Марсело от Монтана учи моден дизайн в Нотингам и шие дрехи за бездомни

19 April 2021
Камелия Александрова
Младежът позира с първото яке, което си ушил.
Младежът позира с първото яке, което си ушил.

Младежът, който завърши колежа по изкуствата в Кеймбридж, сега мечтае да защити свой бранд

Иска да направи фондация и да мотивира младите роми да се образоват

Mарсело Илиев от Монтана, който завърши колежа по изкуствата в Кеймбридж през юни 2019 г., вече учи моден дизайн в един от най-престижните университети в Англия - Nottingham Trent University, и няма търпение да защити свой бранд. Поел предизвикателството да се яви на интервю и спечелил журито. Старателно подготвил портфолиото си, в рисунките си включил и свой автопортрет. “24 часа” ги показва с негово разрешение.

“Няма

невъзможни

неща. Просто

се искат много

усилия и труд

Една от най-големите ми мечти е да правя любимите си хора горди с мен! Обичам те, мамо, тате, бабо, както и всички мои приятели и близки!”, сподели преди време Марсело. С този “Автопортрет” Марсело кандидатствал за университета в Нотингам. Следващите две негови рисунки също са включени в портфолиото му.

С този “Автопортрет” Марсело кандидатствал за университета в Нотингам. Следващите две негови рисунки също са включени в портфолиото му.

Отличникът на професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Стефан Савов” в Монтана не забравя откъде е тръгнал преди 6 г. Той благодари на Министерството на образованието и науката и на Камарата на строителите в България, които

тогава му

подадоха ръка и

платиха таксите

и общежитието му, на Християн и Кристиян, които организираха за неговото обучение на Острова благотворителен концерт, и на много други.

Щастлив и с диплома в ръка от артколежа в Кеймбридж, Марсело благодари дори и на тези, които го заливаха с негативни коментари и обиди в социалните мрежи. Обяснява, че това го е направило по-силен да се бори за мечтата си.

Сега Марсело си е наел квартира, която сам плаща. Шие дрехи - практични и многофункционални, за бедните и бездомните по проект на неправителствена организация.

“Защо и за тях да

няма мода? Това

е за добро

самочувствие

и повдига духа”, смята младежът. Всъщност това е част и от обучението му, което заради COVID-19 върви онлайн. Когато дрехите са готови, ще ги подарят.

В артколежа, който завърши, първата година се изучавали общи дисциплини, а следващата моден, интериорен и графичен дизайн и фотография, пояснява Марсело. Учениците правят на финала на обучението си модно шоу. На събитието идват светила и дизайнери, търсещи свежи идеи. Могат да те харесат и да ти предложат работа, разказва младият мъж.

А дипломата, призната от Обединените училища, ти разтваря врати.

“Всичко е късмет - за мен да направя една стъпка напред е особено важно.

Дано ме осени

вдъхновението

да имам свой

стил, свой

почерк”,

казва Марсело.

Признава обаче, че е подвластен на модата. Имал шанс. Приятели, на които гостувал през ваканцията, му осигурили поръчка да декорира голям салон за маникюр. Работата била непосилна - сутрин от 8 до 3-4 часа след полунощ, но успял за една седмица да завърши и тавана и стените с изящни рисунки на цветя. Така спечелил свои пари и си купил първата шевна машина. Започнал да шие за себе си - панталони и риза, собствен модел, после яке.

Марсело

мечтае да

експериментира

в дамското

облекло

“Там пространството е необятно. Дори един кашон да сложиш над косите на модела, ей така с финес - става нещо”, казва. Има свои виждания за линията и материите, които могат да носят жените.

Той има своите кумири. Обожава френския дизайнер Оливер Рустейн, който израства в дом за сираци, после е осиновен и въпреки многото трудности не се отказва от целите си. В момента клиенти на Рустейн са известни личности като певицата Риана и телевизионната звезда Ким Кардашиян. Харесва като стил направеното от Донатела Версаче. Възхищава се и на Миглена Каканашева, която твърде млада отваря първия си бутик.

“Препятствия винаги има. Съзнавам, че

е трудно да

поемеш пътя

към света на

модата от

нищото, но

въпросът е да

преодоляваш

страха

и колебанието, отчаянието и да вървиш напред”, размишлява Марсело.

21-годишният мъж мечтае да разкрие фондация и да помага на свои връстници от етноса да се образоват и да намерят професионална реализация. Целта му е да ги мотивира да ходят на училище.

МОН го подкрепи финансово за две академични години, докато учеше в колежа по изкуствата в Кеймбридж, а Марсело Илиев пое ангажимент да участва в инициативи на министерството, които

помагат на деца

с трудности в

обучението и

на ученици с

изявени дарби

Дори получи награда за това.

Всъщност историята на Марсело е като приказка. Както “24 часа” неведнъж е писал, през 2015 г. за 15-годишното момче, което говори английски, пее, танцува, рисува, играе в самодейната ромска трупа в Монтана, всичко започнало случайно от реклама в интернет за обучение в чужбина.

В този момент решава да тръгне напред и да се развива.

Невероятно е как от гетото стига до престижния английски колеж. Сега помага на едно момиче от България да тръгне по неговия път. Тя е Микаела Асенова и показва светлата страна на ромите.

Марсело пред един от моделите си
Марсело пред един от моделите си
Ключови думи

Коментари

Евгений Потапов в 00:45 на 17 Aug 2023
Добрый день! Меня зовут Евгений Потапов. Заинтересовал ваш сайт mentrend.bg. Хочу его купить. По факту изучения статистики, я смогу назвать точную сумму которую я готов за него заплатить. Если вам интересна продажа вашего проекта, жду вашего ответа. С уважением, Евгений Потапов mr.evgenij-potapov@yandex.ru
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/