Доматеният грип със симптоми като коронавируса

26 August 2022
24 часа
Така нареченият доматен грип  от 26 юли насам е разболял 82 деца на възраст под 5 години в три индийски региона.
Снимка: Ройтерс
Така нареченият доматен грип от 26 юли насам е разболял 82 деца на възраст под 5 години в три индийски региона. Снимка: Ройтерс

Учени предупреждават, че е силно заразен и се разпространява бързо

Избухването на нова вирусна инфекция в Индия сериозно притеснява учените заради последиците от COVID-19, съобщи в. “Гардиан”. Става дума за т.нар доматен грип, който от 26 юли насам е разболял 82 деца на възраст под 5 години в три индийски региона. Заболяването първоначално е тръгнало от щата Керала.

Изследователите твърдят, че тази зараза не е животозастрашаваща, но е “силно инфекциозна”. Учените все още се опитват да идентифицират точно какъв е този вирус. Наричан е доматен грип заради болезнените червени мехури, които произвежда по тялото. Постепенно те могат да нараснат до размера на домат.

Децата са особено уязвими, защото се разпространява лесно при близък контакт, като например чрез пелени, докосване на мръсни повърхности или поставяне на предмети в устата.

Лекари отбелязват, че диагностицирането на доматения грип е трудно, тъй като симптомите му са много подобни на тези на коронавируса, чикунгуня (арбовирусна инфекция) и треска от денга (тропическа инфекция). Последните две са често срещани в Индия през дъждовния сезон и се разпространяват от комари. Чикунгуня е особено разпространена в Керала.

Основните симптоми при доматения грип, наблюдавани при деца, включват висока температура, обриви и болки в ставите. Подобно на други вирусни инфекции може да се появят гадене, повръщане, диария и дехидратация. В някои случаи може също да се промени цветът на краката и ръцете. Медици казват, че червените обриви се различават от тези на маймунската шарка, които са по-дълбоки и са разпространени по различен начин.

“Това заболяване просто изглежда като вариация на болестта на ръка - крак - уста, която е много често срещана при деца”, обяснява експертът по инфекциозни заболявания Амеш Адаля. Болестта на ръцете, краката и устата също е много заразна. Тя е причинена от вируса коксаки, който се разпространява лесно чрез секрети от носа и гърлото на болен човек, чрез изпражнения и течност от мехури, които може да се образуват от вируса.

Като се имат предвид приликите на доматения грип с болестта на ръка - крак - уста, специалисти предупреждават, че ако новата зараза при децата не се контролира и предотврати, предаването може да доведе до сериозни последствия, като се разпространи и при възрастни.

Засега няма налични антивирусни лекарства или ваксини за лечение или профилактика на доматения грип. Въпреки това за болките и температурата може да се пие парацетамол, както е задължително да се пият и много течности. Препоръчва се да има изолация в продължение от пет до седем дни от началото на симптомите, за да се предотврати разпространението на инфекцията сред други деца или възрастни. Най-доброто средство за превенция е поддържането на подходяща хигиена и санитарни условия, както и ограничаването на заразените деца да споделят играчки, дрехи, храна или други предмети с неинфектирани хора.

Индия претърпя особено жестока вълна от коронавирус миналото лято, която претовари крехката ѝ система за обществено здравеопазване, отбелязват западни издания. Въпреки че доматеният грип и COVID имат подобни симптоми, между двете болести няма нищо общо, заключават изследователи.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/