Шон Конъри почина на 90 години (Видео)

31 October 2020
24 часа
Шон Конъри
Шон Конъри

Корав на младини, харизматичен на старини, актьорът е по-известен от шотландското уиски

Сър Шон Конъри, който влезе в ролята на прочутия шпионин Джеймс Бонд, е починал, съобщават от BBC.

Оригиналният Джеймс Бонд, бащата на Индиана Джоунс, еталонът за мъж в киното на 25 август навърши 90 тихичко в пандемията. Рицарят на Британската империя не се е появявал публично от миналата година, когато беше на тенис мачове от "Уинбълдън".

Томас Шон Конъри е роден в Единбург през 1930 г. Семейството му е бедно, син е на чистачка и на работник в завод. Още невръстният Томи припечелва като разносвач на мляко. Някъде по това време приятелите му сменили името. В тайфата им имало момче с типичното ирландско име Шеймъс. Останалите решили него да го наричат с типичното шотландско Шон.

На 16 тъкмо след края на Втората световна война той се записва във флота, но заради язвата е принуден да напусне след три години служба.

Времето в армията го превръща в истински мъж. Прави си две татуировки на най-скъпото му - една за родителите и една за родината Шотландия. Започва да се занимава с бодибилдинг.

Извайва впечатляващо тяло и печели конкурс 

няколко години по-късно - става трети на престижния "Мистър Вселена".

След армията не може да се спре на постоянна работа в Единбург. Отначало е шофьор на камион, после спасител в басейн, модел на студенти по изобразително изкуство. Полира мебели, а вечер гледа деца. Играе футбол. Покрай дърводелството помага на сценичните работници от King's Theatre. Така се запалва по актьорството.

На 23 вече пооплешивяващият, но мускулест Шон привлича погледите за мюзикъла "Южният Пасифик". Първоначално не го искат. "Не ни трябват напомпани културисти", казва шефът на театъра. Но все пак го пробват. "Извикаха една актриса и ме накараха да я вдигна. Аз я понесох като сламена кукла. Засмяха се и ми казаха да я подхвърля. Предполагам, че съм я хвърлил доста високо, защото всички вкупом ахнаха. Важното е, че ме взеха", спомня си Шон.

Там се сприятелява с друг начинаещ актор - легендата Майкъл Кейн, с когото участват в хитовия "Човекът, който искаше да бъде крал" 20 години по-късно.

По същото време Шон става мишена на най-свирепата банда в Единбург. Те се опитват да го оберат, докато играе билярд. След като се разправя с апашите, шестима здравеняци от бандата го издебват. Макар сам и обграден, Конъри им се нахвърля и удря главите на двамата тартори една у друга. Другите четирима побягват. Оттогава

добива репутация на лошо момче сред гангстерите, 

а останалите банди стоят далеч от него.

"Южният Пасифик" предизвика фурор из цяла Великобритания. Театърът се превръща в мания за Шон. Той чете всяка пиеса, до която може да се докопа. Мести се в Лондон и тръгва на уроци по сценична реч. Работи на няколко места, за да се изхранва. Участва в малки постановки. Лека-полека започва да играе по-големи роли.

През 1957 г. е първата му поява в телевизията -гангстер. Критиците не остават възхитени нито от филма, нито от Конъри, а следващите му участия не променят мнението им.

След 2 години най-сетне получава една от главните роли във филм на "Дисни". Филмът става много популярен, но журналистите още не са доволни от Шон. "Ню Йорк Таймс" пише, че героят му е "единствено висок, мрачен и красив".

Успехът обаче си е успех. През следващите 3 години до легендарния 007 Конъри получава две главни роли в телевизията. Едната е в екранизацията на "Анна Каренина". Там впечатлява съпругата на продуцента на първите филми за Джеймс Бонд. Отначало Конъри се дърпа за ролята на 007.

Не иска да се обвързва за няколко филма, които може изобщо да не се получат. Авторът на книгите Иън Флеминг казва: "Той не е това, което си представях, докато пишех". Конъри обаче е магнит за жените. Приятелката на Флеминг се застъпва за шотландеца.

През 1962 г. Джеймс Бонд се появява на големия екран в "Доктор Но" и светът се влюбва в него. Филмът става толкова популярен, че 007 се превръща в третия най-голям герой в киното.

Почти всяка година след това шпионинът влиза в ново приключение. Шон Конъри официално става секссимволът на 60-те. Обаче е женен. Малко след премиерата през 1962 са се венчали с актрисата Даян Силенто. Година по-късно се ражда единственият му син Джейсън, който също става актьор.

Бракът се проваля за по-малко от десетилетие. Шон и Даян се разделят в началото на 70-те, развеждат се официално през 1973 г. След 2 години той се жени за френската художничка Мишлен Рокбрюн. Среща я на игрището за голф, който му е голяма страст.

Макар че му носи слава, 007 не е достатъчно интересен за Конъри. След "Човек живее само два пъти" през 1967 г. той се отказва от ролята.

Винаги съм мразел проклетия Джеймс Бонд,

бих искал да го убия, жалва се актьорът. Въпреки това се връща два пъти в образа. Последният - седмият филм се нарича малко иронично "Никога не казвай никога" и излиза на екран през 1983 г.

След като първия път зарязва 007, Шон участва в десетки филми, повечето хитови като "Убийство в Ориент Експрес". Има няколко номинации за престижни награди, но все още не може да се отърве от славата на шпионина.

Това най-после се случва, когато с най-добрия му приятел Майкъл Кейн се срещат на снимачната площадка за приключенския "Човекът, който искаше да бъде крал". Филмът получава четири номинации за "Оскар".

През следващото десетилетие Конъри играе много и различни роли ("Шотландски боец", "Името на розата", за който Умберто Еко не го харесва, защото смята, че всички го помнят като Бонд, Джеймс Бонд). Печели куп награди и става по-известен от шотландското уиски. Оскарът обаче му убягва до 1987 г., когато участва в "Недосегаемите" - един от най-добрите филми в историята на киното.

Корав на младини, Конъри става все по-обаятелен с годините. И жените даже повече примират по него също като в класическата му роля на разсеяния татко на Индиана Джоунс. Впрочем синът му в "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" Харисън Форд е едва 20 години по-млад от него.

През 2003 г. Шон Конъри се пенсионира от киното. Само на 73 е, но не понася добре гръмкия провал на "Лигата на необикновените". Дотогава има над 90 роли на големия екран, спечелил е големи награди и е работил с повечето от най-големите звезди. Но е направил

най-солената грешка, заради която губи и слава, и милиони.

През 2001 г. му предлагат да играе магьосника Гандалф в трилогията "Властелинът на пръстените". Обещават му невероятно количество пари. Той обаче отказва: "Не ми се тича като коза в Нова Зеландия година и половина". Предпочита "Лигата на необикновените". Ако беше приел ролята на Гандалф, щеше да получи над 450 млн. долара и поне още един "Оскар".

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/