25% от българите вярват, че има живот след смъртта

03 September 2022
Алис Борисова
Изследване Европа Снимка:
Изследване Европа Снимка:

Около половината европейци са убедени, че душата отива в рая

Съществува ли живот след смъртта? Науката веднага би заявила строго "не". Но нима това означава, че сме създадени единствено от плът и кости? Дали в нас има и "духовна" част (съзнание, ум, някаква трансцендираща материята реалност), която оцелява след разпадането на тялото, когато умрем? 

Според социологическо изследване, проведено от World Values Survey, по-голяма част от населението в Европа вярва в живота след смъртта. 

Данните посочват изключително голямо различие в мненията на скандинавските страни, като средно 53% от тях вярват в живота след смъртта. Най-висок е процентът в Исландия (58%), а най-нисък - в Нидерландия (34%). Следователно малко повече от половината от скандинавците вярват, че се състоим не само от плът и кости и че животът след смъртта се състои в преминаването на душата в друго измерение, така нареченият "рай". 

А как стоят нещата в останалата част от Европа? Ако разделим континента на Източна и Западна Европа, сред 15-те изследвани западноевропейски държави откриваме голяма разнородност по отношение на вярата в живота след смъртта. Оказва се, че най-висок процент на вярващите е в Швейцария (50,4%), а най-нисък в Португалия (32,9%). Всъщност, основната форма на вяра е свързана повече с концепцията за прераждането, тоест душата преминава в друго тяло, продължавайки живота си на Земята. Смята се, че това е резултат, който се дължи на наследени предхристиянски вярвания.

От друга страна в Източна Европа, може да се очаква, че половин век на комунистически и антирелигиозни режими, може да е намалил драстично тези вярвания. Не разполагаме с данни от проучвания преди тези режими, но нека приемем, че източноевропейците и западноевропейците са имали сходни нива на вярвания, преди Европа да се раздели идеологически на две половини след Втората световна война. 

Що се отнася до вярата в живота след смъртта, отново се наблюдава голяма променливост. Най-много вярващи в живота след смъртта има в Турция (91,8%), следвана от Босна и Херцеговина (65,9%), католическа Полша (64,2%), Румъния (55,2%) и Литва (52,6%), докато в България вярващите в живота след смъртта са 25%. Най-ниската стойност е в Албания - 22,7%. Доста изненадващо е, че бившите комунистически държави от Източна Европа показват тази относително висока степен на вяра в оцеляването след смъртта, независимо от формата. Дори в Русия около една трета вярват в прераждането. Ефектът на антирелигиозната пропаганда в Източна Европа изглежда не е успял да повлияе върху вярванията на населението.

Но защо тогава в нашата страна са толкова малко на брой хората, които вярват? Дали начинът на живот в този български свят влияе върху възприятията ни за "оня свят" или сме изцяло материално настроени личности, загърбили духовността някъде в миналото? Отговорите, драги читатели, оставяме на вас. 

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/