Мариан Залцман: Хаосът е новото нормално

28 September 2020
MenTrend.bg онлайн
Мариан Залцман
Мариан Залцман

Как ще се промени светът ни след пандемията?

Хаосът е новото нормално, той се превърна в основната тенденция в света след пандемията от COVID-19. Това казва Мариан Залцман, автор на пътеводителя „20 тренда за 2020” и една от петте най-влиятелни трендспотъри в света, която се смята за човекът, наложил думата „метросексуален” в маркетинга, признат експерт по комуникации и пиар.
„Това беше общата тенденция, която наблюдавах и преди, но не знаех дефиницията за хаос. Мислех си, че хаосът е нещо друго. Смятах, че хаосът са всички промени, които се случват бързо. Днес мисля, че хаосът е във факта, че няма правила, че не знаем какво предстои. Луксът да си в добро здраве, луксът на чистия въздух, на това да си в безопасност, това е голямата екстра вече, която ни липсва. Личната, професионалната и бизнес сигурност – всичко това вече се превръща в лукс”, коментира Залцман, която отговаря и за глобалните комуникации на „Филип Морис Интернешънъл” (ФМИ).

Според нея вече живеем в нов, интересен свят. И тъй като всяка криза съдържа в себе си и план за бъдещето, според Залцман вече ще делим живота и времето си по друг начин - преди и след COVID-19. Все повече ще се засилва чувството ни, че нещата не са както преди и че имаме по-малко контрол върху бъдещето.

За трендовете в потреблението Мариан Залцман смята, че ще обръщаме повече внимание на дома си, на мястото, където сме в безопасност. Ще купуваме по-малко неща и ще се фокусираме върху важните, без които не можем. Нещата ще станат много по-прости, изчистени и естествени. Но и ще поглеждаме назад с носталгия, за да намерим онова, което ще ни води напред и ще ни дава емоционална утеха.. Ще се интересуваме повече от семейната си история, нашата собствена история и историята на нашата общност. Ще имаме много по-богат емоционален живот, но и ще поставим ударението върху ума си, върху способността да обмисляме нещата, да бъдем умни и по-разумни. Ще се стремим и към по-добра физическа форма. Но за разлика от преди, когато ходехме на фитнес, сега ще обръщаме повече внимание на здравословния начин на живот, на разходките, упражненията, стречинга, разтягане на тялото и ума. 

„Мисля, че всички трябва да се научим да бъдем по-вежливи. И ако има едно нещо, което да изтъкна от цялата си кореспонденция в последните шест седмици, то това е фразата „пази се“, защото всички искаме да сме в безопасност – и ние самите, и другите хора около нас. Другата фраза е „благодаря“. И двете фрази - "пази се" и "благодаря" ще намерят ново място в обществото. Виртуалното сега е от жизнено значение. Помислете за чат приложениeто Houseparty, например. Към 15 февруари приложението има 24 590 сваляния, а месец по-късно – те са 51 000. Нека се замислим колко пъти сме се срещали онлайн с приятели или близки в този период. Аз например в петък вечер имах среща в Zoom със 100 студенти, които не познавам лично. Всички сега сме във виртуалното пространството, свързани в най-различни платформи и мрежи. Така ходим на рождени дни, както и за съжаление на погребения. Сега интернет е нашето работно място, нашето училище. Съчувствам на хората, които трябва да работят от вкъщи и в същото време да помагат с домашното обучение на децата си. Онлайн терапията става все по-популярна, телемедицината става все по-разпространена, расте и броят на хората, които се свързват така с лекарите, споделят симптомите си и получават краткосрочно лечение. Хората от всякакви религии посещават така виртуални храмове и служби. Не знам какво бих правила без интернет днес. Това е моят източник на новини, на забавление, а по отношение на компанията – това е част от нашата верига на доставки, която става все по-важна. Не знам вече дали мога да се върна в познатия ми преди офис. Мисля, че ще правим все повече неща онлайн. Потреблението на медийно съдържание в тази блокада е безпрецедентно – ние гледаме, играем, правим много повече от преди онлайн”, казва Мариан Залцман.

На въпроса какво ще се промени за самата нея в рутината на работата й, Залцман казва, че преди е летяла много със самолет и е правила нещата твърде бързо, пропускайки да казва благодаря, колкото трябва. Ще благодаря повече и няма толкова често ще се качвам на самолет, казва тя. 

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/