Ако нямате време за спорт, дишайте така за изгаряне на калории

09 November 2021
Стефан Порязов

Замисляли ли сте се колко вдишвания човек вдишва през деня? Около 20 хиляди! Този процес е естествен и несъзнаван. Правилното дишане помага за значително подобряване на общото благосъстояние. За да направите това, трябва да се научите да дишате с диафрагмата.

Оказва се, че правилното дишане активира метаболизма и дори ни помага да изгаряме калории.
С годините обаче той се забавя и тялото изразходва по-малко енергия за ключови нужди. Каква е тайната на правилното дишане за здравословен живот?

Ако включите към правилното хранене тези специални дихателни упражнения, то със сигурност килограмите ще намалеят. В списъка на активаторите на метаболизма челно място заема дишането с диафрагма.

При диафрагмално дишане е свързан голям куполен мускул, разположен под гръдния кош. Дейността му включва консумация на енергия, а доставеният допълнителен кислород активира кръвообращението, което оптимизира функциите на вътрешните органи и има положителен ефект върху метаболизма.

Диафрагмалното дишане, което активира метаболизма, не изисква специално обучение. Може да практикувате това дишане, като стоите, седите, лежите.

Поставете дланите си на корема (под ребрата), започнете да вдишвате с „корема“ за 8 броя, като контролирате как коремната област под дланите ви се издува. Вдишвайки, бройте до осем и сега започнете бавно да издишвате от корема, като отново отброявате 8 пъти. След издишване бройте до 4 и повторете действието.

Само 10-минутно такова диафрагмално дишане на ден ще повлияят положително на цялостното ви благосъстояние, ще ви дадат възможност да се чувствате спокойни и уверени и ще увеличите енергийния си потенциал.

По правило хората дишат плитко, „вертикално“. Дълбокото, „хоризонтално“ дишане се извършва от тези, които съзнателно са фокусирани върху този процес по време на йога или дихателни практики.

Какво означава „правилно“ и „неправилно“ дишане?

Наблюдавайте малки деца: те дишат през корема си. С годините губим този навик и започваме да дишаме през гърдите. Това е сериозна грешка. Капацитетът на белите дробове предполага 4-6 литра въздух. Чрез гръдно дишане хората вдишват само 400-500 ml, с диафрагмално дишане - 2-3 литра.

Гръдното дишане не може правилно да насити белите дробове с кислород, води до отслабване на мускулите на диафрагмата и патология на стойката. Когато коремната зона не участва в дишането, тазът и ребрата с течение на времето се „стягат“ и коремът изглежда се „срутва”.

Диафрагмалното дишане дава възможност да се увеличи обемът на въздуха, който се вдишва от белите дробове, и да се оптимизира насищането на клетките с необходимия кислород. Действа на всички нива: нормализира кръвното налягане, сърдечната функция, премахва безпокойството и нервността.

Необходимо е да седнете удобно или да легнете на пода, поставете лявата длан върху гърдите, дясната длан върху корема. Важно е да усетите движението на корема нагоре и надолу и неподвижността на гърдите. Важно е да се извършва систематично „хоризонтално“ дишане, като се забавя до 10 цикъла в минута (1 цикъл е 1 вдишване и 1 издишване), като времето за издишване се увеличава.

Колко често да се използва

Тренирайте се да се фокусирате върху дишането няколко пъти на ден: сутрин (преди ставане), вечер преди лягане. Помнете „хоризонталното“ дишане е полезно и през целия ден. Правете пауза по време на работа и правете тези дихателни упражнения. По този начин може да нормализирате съня си и да станете по-спокойни и по-здрави.

Едноминутни упражнения елиминират стреса и носят радост

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/