Дошло е време отново за мустакати

09 August 2020
Павлина Трифонова
Канадският премиер Джъстин Трюдо, който се смята за един от най-очарователните политици, се превърна в звезда в инстаграм с новата си брада.
Канадският премиер Джъстин Трюдо, който се смята за един от най-очарователните политици, се превърна в звезда в инстаграм с новата си брада.

Самоизолацията направи мъжете по-смели в експериментите с външния си вид

След като години гладко избръснатото лице с лек загар доминираше в представите ни за красив мъж, изглежда, вече идва време да се разделим с него. Останали в самоизолация заради епидемията от коронавирус, доста представители на силния пол решиха да скъсат с натрапвания от компаниите за бръснарски принадлежности стил и да пуснат бради или мустаци, както са го правили техните деди.

Социалните мрежи са пълни със снимки на променени мъже и ако се вярва на американското списания “Ескуайър”, смятано за тяхна библия, това няма да е моментно увлечение. “Мустаците бяха смятани за ужасни доста дълго време, но това вече не е така. Времената са се променили. Бяхме се събрали в кръчма. Наш приятел се присъедини по-късно. Дойде с нов мустак, въпреки че нямаше да ходи нито на някакъв ексцентричен техно фестивал в българската провинция, нито да си изкарва парите като актьор, играещ частен детектив. И изненадващо промяната му остана незабелязана. Никой не се пошегува с него, което често се случва в нашия приятелски кръг”, пише Мъри Кларк в “Ескуайър”. Според него това е така, защото “бавно, много бавно мустаците са извадени от прахта на 80-те години и сега отново са на модния връх”. Те вече не се смятат за мрачно демоде и редица популярни лица също смело пристъпват към промяната. Сред тях са канадският премиер Джъстин Трюдо, американският актьор Арми Хамър, рапърът Тайлър Дъ Криейтър, футболистът на “Тотнъм” Деле Али, английският състезател по снукър Рони О`Съливан и родната футболна звезда с международна слава Димитър Бербатов.

Най-големи вълнения в социалните мрежи обаче предизвика мъхестата възглавничка върху горната устна на английския певец Хари Стайл. 26-годишният тийнейджърски идол се появи в туитър, за да покаже на почитателите си как си изкарва по време на винарско пътешествие в Италия, но никой дори не забеляза, че държи бутилка вино в ръце. Всички коментари бяха за новия му мустак. Повечето от пишещите ги намираха за неестествени на младежкото му лице и го съветваха бързо да се раздели с тях. Оказа се, че още преди 9 г. той е искал да изглежда така, но наситената му по това време музикална програма на изгряла от “Х фактор” звезда не е позволявала да го направи, а и вероятно нивото на мъжките хормони, които имат отношение за окосмяването по мъжките лица, не са били на необходимото ниво.

“Реших, че искам мустаци, но не такива като на мустакат пич, а като на Супер Марио (герой от популярна компютърна игра)”, е написал през 2011 г. певецът. Тогава обаче никой не обръща голямо внимание на неговото желание, докато сега дори се говори за Хари стил в оформяне на космите над горната устна.

“След като такъв известен поппевец може да си го позволи, то и други могат. Стайл носи перлени обици и пищни костюми, но това не му пречи да има и мустаци. Така че не се страхувайте да експериментирате. Разбира се, съществуват някои рискове. Можеш да изглеждаш като смотано ченге, символ на гей културата от близкото минало, при която мустаци, дълги като мотоциклетни дръжки, бяха пускани като знак на свръхмъжественост, за да бъдеш по̀ мъж от тези, които са антигей”, коментира Мъри Кларк. Подобно на други свои колеги от “Ескуайър”, и той отглежда брада и мустаци.

Промяната в екипа започва още в първите дни на епидемията от коронавирус, когато се налага всички да останат вкъщи и да работят дистанционно. Салоните за красота са затворени и подобно на други хора, и те пускат коси и бради. “Постепенно забравях за нея. Сещах се само когато се поглеждах в огледалото или трябваше да си избърша горната устна, докато пия чай или кафе”, казва журналисът Том Никълсън. Той признава, че вече е на следващия етап и се радва как се е променило лицето му.

Зам. главният редактор на популярното мъжко списание Ник Полп също е съгласен, че промяната има положителен ефект. По думите му всичко е започнало като полуиронична демонстрация по време на онлайн срещи на екипа, но сега мисли, че лицето му изглежда по-мъжествено и интересно.

И вероятно доста представители на силния пол са завладени от подобни емоции, тъй като търсенето на информация в гугъл как да пуснеш мустак и брада се е увеличило с 63% през последните месеци, а онлайн продажбите на масло за поддръжката им – с 68 на сто. “Карантината най-накрая даде възможност на мъжете да експериментират и да се забавляват с космите по лицето си без страх или критика. Видяхме мнозина да споделят своите успехи и неуспехи в социалните мрежи, което помогна за нормализиране на разбирането кое е приемливо”, казва британският експерт по подстригване Лий Кинастън пред “Гардиън”. Във Великобритания през последните години мустаците и брадите бяха станали толкова голяма рядкост, че се пускаха само за благотворителност с цел събиране на средства.

Естествено, представителите на фирмите за бръснарски принадлежности не са съгласни, че идва масова вълна, която ще убие техния бизнес. Според тях всичко ще се върне на мястото си, когато нещата се нормализират, тъй като отглеждането на брада и мустаци е трудно, а и не всички мъже имат достатъчно косми, за да оформят наистина нещо добро. И това не е нещо, което лесно може да се промени, тъй като става въпрос за количество на някои мъжки хормони.

Освен това по време на епидемията се появиха някои твърдения, че лицевото окосмяване увеличава риска от заразяване с коронавирус. Американският център за контрол и профилактика на заболяванията обяви, че то пречи за плътното прилепване на предпазните маски и това ги прави неефективни. В Израел, където пускането на бради е масово по религиозни причини, даже започна разработването на специални предпазни покрития, които да са съобразени с лицевото окосмяване на местните мъже. Така че е въпрос на време да се появи и масово производство на маски за мустакати и брадати. Руски учени обаче казват, че и наличните вършат работа, стига да покриват цялото окосмяване и то редовно да се мие със сапун. А и според мъжките модни експерти по-актуални са късите бради и мустаци, които по-лесно се почистват.

Английският певец Хари Стайл още преди 9 г. мечтаел за мустаци, но чак сега успял да си ги пусне.
Английският певец Хари Стайл още преди 9 г. мечтаел за мустаци, но чак сега успял да си ги пусне.
Димитър Бербатов също се нареди сред предводителите на новата модна вълна.
Димитър Бербатов също се нареди сред предводителите на новата модна вълна.

Коментари

Абу Талиб в 13:05 на 09 Aug 2020
Целувка без мустак е като гозба без сол.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/