Починалият емир на Кувейт - посредник между България и Турция по Възродителния процес

30 September 2020
MenTrend.bg онлайн
Шейх Сабах ал Ахмед ал Джабер ал Сабах
Шейх Сабах ал Ахмед ал Джабер ал Сабах

Шейх Сабах ал Ахмед, покойният емир на Кувейт, беше един от последните мохикани на старата дипломатическа школа и един от най-надеждните и дискретни приятели на България в Арабския свят през последния половин век. Той служи цели четири десетилетия като външен министър на страната си между 1963 и 2003 г., преди да стане премиер, а след това и държавен глава.

През 80-те години на миналия век шейх Сабах се нагърби с тежката роля на посредник между България и Турция по т.нар. Възродителен процес, правeйки совалки между София и Анкара в опит да предотврати замисления от турската дипломация общ бойкот на ислямските страни срещу България. За един много дълъг период Кувейт и лично шейх Сабах бяха глас и застъпник на България в Организацията Ислямска конференция и в целия Персийския залив, където по онова време нямахме никакви други установени контакти.

В целия този важен район България имаше посолство единствено в Кувейт, както и редовна линия на авиокомпания “Балкан”, смесена търговска камара (още от средата на 70-те години) и добре установени дипломатически връзки от 1963 г.

По-късно България излезе в подкрепа на Кувейт по време на бруталната окупация и последвалата Първа война в Залива срещу агресията на Саддам Хюсеин. Част от причините за тази категорична позиция бяха не само защита на международното право, но и дипломатическите канали и приятелските връзки, създадени през годините между София и Кувейт с личното участие на шейх Сабах.

И макар че през последните десетилетия се впуснахме в активно търсене на нови приятелства в Залива, смъртта на 91-годишния шейх Сабах ал Ахмед ал Джабер ал Сабах е повод да си спомним за този първи приятел на България в Персийския залив, отдавайки му заслужена почит.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/