Каква личност сте? Аналитиците мислят рационално, дипломатите са идеалисти

18 April 2021
24 часа
Джулия Робъртс е представител на медиаторите, които търсят доброто във всеки човек. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Джулия Робъртс е представител на медиаторите, които търсят доброто във всеки човек. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Катрин Кук Бригс и дъщеря й създават въпросник, от чиито отговори разбират черти от характера

При всеки човек има нещо, което му идва отръки и прави с лекота. Питали ли сте се защо? Причината може да е в психологическите ви предпочитания, чрез които възприемате света и взимате решения. Така смятат психоложките Катрин Кук Бригс и дъщеря Изабел Бригс Майерс. По време на Втората световна война те създават въпросник, който да помогне на хората да разпознаят работата, която е най-подходяща за тях и с която ще допринесат най-много за обществото.

На база на отговорите човек попада в един от 16-те типа личности. Те са разделени в 4 подкатегории - аналитици, дипломати, стражи и изследователи. Обединяващото при аналитиците е рационалната и логическата мисъл.

Към тази категория спадат четири типа личности. Една от тях е архитектът. Той е човек с голямо въображение, който обикновено има план за всичко. Обича знанието и фактите, излъчва самоувереност, наблюдава в детайли и често му хрумват оригинални идеи.

Слабото му място са социалните контакти. Архитектът не обича да е сред много хора и стои извън светлините на прожекторите. Често наранява с думите си околните, защото не разбира смисъла от т. нар. малки бели лъжи. Само 2% от населението спадат към този личностен тип. Сред тях са Мишел Обама, Илън Мъск, Владимир Путин и др.

Вторият тип от аналитиците е логикът. Той е изобретател, който има безгранична жажда за знания. Не се интересува от рутинните дейности във всекидневието, търси интелектуално предизвикателство. Фантазията му е силно развита, затова още щом отвори очи, има всякакви идеи.

Трудно разбира емоционалните проблеми на околните, което е спънка в отношенията му. Изпитва страх от провал. Около 3% от населението на земята спадат към този личностен тип. Известни негови представители са Бил Гейтс и Кристен Стюард.

Следва командирът. Хората в тази категория са родени лидери. С харизма и самоувереност карат останалите да ги уважават и следват. Силната им воля превръща всяка от целите им в реалност. Не са коравосърдечни, но в стремежа си към успех стават безжалостни. Рядко изразяват открито чувствата си, защото смятат това за проява на слабост. Понякога са арогантни и нетърпеливи. 3% от населението спадат към този тип. Сред тях е телевизионният готвач Гордън Рамзи.

Четвъртият тип сред аналитиците са преговарящите. Те обичат интелектуалните спорове, но не защото искат да стигнат до някаква висша истина, а просто защото им доставят удоволствие. Умеят да се аргументират и разкъсват с логиката си доводите на опонента. Често попадат в ролята на аутсайдери, но това им харесва.

В интимните отношения може да имат проблеми, защото са склонни да критикуват половинката си или да я поправят постоянно. Освен това говорят, без да се съобразяват с чувствата на околните. Малко над 4% от населението спадат към този тип, сред тях са Том Ханкс и Селин Дион.

Следващата голяма категория е тази на дипломатите. В нея също влизат 4 подтипа, които са обединени от вродения си идеализъм и желание да помагат.

Сред тях са адвокатите. Специфичното при тях е, че имат много силен морал, решителни и целеустремени са. Борят се неуморно за идеите, в които вярват. А те рядко са за личната им изгода. Адвокатите са чувствителни и рядко издържат на критика. За тях светът е изпълнен с несправедливости, но това не им пречи да се борят за по-добро бъдеще.

Адвокатите са най-редкият личностен тип - само около 1% от населението на света. Такива са Лейди Гага, Никол Кидман и Морган Фрийман.

Медиаторите са втората група от дипломатите. Те търсят доброта във всеки човек и са готови на всичко, за да помогнат на някого в нужда. Не търсете логика в действията им, те се водят от принципите си. Умеят да комуникират с околните, защото не ги съдят. Имат силна интуиция и са много креативни. Склонни са да потъват в мислите си, наслаждавайки се на тях, което крие риск от размиване на реалността им. Медиаторите са 4% от населението. Най-известните са Алиша Кийс, Том Хиделстън и Джулия Робъртс. Илън Мъск  е сред рационално мислещите и спада към групата на архитектите.

Илън Мъск е сред рационално мислещите и спада към групата на архитектите.

Треньорите са още една от групите на дипломатите. Те напомнят леко на командирите, защото са лидери с голяма харизма и самочувствие. За разлика от тях обаче изпитват искрен интерес към хората. Стараят се да ги опознаят и понякога ги тласкат да прескочат собствените си граници, за да помогнат на личността или на общността. Те са грижовни хора и когато вярват в някоя кауза, смело се изправят и поемат всякакви удари, стига да я защитят.

Алтруистични и щедри са. Треньорите са малко над 2% от населението. Те често се озовават в политическите среди. Известни негови представители са Барак Обама, Опра Уинфри и актрисата Дженифър Лоурънс.  Барак Обама е представител на личностния тип на треньорите, които често се насочват към политиката.

Барак Обама е представител на личностния тип на треньорите, които често се насочват към политиката.

Последната група от дипломатите са активистите. Те с лекота създават социални и емоционални връзки с околните. Пълни са с енергия и лесно очароват хората. Подобно на личностните типове на аналитиците те търсят някаква загадка, но за разлика от тях го правят чрез чувствата и състраданието си. Имат нужда да бъдат независими и да притежават свобода. За тях тези неща са от по-голямо значение от сигурността.

Ако намерят кауза, в която вярват, започват да се борят за нея със заразяващ ентусиазъм и често се озовават в лидерски позиции. Този личностен тип е около 7-8% от населението. Такива са Робърт Дауни-джуниър, Уил Смит и Мег Райън.

Характеристиките на останалите 8 личностни типа, които спадат в категориите “Стражи” и “Изследователи”, може да прочетете в следващия съботен брой на “24 часа”.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/