Уникални военни кадри в новата песен на Руслан Мъйнов (видео)

31 May 2020
MenTrend.bg онлайн
Руслан Мъйнов
Руслан Мъйнов

Уникални кадри от фонда на Министерството на отбраната са използвани за клипа на новата песен на Руслн Мъйнов "Драва". В края на Втората световна война при река Драва в Унгария, сражавайки се с войските на Третия Райх, геройски загиват над 1400 български войници. Във видеоматериала, използван в клипа на песента са включени и особено трогателни кадри от българското военно гробище в унгарския град Харкан, където лежат костите на падналите в боя от следните български части: 11-и пехотен Сливенски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 29-и пехотен Ямболски полк на 3-та пехотна Балканска дивизия и придадените към нея поделения, 57-и пехотен Драмски полк, 58-и пехотен Гюмюрджински полк, 59-и пехотен Пирински полк на 16-а пехотна Беломорска дивизия, 41-ви пехотен полк на 11-а пехотна дивизия. По-голямата част тези герои падат в голямата офанзива между 6 и 22 март 1945 г. Дравската епопея е една от най-грандиозните битки в новата история на българската армия и въпреки свидните жертви - една от големите й победи.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/