Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

27 July 2021
24 часа
Илон Мъск спря да приема биткойни за закупуването на “Тесла”.
Илон Мъск спря да приема биткойни за закупуването на “Тесла”.

Компанията производител на електромобили "Тесла" е спечелила за първи път за тримесечие над 1 милиард долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

През второто тримесечие компанията е доставила 201 250 коли, което е невиждано ниво въпреки недостига на електронни чипове и проблеми с доставките, които засягат автомобилния сектор от началото на годината.

Нетната печалба на групата се е умножила десетократно за изминалото тримесечие и е достигнала 1,14 милиарда долара. Оборотът на Тесла е почти удвоен, за да достигне 11,96 милиарда долара.

Приходите на "Тесла" от продажбата на въглеродни кредити на други предприятия обаче започват да намаляват и през второто тримесечие те са били 354 милиона долара спрямо 518 милиона долара през предходното тримесечие.

"Тесла" дълго време доминираше на пазара на електромобили, но с появата на модели на "Фолскваген" и на "Форд" тя се сблъсква с нарастваща конкуренция. Сега "Тесла" представлява 64 процента от продажбите на електромобили в САЩ през второто тримесечие спрямо 71 процента през предходното и 83 процента за същия период на миналата година.

По повод оповестяване на резултатите за второто тримесечие шефът на "Тесла" Илон Мъск каза, че ситуацията с полупроводниците си остава сериозна и че не се знае колко ще продължи тя. Досега "Тесла" успяваше да заобиколи част от проблема като използваше нови модели чипове и пренаписваше софтуери.

"Но през останалата част от годината нашият растеж ще зависи от най-малкия елемент от нашата верига за доставки", каза Мъск.

"Тесла" не се отказва и от прогнозите да увеличи средно с 50 процента доставките си на година в продължение на няколко години. Относно изграждащите се заводи в Берлин и Остин, компанията смята, че е на прав път, за да произведе първите си коли Модел Y там през настоящата година. За сметка на това обаче, за да се фокусира повече върху тези заводи и заради предизвикателствата в международната верига за доставки, "Тесла" е решила да отложи за догодина началото на производството на камиона си Семи. Ще има закъснение и в производството на електрическия пикап Сайбъртрак.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/