Онлайн сексът измества гледането на порно

25 February 2021
Павлина Трифонова
Виртуалните преживявания обаче крият и редица рискове.
Виртуалните преживявания обаче крият и редица рискове.

През пандемията хората разбраха, че да си в играта, носи повече удоволствие

През повечето време в последната година 26-годишната студентка Ема стои затворена в квартирата си Лондон. Няма постоянна връзка, а трите национални блокади на Англия заради коронавируса я лишават от възможност да търси дори временни сексуални партньорства. Затова, когато от Killing Kittens ѝ предлагат да се включи в зуум среща на негови членове, не се колебае много. Ема се записва в клуба, организиращ секс партита за жени, през 2019 г. “Тогава обаче бях малко нервна да се включа напълно в нещата, които се случваха на тези срещи”, споделя студентката пред Би Би Си. Когато обаче пандемията започва след няколко месеца,

се обвинява,

че е пропуснала

своя шанс

Периодично проверява сайта на Killing Kittens и открива, че се организират чатове за негови членове. Включва се в един, който е само за хора, свързващи се онлайн. Така се оказва част от виртуално домашно парти с много забавления и малко алкохол.

“Започнахме с играта “Никога не съм пробвал това”, в която всеки можеше да сподели свои сексуални желания. След това имахме предизвикателство да решим коя звезда бихме включили в партито ни. Плавно преминахме към основната част на вечерта, през която някои започнаха да свалят дрехите си. Беше доста добро секси взаимодействие”, споделя Ема.

Пандемията принуждава и други сайтове за свързване на хора, търсещи сексуални връзки, да разрешат функция за онлайн срещи. Bumble например вече приканва потребителите си да посочват при регистрация дали предпочитат само виртуални и социално дистанцирани запознанства. Компанията отчита ръст от 42% на видеообажданията в приложенията си само за три месеца в началото на коронавирусната криза.

Според експерти от бранша хората са осъзнали, че цифровата интимност е добър и безопасен начин да задоволят сексуалните си желания, когато физическите контакти са ограничени. Направено през октомври в САЩ проучване сред 2000 самотни хора под 35-годишна възраст показа, че 58% са имали виртуален секс по време на пандемията. От тях 77 на сто са го направили с някого, с когото никога не са имали сексуално преживяване по-рано на живо. Анкета на Bumble сред 5000 негови английски клиенти пък е установила, че 32% вече смятат дигиталната интимност за важна част от една връзка както по време на заключване, така и при отмяна на коронавирусните мерки.

Има голямо сексуално удовлетворение в това да можеш да гледаш и да бъдеш наблюдаван, обяснява Ема. Според нея точно на това се дължи и увеличаващият се интерес към виртуалния секс. Много хора са осъзнали, че гледането на истински двойки е

различно

преживяване

от това да си пуснеш порноканал и да мастурбираш. Това е лично преживяване и предполага създаване на връзки и извън общата виртуална среща. Ема например е станала част от група неженени членове на Killing Kittens и казва, че всички вече се чувстват много близки, макар да не са се виждали на живо, защото споделят едни и същи очаквания и представи как да бъдат задоволени в условията на невъзможен физически контакт.

Подобни са наблюденията и на Дейвид, който управлява клуб за възрастни в Лондон и по време на пандемията премества дейността му също онлайн. Той споделя, че идващите за първи път се държат първоначално предпазливо, както го правят и във физически пространства. “Вместо да се сгушат в ъгъла и просто да наблюдават, както беше в клуба, онлайн те просто през първите минути отказват да разговарят по темите, които се повдигат, но след известно време може да ги видите като най-горещи участници”, обяснява Дейвид пред Би Би Си.

Трябва обаче да имате предвид, че не всичко е толкова безпроблемно с виртуалния секс, както първоначално изглежда. Във все повече страни полицията съобщава за увеличаване на злоупотребите с чувствително видео съдържание. Властите в канадския град Реджина призоваха за информация, след като стана ясно, че няколко души

са били

принудени да

платят пари,

за да не бъдат

показани

на близките им

записани онлайн сцени с тяхно участие. Първоначално те са били добавени от непознат във фейсбук група на търсещи сексуални контакти. По-късно са били поканени във видео чат и насърчени да се съблекат и включат в “горещо преживяване”, което обаче се е оказало записано и използвано за изнудване. Те са платили, за да бъдат изтрити записите, но това не се е случило. Потърсили са помощ от полицията, след като изнудването е продължило.

Затова специалистите по онлайн престъпления съветват да не се свързвате с хора, които прекалено бързо се стремят да станете сексуално близки онлайн. Ако нещо ви притеснява, доверете се на интуицията си и

прекратете

общуването

Дайте си време и проучете максимално хората, с които сте готов да правите виртуален секс, тъй като по време на такова занимание лесно се губи контрол и се правят тайни записи, с които може да се злоупотреби по-късно. Ако някой ви притиска онлайн да направите нещо, спрете да му отговаряте и го блокирайте в списъка си с контакти. Кажете на някого, на когото имате доверие, за случилото се, защото може да сте попаднали и в мрежа на организираната престъпност.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/