Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами

29 October 2020
Валери Найденов

Много скоро у нас ще е като в Италия и Франция през пролетта

Слагайте маските, идиоти! Новата вълна на COVID-19 ще е 10 пъти по-мощна, отколкото беше през пролетта. Това няма да е вълна, а цунами!

Казват ни го надпартийните числа. На 24 октомври новите заразени у нас бяха 1582-ма. През пролетта пикът бе на 24 април – едва 91 за деня. Но тогава настана паника и властта спусна кепенците на държавата. А сега? Малко смешно е да затваря ресторантите, но да оставя протестите и “народните въстания”.

Знаем ли какво ни чака през зимата? Ако разгледаме “математическите модели” от пролетта - смях в залата. То не бяха “чук и танц”, втори пик и първо плато, три сценария и пет схеми, алфа и бета- осцилации и модулации. Нищо не стана така, както бе предсказано.

През лятото нямаше плато, а възходящо било, което възлезе три пъти по-високо от пролетния връх. Днес това не е “втора вълна”, а първият истински пик, който също може да се окаже само подстъп към зимата. Ако го сравним с изкачване на Мусала, днес май сме още на нивото на Боровец.

Но дяволът не е

толкова черен

През пролетта властта ни сплаши, за да не скочим срещу карантините. Затова един виден професор математик сметна, че смъртността от коронавируса е над 90 на сто! Дали населението хукна да си пише завещанията? Уви, стана обратното - народът реши, че тия горе нещо са мръднали.

Днес имаме по-ясна представа за смъртността. Според официалната статистика до момента заразените са 37 562-ма, а починалите със заразата (но не от нея) са 1084-ма, т. е. смъртността едва ли е повече от 2,8 процента. Между 90 процента и 2,8% има малка разлика, нали така? Но истинският процент е много по-малък, тъй като поне половината от заразените нямат симптоми и изобщо не се тестват. Като добавим и липсата на тестове през пролетта, нищо чудно реално заразените да са били два, три, десет пъти повече, отколкото сочат официалните данни. Редица западни проучвания показват, че смъртността с (а не от) коронавирус е под 1 процент и че удря най-вече възрастните хора. За младите рискът е близо до нулата.

Явно болестта се предава на

принципа на Мечо

Пух - “колкото

повече, толкова

повече”

Затова няма пикове и долини, а върви все нагоре. И тъй като явно пристига от Западна Европа с няколко месеца закъснение, може да очакваме, че тази зима ще достигнем днешните стойности за Франция и Италия. Какви са те? В Италия смъртните случаи на милион население на този етап са 4 пъти повече, във Франция -3,5 пъти. В Сан Марино са 8 пъти повече, отколкото у нас, но този анклав е твърде гъстонаселен.

Другата база за сравнение е в Латинска Америка, където зимата отмина и вече идва пролет. Там смъртността с COVID-19 на милион население е между 7 и 10 пъти по-висока, отколкото в България. У нас зимата тепърва започва, така че тепърва ще ги настигаме.

С други думи, ако днес у нас смъртните случаи с коронавирус са около 1000,

още тази зима

смъртните

случаи ще станат

някъде между

4000 и 10 хиляди

Ние неизбежно ще стигнем там, където е Западна Европа. Няма никакво основание да смятаме, че нашият ген е по-устойчив. Друг е въпросът кога ще дойдем на тяхното днешно дередже - може да е напролет, а може да е и след 2-3 месеца.

Лошото е, че Франция и Италия не стоят на едно място, а тъкмо обратното – тази есен те също дръпнаха рязко напред. На 24 октомври новите заразени в Италия бяха 19 644-ма. В сравнение с този връх пикът през пролетта е доста скромен – едва 6554-ма на 21 март. Това днес не е “втора вълна”, а цунами.

Същото е и във Франция. През пролетта там пикът е на 31 март – 7578 нови случая. На 24 октомври те са 45 422. Цели 6 пъти повече! Казах ли, че зимата още не е дошла?

В другите европейски държави е приблизително същото. Засега Германия се справя най-добре, но цунамито удари и там. На 23 октомври заразените там бяха 13 475-ма, докато пролетният връх бе 6933-ма на 27 март. Вирусът тепърва ще се развихри.

Нашите съседки

също не са

пощадени

На 23 октомври в Румъния заразените са били 5028, а в Македония – 637 души при 2 милиона население. Цунамито е навсякъде около нас и тепърва ще се надига. Иде страховита зима!

На фона на тези очаквания време е да се замислим какво правят властите и здравната ни система. Днес за болестта се знае много повече, отколкото през пролетта. Ясно е например, че тя удря най-вече възрастните. Ако при населението като цяло вероятно смъртността ще се окаже под 1 на сто, при хората над 70 години може би е близо 5 на сто.

Уви, в България достъпът на възрастните хора до тестове и лекарства е затруднен, може да минат 3-4 дни, преди някой да те прегледа.

Тестовете струват по 120 лева, а лекарствата все още не са леснодостъпни. При това цялата световна здравна система се надлъгва кои лекарства помагат и кои – не. Например практиката на хиляди лекари по света показва, че евтиният хидрохлорохин помага в самото начало на заболяването. Световната здравна организация ту го забранява, ту го разрешава, ту го отрича. Но у нас “пенсиите” нямат шанс да бъдат тествани достатъчно рано, за да имат полза от хидрохлорохин.

Както и да е,

здравната ни

система тепърва

трябва да се

влоши,

преди да започне да се оправя.

Но това, което можем да направим тази есен, е да сложим проклетите маски. Има предостатъчно научни изследвания в целия свят, които показват, че те помагат. Последното изследване е от Токийския университет. Там са монтирали две пластмасови човешки глави в изолирана камера. Едната кашля, другата вдишва. Оказва се, че при вдишването обикновената памучна маска намалява вирусите с 40 на сто, а професионалната маска тип N95 – с 95 на сто. Освен това при кашлящата глава маската намалява вирусите с 50 на сто. Ако и двамата носят маски, вероятността от зараза намалява с някъде между 80 и 97,5 на сто в зависимост от маската на вдишващия.

(https://japantoday.com/

category/national/

japan-researchers-

show-masks-do-block-

coronavirus-but-

not-perfectly)

Според много специалисти дозата на заразяването е важна. От нея зависи дали ще прекарате болестта тежко, леко, или изобщо без симптоми. Минималната доза може дори да подейства като ваксина.

(https://www.

medpagetoday.com/

infectiousdisease/

covid19/88692).

Следователно маските са изключително важни, още повече че тази зима ваксина не може да се очаква. Който не слага маската в магазина, той е ятак на коронавируса. А който твърди, че всичко е шашмалогия, вече си е заслужил казана.

Затова следващия път, когато видите някой политик да се хвали по телевизията, че цялата работа е конспирация и лично той никога не слага маска, запишете си името му на стената. За да си го припомните като дойдат изборите през март или април.

Коментари

Silvia De Fiore в 18:11 на 28 Oct 2020
Лъжи, лъжи !!!!!
Людмил Божилов в 00:29 на 29 Oct 2020
The prophet! Записвам го, за да го сравня след време!
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/