Влад Тенев - от зад желязната завеса до милиардер в САЩ

19 February 2021
24 часа

Най-богатият българин в центъра на мегаскандал на Уолстрийт

“Роден съм зад желязната завеса. За хората в моята родна България управлението на парите беше сведено до две възможности - запазване на спестяванията в държавната банка или скриване под матрак. Инвестирането, разбира се, беше извън предложенията, както и достъпът до кредитна линия.” Това казва най-богатият българин Влад Тенев, който през последните месеци се оказа в центъра на огромен скандал в САЩ заради компанията си “Робинхуд”, а сега е включен в знаковата класация на сп. “Тайм” на 100-те новоизгряващи лидери, оказващи влияние върху бъдещето.

Българският милиардер се нарежда до известни личности като певицата Дуа Липа, премиерката на Финландия Сана Марин, беларуската опозиционерка Светлана Тихановска и футболиста Маркъс Рашфорд.

35-годишният Владимир Тенев е роден във Варна, но още на 4 години семейството му заминава за САЩ. “Берлинската стена падна, докато бях дете, и преместването на семейството ми от България във Вирджиния бе пример за уникалната американска история на възможностите. В САЩ семейството ми намери държава, която цени свободния избор като крайъгълен камък на капиталистическата система. Конкуренцията и достъпът позволиха на американския фондов пазар да се превърне в най-големия двигател за създаване на богатство в историята на света”, казва Тенев пред Си Ен Би Си. Според американски издания

богатството на Тенев

възлиза на над

1 милиард долара

Най-богатият българин от малък проявявал интерес към математика и наука. Израснал е в семейство на двама академично ориентирани родители, които в САЩ работят за Световната банка, пише “Форбс”. През 2004 г. заминава да учи в “Станфорд”, където следва и неговата съпруга Селина. Тя е учила в медицинския факултет и е съосновател на компанията Call9, предоставяща спешна помощ. Двамата имат дъщеря Нора, а Тенев казва за Селина, че го прави “по-добър с всеки изминал ден”.

Докато учи математика в “Станфорд”, българинът прави ключово запознанство със съоснователя на “Робинхуд” - индиеца Бейжу Бат, с когото са съквартиранти. Стават приятели, а по-късно и сътрудници.

След завършването веднага стягат багажа си и се местят в Ню Йорк, където създават две финансови компании, продаващи собствен софтуер за търговия с хедж фондове. Там младежите бързо откриват, че големите фирми от Уолстрийт не плащат почти нищо за търговия с акции, докато повечето американци са таксувани с комисиона за всяка отделна сделка. Затова те решават да променят това и се връщат в Калифорния, за да изградят финансов продукт, който

да даде възможност

на всички, не само на

богатите, за достъп до

финансовите пазари

Така през 2013 г. те основават компанията си, кръстена на Робин Худ, легендарния разбойник герой, който краде от богатите и дава на бедните.

Платформата дава възможност на всички да търгуват на фондовата борса независимо от финансите си. Така повече хора се включват в пазара на акции без такси и минимален капитал за акаунт.

Бързо разрастващата се компания печели от лихви върху парите в сметките на клиентите си в приложението. Другият източник на приходи е от абонаментната услуга “Робинхуд Голд”. С нея потребителите могат да вземат заеми, с които да търгуват. Платформата има 13 млн. потребители и се оценява на 11,7 млрд. долара.

През 2017 г. името на Тенев присъства в класацията на “Форбс” “30 под 30” - рейтинг за млади мениджъри. В началото на 2021 г. обаче американски медии пишат, че Тенев

се е “превърнал

от известна фигура

в мразена цел”

след срива на Уолстрийт. Българинът попада в центъра на разярила се огромна война на фондовата борса. Тя започва заради известната компания за прождаба на видеоигри “Геймстоп”. Коронакризата удари фирмата жестоко и тя беше пред фалит. За това се погрижиха големите играчи на финансовите пазари, които започнаха да залагат на т.нар. къси продажби в нейни акции. Късите продавачи – в случая това са хедж фондовете, продават взетите назаем акции на отворения пазар и се надяват след това цената им да падне. Така те могат да откупят обратно акциите на по-ниска стойност и да ги върнат на заемодателя, като запазят печалбата за себе си. Тук обаче се намесиха дребните инвеститори, които заедно с геймъри се изправиха срещу гигантите от Уолстрийт и започнаха масово изкупуване на акциите на “Геймстоп”, за да вдигнат цената им. Бойното поле се явява “Робинхуд”, откъдето инвеститорите купуват акции. Влад Тенев обаче решава да забрани купуването на акциите на 13 компании, сред които “Геймстоп”. Ситуацията се нажежава, след като той спира възможността само за купуването на акции, но не и за продажба и така на практика цената може да върви само надолу, което съвпада с интереса на големите риби. Скандалът се разрасна толкова много, че дори се иска Тенев да дава показания пред Конгреса в САЩ.

Милиардерът Илон Мъск също се включи във войната, като пита Тенев защо платформата му е решила да ограничи търговията миналата седмица. “В този случай нямахме избор. Трябваше да се съобразим с изискванията към нас за регулаторен капитал”, отговори му Влад.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/