Опознай шефа си, за да те обикне

31 January 2022

Има поне 13 типа мениджъри. Към всеки трябва да нагодите правилно работния си стил и ще постигате успех

"Иванова, не съм длъжен да ти се обяснявам", тросва се шефът ви. Той иска някаква справка, вие сте го попитали точно за какво му е, за да знаете какви данни да включите в нея. А началникът ви отговаря така, сякаш се опитвате да му държите сметка.

Човекът вероятно е комплексар, който се терзае от съмнения дали е подходящ за поста си. И колкото повече вътрешният глас му казва, че не е, толкова по-безцеремонно се държи с подчинените си. Неприятно, но ако не можете да се спасите от него, нагодете се към него. Не му задавайте въпроси, козирувайте и изпълнявайте.

Паднал ви се е лош мениджър, но и с добър има едно желязно правило за успех - трябва да опознаете управленския му стил и да нагодите към него своя работен стил. Това ще облекчи живота ви и ще помогне на кариерата ви.

Според психолозите има поне 13 типа шефове. Не съществуват в съвсем чист вид, кръстосват черти, но определени характеристики доминират.

1. Традиционалистът

Може да е опитен и затова да смята, че нещата трябва да се вършат точно по този начин. Може да е млад, но да е приел мотото "Тук така действаме" и да е предпазлив към нововъведения. Това не го прави лош мениджър, ако все пак осъзнава, че промени и развитие са нужни.

С такъв началник не бива да се правите на революционери. Действайте според правилата, внимателно слушайте насоките, които дава. Споделяйте идеи само щом ги иска. Но и тогава продължете, ако покаже интерес. Ако не покаже, не настоявайте да изложите идеята си.

Традиционалистът има много отчетлива особеност - държи да командва парада, защото е овластен точно за това. Не обича самоинициативи. По същата причина и през ум да не ви минава да нарушавате йерархията във фирмата. Може да ви струва главата.

Шефът традиционалист е удобен, защото общо взето е предсказуем. Като изучите навиците му, можете да си работите с години в комфортна рутина.

2. Свръх контролиращият

Той държи всичко да знае, да е запознат и с най-дребния детайл в изпълнението на задачата, която е възложил на подчинения си. Интересува се не само от крайния резултат, а и от всяка стъпка.

Няма значение защо го прави - дали защото смята, че служителите са некадърни да се справят без него, дали защото обича да съучаства във всичко. Трябва редовно да докладвате, да питате за инструкции, да искате съвети. На шефа му харесва да се чувства незаменим.

Той ще престане да ви изнервя, като приемете, че си е такъв и следвате правилата му. Ще трябва вие да се преместите - него няма да промените.

Хубавото му е, че ако уцелите мярката колко често да се отчитате и да искате съвети, той ще ви смята за прилежен трудолюбив служител.

3. Свръх делегиращият

Той дава права и отговорности, после очаква служитеят да си свърши работата успешно.

Изглежда супер, но с такъв шеф трябва да сте внимателни дали всичко сте разбрали. Ако е визионер, гледа далеч напред и важна му е идеята, но не се интересува точно как ще стане практическото изпълнение, рискът е да не можете да се справите. Постарайте се много да внимавате, като говори. Гледайте да вмъквате конкретни въпроси по реализацията на делегираните ви права и отговорности. Но не изпадайте в прекалени детайли. Не му обяснявайте подробно и как сте се справили - това му е досадно, той гледа в широка перспектива.

Важно е обаче да не бъдете твърде дребен обект в тази негова широка перспектива - да намерите начин да забелязва успехите ви.

4. Перфекционистът

Каквото и да направите, той смята, че може по-добре. Нормално е всеки ръководител да иска да вземе максималното от служителите, но все пак има граница. Ако вашият прекалява, трябва да разберете точно какво иска от вас. Така и вие ще знаете дали не се разминавате с неговите критерии, а и той, като започне да ги формулира, може да се усети, че иска невъзможни неща.

С перфекционист трудно се работи, но се свиква: служителите правят, колкото могат, шефът е недоволен, но понеже не може да намери кадри, които да отговарят на високите му критерии, си карат така.

5. Отдаденият

Той е в офиса от зори до здрач, работи през уикендите, рядко си взима отпуска. Очаква същото от подчинените си.
С такъв шеф се налага да жертвате от личния си живот, за да му покажете, че вие също сте предани на работата. Не му се тросвайте, като ви се обади в 10 вечерта. Измисляйте си предварително добри оправдания защо не можете да останете след работно време и тази вечер. Но не бива всеки път да не можете - това според него е смъртен грях, а грешните не ги повишават.

Много важно - в подходящ момент и без да звучите подмазвачески, казвайте на началника колко се възхищавате на работоспособността му. Ще му хареса.

6. Манипулаторът

Той е способен, амбициозен, работлив, интелигентен, харизматичен. Възприема подчинените си като средство за собственото си издигане.

Изгодно е да имате такъв шеф - неговото изкачване в йерархията може да бъде трамплин за вашата кариера. Често началникът минава на следващо ниво в компанията или се мести в друга заедно с хората, на които има най-голямо доверие.

Ще го спечелите, ако му помагате да осъществява целите си и показвате лоялност лично към него.

7. Бързакът

Той иска всичко да бъде готово за отрицателно време. Лошото му е, че често не доизяснява целите и се налага проектите да се преправят.

На такъв началник говорете малко и конкретно. Той не обича да му губят времето, но ще ви слуша, ако задавате кратки въпроси по същество.

Не се ядосвайте, ако заради неговото бързане се налага после нещата да се поправят. Не правете дори намек, че той е виновен. Примирете се и се постарайте да му влезете в ритъма.

8. Плашещият

Той вярва, че служителите трябва да ги е страх от него, за да ги управлява по-лесно. Подобен стил не води до висока ефективност на екипа, така че се оглеждайте за друго място.

Не показвайте колко неприятен ви е управленският му стил. Даже демонстрирайте нещо като респект - смесица от уважение и страхопочитание. Вършете си работата максимално съвестно и непременно по правилата, за да не му давате поводи да ви демонстрира сила.

9. Параноикът

Той все мисли, че подчинените му кроят заговори, за да го злепоставят пред по-висшестоящите шефове и да го изместят от началническото кресло. Убеден е, че работят срещу него, като не работят съвестно, и т.н.

Гледайте да не давате храна на параноята му. Не му спестявайте информация - примерно как е протекла среща, на която се озовали заедно с по-голям шеф от вашата фирма. Параноичният ви началник трябва да има чувството, че нищо не криете от него. Иначе ще ви тормози, колкото и съвестно да работите.

Помнете, че трябва да си затваряте устата пред колегите - такъв човек си е намерил услужлив шпионин.

10. Подлият

Той никога не е виновен, виновни са тъпите му и мързеливи подчинени. При успех, разбира се, заслугата е негова. В отношенията си със служителите е хлъзгав - избягва да отговаря на конкретни въпроси, за да няма доказателства, че носи отговорност за провал.

Опитайте да общувате с него чрез докладни записки, отчети или други писмени документи, които надлежно си пазете. Гледайте да го информирате и да получавате нареждания в присъствието на свидетели. Колегите ви са в същото положение, така че взаимно си пазете гърбовете.

11. Артистът

Той не е много по работата, но се е издигнал, защото мисли оригинално, има идеи и умее да ги продава. Често притежава вроден талант да вдъхновява.
Бъдете готови да работите здраво - този шеф разчита на трудолюбиви изпълнители. Не се подвеждайте по това, че рядко го виждате в офиса, понеже все е по важни срещи. Той е твърде умен, за да остави нещата на самотек, намерил е начин да ги контролира и е наясно кой колко допринася за екипната работа.

Постарайте да научите колкото може повече от успешен шеф артист, заслужава си.

12. Неопитният

Той може би олицетворява принципа, че човек все в един момент стига нивото си на компетентност. Но може и да има способости за добър ръководител, а още да се ориентира в новата си роля.

Страхотен шанс за вас - ще го спечелите, ако му помогнете.

13. Идеалният

Той е отличен професионалист и роден лидер. Познава качествата и недостатъците на подчинените си, уважава ги, хвали ги, когато имат постижения, обяснява им как да поправят грешките си. Отличен пример е, защото работи много и добре.

Ако сте попаднали на такъв шеф, постарайте се да работите колкото може по-дълго с него.

Можете да прочетете още теми за успех в кариерата

Работата с колега нарцис не е цвете за мирисане

Трикове да се справите с колега мръсник

Коварни въпроси на интервю за работа

4 години не ви повишава? Бягайте от тази фирма

Правителството и още 9 теми, по които да си траете пред колеги

Огледалните неврони ви издават, ако мразите шефа

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/