Как Иван Станчов доведе царица Йоанна в хотела на Илия Павлов

16 February 2022
Сима Владимирова
Иван Станчов почина на 92 г. в дома си в Шотландия /Снимки: АРХИВ 168 ЧАСА
Иван Станчов почина на 92 г. в дома си в Шотландия /Снимки: АРХИВ 168 ЧАСА

Докарал британския гигант “Ровър” да монтира коли във Варна в обща фирма с “Дару кар” на Атанас Тилев. Дипломатът се отказа от американско гражданство, за да стане български български министър. Дядо му е бил шеф на тайния кабинет на Фердинанд. Като шеф на щаба на Петър Стоянов наел две стаи в Къщата с часовника за редовни сбирки.

Бохем, благородник по поведение и произход, ерудит, Иван Станчов не вземал нищо в живота прекалено на сериозно, винаги търсел как да тушира напрежението с чувство за хумор, разказват негови приятели. Дипломатът почина в дома си в Шотландия на 92 години в края на ноември 2021 г. Когато през 1994 г. Желю Желев го предлага за титуляр на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова, той се отказва да бъде гражданин на САЩ, за да стане български министър.

Паспортът от задокеанската страна му се пада по право. Майка му Керълайн Марион Мичъл е американка, а самият той завършва университета "Джорджтаун" във Вашингтон. Но според българската конституция човек, който има чуждо гражданство, не може да бъде депутат или министър. Тогава

Джони, както го наричат приятелите му, предприема немислима

за масовия ни сънародник стъпка – предпочита да се откаже от привилегиите на американец, за да работи за България.

Той и преди това е бил на дипломатическа служба. Още през 1991 г. Желю Желев със съгласието на премиера Филип Димитров го изпраща посланик във Великобритания – мястото, което е заемал и дядото на Станчов. Неслучайно се явява да връчи акредитивните си писма на кралицата в същия костюм, с който Димитър Станчов е бил облечен за първата си аудиенция при дядото на Елизабет II. Днес дрехата е изложена в Националния исторически музей в София, но животът му е свързан с Варна.

"Познавам го покрай това, че след промените му върнахме по реституция имот в Морската градина – разказа бившият кмет и депутат от СДС Христо Кирчев пред "168 часа". – Едната къща до Морската градина дари за благотворителната фондация "Карин дом" - Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности. В другата, която беше по-малка, живееше самият той. Беше бохем, обичаше да събира приятели. Беше много общителен. При него винаги имаше елитни гости – дипломати, общественици, идваха и доста чужденци.

Създаваше неповторима атмосфера.

Ще ми звънне и ще каже: "Ела, ще дойде посланикът на Италия, ще бъде приятно"."

Кирчев работил със Станчов и по проекта "Ровър". По идея на Джони построили завод за монтаж на колите от британската марка във Варна. Но за кратко. Заводът е открит официално през септември 1995 г. и фирмата "Родакар" е съвместна между гиганта и българската "Дару кар" на бизнесмена Атанас Тилев. "После по времето на Жан Виденов съсипаха производството, като вдигнаха митата. Халето остана заедно с оборудването си. Беше слънчев лъч за българската икономика – добави Кирчев. – Иван Станчов ме запозна през 1993 г. с много индустриалци в Лондон, беше ме поканил. Там бяха и собствениците на "Ровър"."

Заради заслугите си посланикът бил награден със званието "почетен гражданин на Варна".

Потомък е на известна фамилия –

дядо му Симеон Сакскобургготски

Симеон Сакскобургготски
е бил шеф на тайния кабинет на цар Фердинанд и също пратеник с дипломатически мисии. Димитър Станчов
Димитър Станчов
Баба му Анна дьо Грено е френска графиня. Братовчед му е Димитър Паница. Самият Иван Станчов е поддържал контакти със Симеон Сакскобургготски по време на живота му в Мадрид. Именно Станчов е част от инициаторите, които организират посещението на царицата майка Йоанна в България през 1993 г.

"Дойдоха двете с княгиня Мария Луиза и съпруга й Станислав Хробок. Бяха настанени в грандхотел "Варна" (собственост на Илия Павлов тогава – бел. ред.) – разказа още бившият кмет на морската ни столица. – Бяха се насъбрали много хора като на митинг на СДС. Посрещнаха я, обикаляха с нея, чакахме сума време да дойде, защото тя закъсня. Имаше такива, които бяха служили в двореца навремето, носеха разни вещи да показват на царицата майка. През цялото време Джони Станчов беше около нея."

През 2001 г. като шеф на предизборния щаб на Петър Стоянов за втори мандат потомственият дипломат

посредничи между кандидата на демократите и Симеон

за подкрепата на НДСВ. Тогава Сакскобургготски наскоро е спечелил почти мнозинство в парламента от 120 депутати. Сините си мислят, че неговата дума може да натежи.

"Иван Станчов се опитваше президентът да получи гласовете на царистите, той самият имаше своите контакти с царя – разказа пред "168 часа" главният секретар на СДС Илия Лазаров, който също е бил в щаба на Петър Стоянов. - Получихме подкрепа, но Симеон не отиде да гласува с обяснението, че е адресно регистриран в село Баня, Карловско, и да не харчи народна пара."

След този случай става очевидно, че премиерът не е ревностен привърженик на кандидатстващия за втори мандат държавен глава. А изборите печели Георги Първанов – тогава претендент на БСП. Иван Станчов с Петър и Антонина Стоянови по време на предизборната кампания за президент, в която дипломатът е шеф на щаба му.

Иван Станчов с Петър и Антонина Стоянови по време на предизборната кампания за президент, в която дипломатът е шеф на щаба му.

Дали обаче посредникът Станчов е реагирал?

"Публично не каза нищо, той беше професионален дипломат. Общуването с него беше огромно удоволствие, дори и да е без конкретен повод. Събираше ни редовно в Къщата с часовника – добави Лазаров. - Бяхме наели две стаи на горния етаж. Обсъждахме най-различни неща за кампанията. Включиха се Любен Дилов-син, Миленита, Петър Курумбашев.

Лично президентът покани Иван Станчов да води кампанията му. Двамата се познаваха от първите години на демокрацията, когато Петър Стоянов беше зам.-председател на СДС. Потомственият дипломат помогнал и за предварителните избори в синята партия между Желю Желев и Петър Стоянов 5 години по-рано – през 1996 г., когато първият демократично избран президент губи.

Всички, които са го познавали, твърдят, че 

не се е интересувал от финансови облаги.

Станал съветник на държавния глава, но не на щат, а на доброволни начала. "Беше широко скроен, не беше дребнав", казват негови приятели. Едни от най-близките му хора в СДС са били Йордан Василев, Йордан Соколов, Светослав Лучников и Филип Димитров.

С Надежда Нейнски
С Надежда Нейнски
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/