8 вида изневяра, която не е физическа

03 April 2022
Тина Арнаудова

В днешно време изневярата се е прекласифицирала и включва не само физическа афера, но и емоционална.

Може да започне като платонично приятелско чувство към друг човек и постепенно да придобие плътски или любовни измерения.
Такъв тип изневери се срещат все по-често. Според статистиката около 45% от мъжете и 35% от жените са признали, че имат емоционална афера.

Тъй като това е доста мъгляво понятие, запознайте се със списък от 8 факта, които може да са знак за емоционална изневяра.

1. Твърде близки с вашия приятел от другия пол
Има някои неща, които са създадени само за двама. Връзката е едно от тях. Тя е като велосипед - добавянето на трето колело ще прецака баланса. Ситуацията може да се влоши, когато това трето колело е важен приятел от противоположния пол.
Разбира се, всичко може да е платонично, но ако интуицията ви подсказва друго, тогава е по-добре да разрешите проблема директно.

Докато привличането не е избор, изневярата определено е това.
Аферата не се случва против волята ви, само вие може да направите избор дали да слезете по този хлъзгав склон. Така че, ако попаднете в капана на емоционална афера, това ще бъде ваш избор.

2. Флиртувате онлайн и офлайн
Виртуалните връзки с много различни хора наведнъж се поддържат много по-лесно от тези в реалния живот. Следователно виртуалната полигамия може да съществува съвместно в контекста на моногамията офлайн. Това се случва, защото интернет е лесно място за емоционално участие между непознати.
В много отношения мрежата улеснява същия тип възможности за изграждане на взаимоотношения, които имаме в реалния живот. Независимо от това, анонимният онлайн флирт, както и физическият флирт , все още е афера.

Но добрата новина е, че може да използвате всякакви приложения, за да укрепите съществуващите отношения с партньора си и да намалите емоционалното разстояние.
Здравословното използване на интернет между партньорите изгражда мостове вместо граници и улеснява онлайн социализацията като двойка. Това може да бъде здравословен начин на допълнителна комуникация.

3. Имате афера с телефона си
Повечето от нас се събуждат и проверяват телефоните си, преди дори да кажем „Добро утро!“ на човека, който спи до нас. Този вид отдалечаване, може да е доста опасен, защото ни кара да мислим, че сме близки с някого, а в действителност може и да не сме.

Според неотдавнашно проучване почти 4 от 10 души на възраст между 15-20 години смятат мобилния си телефон за по-полезен от гаджето си. Тази страховита статистика е пример за днешна реалност. Вместо да говорят с партньор, приятел или член на семейството си, хората се гмуркат във виртуална реалност, разглеждайки смешни клипчета с котки и воайорствайки живота на околните в социалните мрежи.

Най-голямата причина, поради която нашите опити да прекарваме по-малко време на телефоните си толкова често се провалят, е, че ние рамкираме усилията си по същия начин, по който правим диети - като актове на лишаване от нещо.

4. Оплаквате се от партньора си на някой друг
Очевидно е, че говорите за връзката си с приятелите или семейството си и това е в реда на нещата. Това, което не е наред, е постоянно да се оплаквате от партньора си, вместо да се опитате да се справите с отношенията си. По този начин създавате още повече пространство между двама ви.
Този тип подход може да бъде пагубен за другия човек, когато разбере, че сте били тайно разстроен от него. Представете си, ако чуете партньорът ви да обсъжда вашето поведение и навици зад гърба си с приятелите си. Със сигурност бихте се почувствали предадени.

Снимки:Orione Conceicao, cottonbro, PEXELS

Снимки:Orione Conceicao, cottonbro, PEXELS
5. Прекрачвате границата с непознати
Емоционалната изневяра е толкова опасна, колкото и физическата, защото е дълбока, но невидима. Разбира се, може да обичате партньора си, но когато някои от действията ви преминат линията на изневярата, рискувате да загубите някой наистина важен в живота си.
Ако срещнете вълнуващ непознат в бар и той флиртува с вас, ласкае ви и ви дава нещо, което не получавате във връзката си, приемете този флирт за предупредителен знак, че между вас и партньора ви нещо не е наред.

Ако имате нужда от някого, особено непознат, който да запълни каквато и да е празнота във връзката, навлизате в територията на емоционалната изневяра. И това може да бъде най-болезнената форма на изневяра за партньора ви.

6. Мечтаете за други любовници
Един от фаталните недостатъци на нашата култура е, че приемаме всичко за номинална стойност. Искаме да повярваме, че всеки сън е пряко отражение на реалността. Така че, когато сънувате, че правите секс с друг, различен от вашия партньор, няма нужда да изпадате в паника и да си мислите: „О, не! Това сигурно означава, че не обичам партньора си!“
Съвсем нормално е от време на време да имате фантазии за плочките на Джейсън Момоа или за тялото на Дженифър Лопес.
Но ако постоянно мечтаета или си представяте сексуален партньор, различен от вашата половинка, това може да доведе до емоционална (или дори сексуална) афера.
Единственият начин да го контролирате е да говорите открито с партньора си за сексуалните си фантазии и това, което харесвате и какво не харесвате в леглото, и да го накарате да сподели същото с вас. Върнете си забавлението от секса с половинката.

7. Лъжете за финансите си
Връзка без доверие е като кола без бензин. Може да останете в нея колкото искате, но няма да отидете никъде.
Според резултатите от анкета, в която са участвали около 23 000 онлайн потребители, повече от 60% от мъжете и жените смятат, че финансовата изневяра е също толкова грозна като физическата афера. Една трета от анкетираните смятат, че финансовата изневяра може да доведе до сексуална изневяра.
Непосредственият проблем с финансовата (както всяка друга) лъжа е, че доверието се губи и когато това се случи, връзката остава в застой. В резултат на това повечето двойки или се разделят, или се развеждат, защото е прекалено трудно да живеят и да разчитат на някого, на когото не могат да разчитат. В крайна сметка, любовта, която изпитвате към парите в банковата си сметка, не е нищо в сравнение с любовта на доверен партньор.

8. Не сте гръб на партньора си
Вие и вашият партньор винаги трябва да сте екип. Така че, когато стане трудно, да се чувствате сигурни, знаейки, че имате на кого да разчитате.
Но ако вашата половинка няма да се застъпи за вас, възможно е тя да не е наистина заинтересована от бъдещето на връзката. Единственото, което може да направите, е да бъдете честни с партньора си и да му споделите как се чувствате и какво очаквате от него.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/