пред “Таймс” Род Стюарт. 77-годишният музикант се включи в кампанията на своята съпруга Пени Ланкастър за повече осведоменост по въпросите на менопаузата. Даде серия от интервюта и участва в телевизионни предавания, за да привлече вниманието към този според него важен проблем, който не засяга само дамите, а всички хора около тях.

51-годишната Пени започва да изпитва първите признаци на менопаузата като безсъние и горещи вълни по време на пандемията. Мисли, че може да е следствие от коронавируса, защото не се чувства стара. Когато се обръща към личния си лекар, той ѝ изписва успокоителни, защото решава, че се е притеснила около повторната борба на съпруга ѝ с онкологично заболяване. Едва когато споделя с други жени в полицията, където работи като патрулиращ полицай на доброволни начала, разбира, че се е изправила пред бездната на менопаузата и трябва да вземе мерки, ако не иска да полудее и да побърка хората около себе си. За щастие, получава голямо разбиране и подкрепа от семейството си.

“Тя беше в крехка ситуация. Не беше човекът, за когото се ожених. Беше плашещо, но тя ми каза през сълзи какво изпитва и го обсъдихме. Непрекъснато търсех информация в гугъл по въпроса и се научих просто да слушам и да съм готов да хвърля и тенджери по пода”, споделя Род Стюарт. Според него е добре съпрузите заедно да минават курсове за менопауза, за да могат да се справят най-добре с това предизвикателно време, тъй като не става въпрос само за спиране на менструалния цикъл на жената, а за редица други промени в нейното тяло, които мъжете трябва да разберат, а не “просто да избягат в кръчмата”, когато те се случват.

Стюарт се жени за дългокраката бивша манекенка Пени през 2007 г. Имат двама сина - на 17 и 11 години. Така че на мъжкото трио у дома първоначално е трудно да разбере нейното променливо поведение. Тя обаче държи да говори открито за това, както винаги го е правила при трудности. Казва им кога е бил последният ѝ месечен цикъл, как тялото ѝ е обхванато от гореща вълна и ведна след това от леденостудена, как се чувства тъжна и е в състояние да заплаче, без да има причина да го прави. След като получава хормонозаместваща терапия, състоянието на Пени значително се подобрява, но двамата с Род решават, че е добре да говорят открито за проблема, за да предпазят други двойки от трудни моменти.

Скорошно проучване показа, че около 70% от разведените жени на средна възраст във Великобритания смятат, че симптомите на менопаузата са допринесли за разпадане на техния брак. Някои споделят, че променливото им настроение и липсата на сън са довели до повече спорове и дори до домашно насилие. Намаленото либидо вследствие на хормоналните промени е възприемано от съпруга често като нежелание за секс, а не като обективна биологична причина, което ги е карало да се чувстват принудени да го правят, въпреки че не са изпитвали никакво сексуално желание. Повечето от анкетираните 1000 жени казват, че бракът им вероятно е можело да бъде спасен, ако са получили по-добро лечение за състоянието си.

Спирането на менструалния цикъл е естествен процес, при който намалява производството на хормоните естроген и прогестерон в женското тяло. Точно това е причината за появата на горещи вълни, промени в настроението, намалено сексуално влечение, проблеми със съня и паметта. Макар симптомите да варират при различните жени, около 75% казват, че изпитват някаква промяна, а за всяка четвърта тя е толкова голяма, че страда качеството ѝ на живот. “Намаляването на естрогена може да забави метаболизма и да повлияе на енергийните нива, което да доведе до наддаване на тегло. Появата на мозъчна мъгла, загубата на памет и раздразнителността пък са други чести симптоми, които са в състояние да предизвикат такива психически проблеми, че някои жени се принуждават да напуснат работа”, обяснява доктор Брус Дор от Американския колеж по акушерство и гинекология. По думите му хормонозаместващата терапия значително може да облекчи подобни състояния. По същество тя доставя на организма компенсиращи количества на естроген и прогестерон. Може да се прилага по много начини – чрез хапчета, инжекции, пластири и кремове. Заради някои проучвания в миналото, които показват, че може да увеличи риска от рак на гърдата, тя все още се избягва от жените. А и достъпът до нея в повечето държави не е безплатен, тъй като не се възприема като нещо жизненоважно.

Смелостта на редица известни личности да говорят по проблема обаче е възможно да промени това разбиране. Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама също наскоро се присъедини към тях. В своя подкаст тя откровено разказа как се е борила с качването на килограми и прилива на горещи вълни, когато менструалният ѝ цикъл спира. “Не се говори много за менопаузата, но съм го преживяла и знам какво е. Виждам и как всичките ми приятелки трудно се справят с това, а информацията е оскъдна”, казва 58-годишната Мишел Обама. Тя също разчита на хормонозаместваща терапия, за да премине по-леко през този период от живота си. “Преди имаше проучвания, които казваха, че приемът на хормони е лошо нещо. По-новите изследвания показват, че това не е така и от тях има ползи. Така че и аз се опитвам да отсявам проверената информация от дезинформацията”, споделя Мишел Обама. Тя смята, че сравнително добре се е справила с менопаузата, и шеговито подхвърля: “Кожата ми все още е здрава, а косата ми е на главата”.

Милиони хора обаче предпочитат да страдат тихо и да не получават грижите, от които се нуждаят. Хормоналните промени могат да допринесат и за други здравословни състояния - сърдечни заболявания, деменция, остеопороза или някои видове рак, предупреждава доктор Брус Дор. Така че не е добре да се гледа на менопаузата като на нещо, което ще дойде и ще отмине просто ей така.

Полицейски шеф носи жилетка за горещи вълни

Високопоставен шеф в лондонската полиция облече жилетка, която предизвиква горещи вълни, наподобяващи тези при менопауза. Мат Джукс, който ръководи антитерористичния отдел, се реши на тази стъпка, за да може да разбере по-добре как се чувстват жените в напреднала възраст в подчинената му служба.

Жилетката MenoVest е създадена специално от британска благотворителна организация, за да помогне за повишаване на осведомеността и съпричастността към дамите, преминаващи през менопауза. Вградени в нея нагреватели симулират усещането за гореща вълна, позволявайки на всеки да почувства един от най-честите симптоми.

По-рано жилетката бе предложена и на депутати в британския парламент, които проучваха дали жените във Великобритания получават достатъчно подкрепа, когато менструалният им цикъл спира. Те стигнаха до заключението, че табуто около менопаузата все още преобладава във всички кътчета на обществото и съществува социално-икономическо неравенство по отношение на достъп до правилно лечение. По-бедните е трябвало да чакат по-дълго за преглед и са им предлагани антидепресанти вместо хормони.

Затова депутатите настояват да се въведе задължителен преглед за менопауза при навършване на 45 години, който да определя дали жената се нуждае от хормонозаместваща терапия. Само по този начин може да се гарантира, че щетите от нея ще бъдат намалени. Проучване е показало, че при близо 90% от дамите менопаузата е оказала влияние върху професионалния им живот.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/