Тези навици помагат на сърцето да е здраво до дълбока старост

16 April 2022
Стефан Порязов

Броят на диагностицираните заболявания на сърдечносъдовата система нараства всяка година, а инфарктът на миокарда се нарежда на трето място сред причините за смъртността сред населението.
Патологиите „стават по-млади“, придобитите дефекти и атеросклерозата се проявяват все по-често на възраст 40–45 години. Сред възможните причини лекарите сочат заседналия начин на живот на съвременния жител на мегаполисите.

За да се поддържа здравето на сърцето и кръвоносните съдове, не е необходимо да се приемат синтетични лекарства и витамини. Въз основа на многогодишни клинични изследвания и наблюдения кардиолозите са идентифицирали 10 полезни навика, които могат да отложат „запознаването с инфаркта“ до дълбока старост.

Сърдечният мускул изпомпва над 7000 литра кръв дневно, осигурявайки на тялото кислород и хранителни вещества. Работата му се влияе от състоянието на коронарните съдове, кръвното налягане и начина на живот на човека. Следователно профилактика на усложненията трябва да се прави на всяка възраст, без да се чака „алармата“ под формата на задух, хипертония или сърдечна недостатъчност.

Не се отказвайте от здравословните мазнини

В желанието си да избегнат атеросклерозата, хората се отказват от месото и млякото в полза на зеленчуците. Лекарите препоръчват непременно да включите в диетата постно пилешко, телешко и пуешко, които доставят ценни протеини и аминокиселини на сърдечния мускул. Но не забравяйте, че месният продукт трябва да заема не повече от една четвърт от чинията, да се сервира варен или печен без мазен сос.

Приемайте рибено масло
Морската риба е основният доставчик на ценната Омега-3 мастна киселина. Тя поддържа еластичността на сърдечния мускул, предпазва от свободните радикали и предотвратява окисляването. Консумирайте херинга, скумрия и риба тон няколко пъти седмично. За да предотвратите атеросклероза и ангина пекторис, приемайте препарати от рибено масло 2 пъти годишно.

Яжте здравословни и питателни ястия
Стриктните диети изчерпват тялото, като намаляват магнезия, калия и натрия, необходими на сърцето, за да функционира правилно. За да предотвратите болести, хранете се правилно, като базирате диетата си на нискомаслени млечни и месни продукти, зърнени храни, зеленчуци и плодове. Намалете картофите, белия ориз и брашното, за да поддържате оптимални нива на захар.

Движете се активно всеки ден
Както всеки мускул, сърцето изисква редовни упражнения. Когато спортувате, стените на перикарда са укрепени, вентрикулите работят хармонично, осигурявайки стабилен ритъм. При стрес или уплаха органът може лесно да издържи на скокове на налягането и неговата инсулинова резистентност се подобрява.

Лекарите препоръчват да се правят 150-200 минути активни спортове седмично. За по-голяма полза разделете времето си на 5-6 дни с 30-40 минути упражнения. Колоезденето, плуването, игрите на открито и бягането добре натоварват сърцето. Доказано е, че ежедневното ходене с бързи темпове намалява риска от сърдечни заболявания с 2,5 пъти.

Борба с наднорменото тегло
Затлъстяването от всякаква степен увеличава риска от сърдечни патологии няколко пъти. Той е придружен от развитие на атеросклероза, запушване на коронарните артерии. Най-голямата опасност представлява коремната мазнина, която се натрупва около вътрешните органи. Внимавайте с теглото си, избягвайте преяждането и по-често правете гладни дни.

Следете кръвното си налягане
При нива 140/90 артериите се стесняват, кръвоснабдяването на вътрешните органи се нарушава. Това увеличава риска от инсулт с 40-50% и провокира сърдечна недостатъчност. Стресът износва сърцето, принуждавайки го да бие с ускорено темпо. Когато се появят първите признаци на хипертония, консултирайте се с лекар и вземете лекарства, които нормализират кръвното налягане.

Откажете се от лошите навици
Алкохолът и тютюнопушенето увеличават шансовете за смърт от инфаркт с 40–45%. Цигарите съдържат опасни смоли и токсини, които забавят възстановяването на клетките на сърдечния мускул и намаляват нивата на кислород в кръвта. Това е една от причините за некроза на перикардната тъкан и сърдечна недостатъчност.

Контролирайте холестерола
Правете годишен кръвен тест, за да определите нивото на холестерола. Ако е високо, преминете към правилно хранене, намалете употребата на въглехидратни храни - сладкиши, хляб, сладкиши, захар под всякаква форма, пушени меса и колбаси. Допълнете диетата с пресни зеленчуци и плодове, бобови растения, ленени семена.

Мерете кръвната си захар
Преддиабетът и диабетът тип II протичат безсимптомно. Високите нива на глюкоза променят състава на кръвта, унищожавайки кръвоносните съдове и сърдечните клетки. Тестовете или тестът с глюкомер помагат да се идентифицира опасно заболяване в ранен етап. Може да контролирате захарта си с диета, лекарства и активен начин на живот.

Избягвайте стреса

Тежките условия на труд, стресовите ситуации на работното място и в семейството могат да доведат до инфаркт, увеличавайки 3 пъти риска от опасни сърдечни заболявания. Научете се да управлявате отрицателните емоции, приемайте успокоителни, ако са ви предписани от лекар. Отървете се от емоционален стрес чрез спорт, хоби или общуване с приятели, не пренебрегвайте помощта на опитен психолог, ако се налага.

Сърдечносъдовите заболявания са трудни за лечение, затова лекарите препоръчват цялостна профилактика. Правилното хранене, контролирането на холестерола и упражненията са страхотни навици, които могат да поддържат сърцето ви здраво дълги десетилетия.

Храни, които са добри разредители на кръвта

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/