Как да прекъснем цикъла на негативните взаимодействия във връзката

01 March 2022
Вяра Султанова

Когато споделяте емоционална връзка с друг човек, винаги ще имате добри и лоши нюанси. В романтичните отношения тази динамика често е по-интензивна поради времето, което прекарвате с партньора си, и интимността на връзката ви.

Понякога, колкото и да се стараете, не може да спрете да се карате с половинката си.

Започвате деня с най-добри намерения, но един погрешно изтълкуван жест или дума и вие сте в поредния скандал.

В тези моменти може да се почувствате така, сякаш връзката ви няма да я бъде. Преди да вземете прибързани решения обаче, продължете да четете. Разбирането как се развива човешката комуникация може да ви даде някои подсказки за това как да прекъснете цикъла.

Произходът на негативните взаимодействия
Когато живеете с някого или прекарвате по-голямата част от времето си с него, той става свидетел на вашия стрес, физическа и психическа умора, гняв и лошо настроение.

Взаимоотношенията работят най-добре, когато са балансирани, но има дни, когато единият от вас дава 80%, а другият 20%. Други дни ще е обратното.

Ето защо, ако партньорът ви отговори на въпроса ви по начин, който смятате за груб или направи пасивно-агресивен коментар , важно е да бъдете категорични. В един съвършен свят бихте му съобщили с уважение как ви е накарал да се чувствате. За съжаление обаче не винаги е лесно (или възможно) да се действа по този начин. Често вашият автоматичен отговор е да се обидите и да прибегнете до безразличие, презрение и мълчаливо отношение. Може също да реагирате прекалено и да отговорите с нещо също толкова нараняващо.

Ако това се случва от време на време, не бива да се притеснявате твърде много. На практика е неизбежно. Ако този модел се повтаря и се превърне в норма, значи имате проблем.

Моделите на комуникация са склонни да се повтарят
Комуникацията между двама души е по същество постоянна обратна връзка. Когато общувате с друг човек, вие не го правите от неутрално място. Каквото и да кажете, в много отношения е отговор на това, което сте виждали, чували или усещали от тях преди. Траекторията на взаимодействието, което сте имали с някого, ви предразполага да реагирате положително или отрицателно.

Същото важи, разбира се, и за вашата половинка. Някои двойки почти не
се карат, а други се оказват в състояние на постоянен конфликт. Това се случва, защото определени комуникационни модели са се вкоренили. След като са там, е трудно да ги промените.

Да кажем, че партньорът ви казва нещо, което ви притеснява, и реагирате с гневен коментар или раздразнено мълчание. След това любимият се чувства наранен, така че той също реагира неподходящо. Никой не желае да отстъпи и двамата смятате, че вината е на другия.

Ние ясно помним коментарите и действията, които ни карат да се чувстваме зле, но е по-трудно да осъзнаем как нашето поведение допринася за тази негативна динамика с партньора ни.

Как да прекъснем цикъла на негативните взаимодействия във връзката
Този проблем с комуникацията може да бъде труден за отстраняване, защото и двамата партньори обвиняват половинката си и никой не иска да поеме отговорност за предприемането на първата стъпка. Ако сте наясно, че и двамата подхранвате тази нездравословна динамика, тогава ще разберете, че е възможно да създадете нещо по-добро. Ключът е да спрете просто да реагирате на отсрещния. Вместо това решете с какъв вид жестове, думи или взаимодействия искате да общувате.

Направете първата стъпка към създаването на нови комуникационни модели. След като сте свикнали с негативни взаимодействия с партньора си, те са склонни да се повтарят. Добрата новина е, че положителните взаимодействия работят по същия начин. В резултат на това, когато промените начина си на реакция, комуникацията ви ще се промени. Когато стигнете до този момент, вече няма да има значение кой е виновен
или кой какво е направил, защото и двамата партньори допринасят за благото на отношенията. Силата е във вашите ръце.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/