Владимир Живков - плейбой или самотник

24 July 2021
Пенчо Ковачев
Владимир Живков
Владимир Живков

Първият му брак е с поетесата Маруся Мирчевска, вторият - с журналистката Валентина Танчева

Юли е съдбовен месец за фамилията Живкови

И златната клетка е клетка, написа приятелят му от детинство Калин, син на Станко Тодоров

В един разговор с приятел в края на живота си Тодор Живков тъжно споделя: “През 1971 г. загубих жена си Мара Малеева, през 1981 г. - дъщеря си Людмила, а през 1991 г. - свободата си.”

На 22 юли 2021 г. си отиде и синът Владимир - точно 40 години след Людмила Живкова, която почина на 21 юли 1981 г.

Владимир Живков е починал в Александровска болница. Оттам потвърдиха информацията и уточниха, че до фаталния край се е стигнало след усложнения от тежко състояние и отказаха повече подробности.

Месец юли изглежда е съдбоносен за семейство Живкови. Мара Малеева, родена на 12 юли 1911 г., и Тодор Живков се женят през юли 1938 г. в Павликени. На 26 юли 1942 г. в Говедарци, Самоковско на бял свят се появява дъщеря им Людмила.

А на 5 юни 1952 г. вече в София им се ражда син. Естествено,

кръщават го на

името на вожда

на световния

пролетариат

Владимир Илич Ленин

Въпреки строгия начин на възпитание от майка му Мара момчето расте “буйно и неорганизирано”. Родителите му го пращат да учи в Суворовско училище, за да се научи на ред и дисциплина.

Много близки на семейството разказват, че всъщност

проблемите на

Владимир започват

след смъртта

на майка му

Сам баща му казва, че ако тя не е починала толкова рано, синът им щял да израсне “в по-естествена и благоприятна за него обстановка”. Когато Мара Малеева умира, Владимир е на 19 години.

Негов приятел от детинство е Калин, синът на Станко Тодоров, дългогодишен председател на Министерския съвет. В мрежата Калин пусна следния текст:

“С Вовата бяхме съседи четвърт век. Той не беше плейбоят, за какъвто го мислеха всички. Беше мило и добро момче, най-самотният човек, когото съм познавал. Животът му тръгна накриво заради прекомерните амбиции на родителите му, заради тежката сянка на баща му и сестра му. И златната клетка пак си е клетка. Почивай в мир.”

Владимир завършва 35-а гимназия с преподаване на руски език и след това - право в Юридическия факултета на СУ. От 1971 г. е член на БКП. Докато следва, е избран за член на Софийския градски комитет на ДКМС.

Войнишката си служба изкарва в Школата за запасни офицери в Плевен. Има една снимка, в която Мара и Тодор са на клетвата му, седнали на дълги маси сред родителите на други школници. нали е човек от народа.

Ако са верни думите на Тодор Живков, именно след казармата, когато майката Мара вече е починала, Владко се отдава на весел живот и се превръща в истински плейбой. За приятели му се натискат много младежи и девойки, има много купони и лудо веселие.

През 1980 г. Владимир Живков започва работа като научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото при БАН. През 1981 г. защитава дисертация на тема “Правна оценка на Нюрнбергския процес”. Научен ръководител му е проф. Ярослав Радев. Вървяха слухове, че самият той е написал текста.

Владимир Живков се жени два пъти. Първата му съпруга е изключително красивата плевенчанка Маруся Мирчевска.

Кумува им Георги

Йорданов,

кандидат-член на Политбюро и зам.-председател на Министерския съвет.

Може би като подарък за младоженката беше издадена свръхлуксозна нейна стихосбирка. Някои от стиховете са с посвещение на В. или на В. Ж. Ражда им се син, когото, естествено, кръщават Тодор. Тодор Живков Втори.

Бракът не трае дълго - разделят се след 4 години, през 1982 г., като молбата за развод подава той. Синът им Тодор остава при бащата, но след 1989 г. Маруся успява да си го вземе и заминава с него в Москва.

Според тогавашните слухове заживява с известния съветски режисьор Елем Климов, който овдовява след трагичната смърт при автомобилна катастрофа на съпругата му - красивата и талантлива режисьорка Лариса Шепитко.

Според друга версия обаче Маруся няма втори брак след Владимир, живее в САЩ и се занимава с кинорежисура.

Синът им Тодор Живков завършва право в Лос Анджелис. Жени се за рускиня и има собствен бизнес със салони за красота. Изглежда, че после зарязва този бизнес и става световен играч на покер. Сменя името си на Тед Морган Живков и не поддържа връзки с баща си. Не се знае дали ще дойде за погребението му.

През 1989 г. Владимир Живков се жени за Валентина Танчева, която е от обикновено софийско семейство. Завършила е икономика и журналистика, двамата се запознават във в. “Знаме на мира”, където тя е редактор. Дъщеря им се казва Елизабет, завършила е Италианския лицей в Горна баня, създаден от леля ѝ Людмила.

Смъртта на Людмила

буквално съсипва

Тодор Живков,

който не крие амбицията си тя да го наследи в политиката и управлението на държавата. Сам вижда, че синът му няма особени интелектуални организационни качества, но започва да гради кариерата му.

От 1982 г. до 1990 г. Владимир е председател на Международната фондация “Людмила Живкова”. От 27 май 1983 г. до юни 1989 г. е зам.-председател на Комитета за култура. През 1986 г. става зам.-председател на Съвета за духовно развитие при Министерския съвет.

След 1990 г. Владимир Живков е уволнен от всички постове и е изключен от БКП. Включва се в събирателно дружество и

започва бизнес

с видеокасети

на известните фирми “Брайт Айдиас” и “Мулти видео център”.

После създава фирма за недвижими имоти, която управлява заедно със съпругата си Валя. Според информационната система “Сиела” преди години Владимир Живков е едноличен търговец и фирмата “Зардос” върти търговия на дребно с парфюмерийни, козметични изделия и тоалетни принадлежности.

До смъртта си рядко се появява на обществени места.

Мир на праха му...

2000 г. Владимир Живков слага цветя на гроба на баща си Тодор Живков.
2000 г. Владимир Живков слага цветя на гроба на баща си Тодор Живков.
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/