Виктор Бут, на когото Русия държи много. Защо?

09 August 2022
Ели Димитрова
Руският дилър на оръжие Виктор Бут, известен като “търговеца на смърт”
Руският дилър на оръжие Виктор Бут, известен като “търговеца на смърт”

Според държавния секретар Антъни Блинкен САЩ са предложили “значима оферта”

Ключовият свидетел Вадим Соколов: Русия знае, че съм тук и няма да ме изостави

Виктор Бут, на когото Русия държи много. Защо? – пита в. "Вашингтон пост". Според държавния секретар Антъни Блинкен САЩ са предложили на Русия "значима оферта", за да осигурят освобождаването на двамата американци. 55-годишният Бут е най-известният търговец на оръжие, обвинен, че печели от оръжия, подхранващи конфликти в Африка, Близкия изток и Азия.

В момента "търговецът на смъртта", който говори поне шест езика и е изградил империя за контрабанда на оръжие в целия свят, излежава 25-годишна присъда в американския затвор в Марион, Илинойс, в специално отделение. То е толкова тясно, че носи прякора "Малкият Гуантанамо". Според "Вашингтон пост" няма съмнение, че Бут ще бъде голяма награда за руските официални лица.

Нюйоркският му адвокат Стив Зису предупреди, че "никакви американци нямa да бъдат разменени, ако Виктор Бут не бъде върнат у дома". Не е ясно обаче защо Русия се интересува толкова много от Бут. Когато директорът на ЦРУ Уилям Дж. Бърнс на форума за сигурност в Аспен този месец е попитан защо Русия иска Бут, той отговори: "Това е добър въпрос, защото Виктор Бут е мръсник", пише в. "Вашингтон пост".

Въпреки че Русия се оплака, че Бут е влязъл в поставен капан от DEA, много американски служители и анализатори смятат, че това е заради

връзките на Бут с руското военно разузнаване

"Ясно е, че той е имал значителни връзки с руски правителствени кръгове", казва Лий Уолоски, служител на Съвета за национална сигурност в администрацията на Клинтън, бивш ръководител на групата справяне с мрежата на Бут. Освен това в доклади се предполага, че търговецът може да има близки връзки с Игор Сечин, бивш вицепремиер на Русия и съюзник на руския президент Владимир Путин. И Сечин, и Бут са служили в съветската армия в Африка през 80-те години. Бут отрича връзки с ГРУ, отрича и познанство със Сечин.

Трафикантът на оръжие отказа да сътрудничи на властите в САЩ. При това въпреки хипотезите, че ще издаде тайни от съмнителните си сделки, призивите на жена си да сътрудничи и факта, че седеше повече от десетилетие изолиран и сам в килия. Това мълчание може да бъде възнаградено. "Той запази хладнокръвие в затвора, никога не е разкрил нищо на американците", казва руският журналист Андрей Солдатов, пише "Вашингтон пост".

Саймън Сараджан от Белфър център за наука и международни отношения към Харвардския университет смята, че Бут не би могъл да ръководи толкова голям контрабанден бизнес без държавна защита, но никога не е говорил за това. "Руското правителство няма търпение да го върне…", допълва Сараджан. Освобождаването на Бут би изпратило послание до други, които биха могли да се окажат в беда, споделя Марк Галеоти, експерт по руската сигурност: “Родината няма да те забрави”.

"Ако руснаците успеят да го върнат обратно, ще се смята за триумф - допълва Галеоти. - И нека си признаем, в момента Кремъл търси това."

Руският политически анализатор Татяна Становая, основател на групата за политически анализи R. Politik, твърди, че Путин иска нещо повече от политическа печалба. "Имаме специална дума в руския език за хора като Бут: "свои". Това означава някой от "нас". Това е някой, който е работил за родината, поне в очите на правителството."

Бут, който казва в интервюта, че е роден в Таджикистан през 1967 г., е следвал в Съветския военен институт за чужди езици в Москва. Бил принуден да учи португалски и по-късно е бил изпратен в Ангола, за да работи като преводач в съветските ВВС.

Военните институти са били ключови места за вербуване на ГРУ, коментират американски експерти, цитирани от "Вашингтон пост".

Малко след разпадането на СССР Бут, подобно на много други, които виждат възможност да спечелят сред хаоса, става предприемач. Започва с един самолет, използва малка флотилия от съветски самолети "Ан-8", преди да създаде голям бизнес за въздушен транспорт. Очевидно е бил готов да поеме рискове, които другите не биха поели, като лети до военни зони и проблематични държави.

След залавянето му медиите цитират доклади на ООН, че Бут разполага с над 50 самолета за смъртоносните си товари. Те минават през България, Словакия, Украйна, Киргизстан и други. Бут търгува незаконно и с диаманти от Африка.

През 2005 г. излязоха публикации покрай скандала с тайните затвори и "прехвърляния” на затворници на ЦРУ. Твърди се, че негови самолети са засичани на същите летища, използвани от агенцията. Интересен факт е, че една от фирмите на брат му Сергей Бут, Air Sess, базирана в Пакистан, е била ангажирана с трансфера на миротворци.

Смята се също, че Бут има достъп до нещо по-ценно от самолетите:

знания за съдбата

на огромните складове на СССР

"Той изнасяше оръжия в продължение на десетилетие от места като Украйна", казва Дъглас Фара, президент на фирмата за национална сигурност IBI Consultants и съавтор на книга за Бут. До 2000 г. Бут е един от най-известните трафиканти в света. Той беше наречен "водещият търговец на смърт" в британския парламент и беше посочен в докладите на ООН за доставка на тежко въоръжение за бунтовническото движение в Ангола, както и за Чарлз Тейлър в Либерия, след което подкрепи смъртоносна гражданска война в съседна Сиера Леоне.

Не е ясно дали Бут е работил за руските военни интереси. Фара казва, че вярва, че предвид мащаба на преместваното военно оборудване може да е имал мълчаливото одобрение на ГРУ. Уолоски смята, че Бут е привлякъл вниманието на САЩ, защото нарушавал мирните процеси в Африка. "В някои случаи той въоръжаваше и двете страни в конфликта", каза Уолоски.

На фона на засилващия се международен натиск, включително заповед за арест на Интерпол, издадена през 2004 г., Бут се завръща в Москва. Според експерти се оттегля от интензивната си работа в търговията с оръжие. Живее край Москва. Приятел, който посещава дома му през 2008 г., по-късно отбелязва, че е пълен с книги, а там също е DVD с филма на Никълъс Кейдж от 2005 г. Lord of War, за който се твърди, че е вдъхновен от Бут.

За негово нещастие този гост - бившият агент на

южноафриканското разузнаване Андрю Смулиан - работи за DEA. Малко по-късно Бут е арестуван в Тайланд. Там тайно е записан от DEA да организира закупуването на 100 ракети земя-въздух, 20 000 пушки AK-47, 20 000 осколочни гранати, 740 минохвъргачки, 350 снайперски пушки, пет тона C- 4 експлозиви и 10 милиона патрона за хора, за които той смятал, че са агенти на бунтовническата група Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC). Сложната спецоперация заобикаля ключов проблем в преследването на Бут от САЩ, който не е нарушавал американски закони. През 2011 г. федерален съд в Ню Йорк го признава за виновен по няколко обвинения, включително заговор за убийство на граждани на САЩ.

След като попада в тайландски затвор през 2008 г., американците търсят начин да бъде екстрадиран, а руснаците – да им попречат. Екстрадирането в САЩ става възможно след нов обвинителен акт срещу Бут в нюйоркски съд, според който той и дясната му ръка, сириецът с американски паспорт Ричард Чичакли, са

превели $1,7 млн.

на американска компания за

покупка на самолети

за ембаргова страна. Парите минават през обръч от фирми и сметки, контролирани от Бут, в Казахстан, Кипър, Русия, Ню Йорк и Солт Лейк Сити чрез банки в Израел, САЩ, Европа. След разкритието американските власти блокират сметките на компанията му.

Години наред руските официални лица се оплакваха от агресивното и необичайно фокусиране на американците към Бут. Въпреки очакванията бившият полковник не издава има ли руски официални лица, замесени в тъмния бизнес.

Но записът на Бут показа, че той не е обикновен бизнесмен. Когато агентите, представящи се за купувачи на FARC, казват, че оръжията ще бъдат използвани срещу пилоти от ВВС на САЩ, работещи с колумбийското правителство, Бут им казва, че имат "общ враг", пише "Вашингтон пост".

Кои са другите освен него?

Вадим Красиков, който казал:

“Русия няма

да ме изостави”

На 15 декември 2021 г. Окръжният съд в Берлин осъди на доживотен затвор руския гражданин Вадим Красиков по делото за убийството на Зелимхан Хангошвили. (През 2001–2005 г. Хангошвили е командир на един от полевите отряди и близък съратник на Аслан Масхадов. След смъртта на Масхадов се завръща в Грузия, а още по-късно, след няколко опита за убийство, моли за убежище в Германия, където е убит 2 години по-късно.) Съдът призна, че това е убийство с особена тежест, което на практика изключва предсрочно освобождаване. Решението отговаря на изискванията на федералната прокуратура, която пое разследването и обвинението като особено важни. На 7 декември германската прокуратура обяви обвиненията по делото за убийството на Зелимхан Хангошвили. Обвинителното заключение гласи, че убиецът е получавал

нареждания

от руска държавна служба

"Преди 18 юли 2019 г. обвиняемият е получил заповед от неидентифицирана правителствена агенция да ликвидира търсещия убежище Хангошвили."

В редица медии пише, че чеченецът е в списък от 19 души, негови съратници, членове на т.нар. "Кавказки емират", признат за терористична организация в Русия, която има същото име като самопровъзгласената ислямска държава на територията на руския Северен Кавказ. Някои от тези хора са свързвани с "Ислямска държава". Лица от този списък са умрели от насилствена смърт, съобщават медии.

Прокуратурата е убедена, че подсъдимият изобщо не е Вадим Соколов, както убиецът се легитимира, а Вадим Красиков, полковник от специалните части "Вимпел" на руската ФСБ. Мотивът за убийството според прокуратурата е враждата на руската държава към Зелимхан Хангошвили, желанието да му отмъсти за въоръженото противопоставяне на "хегемонията на Русия" по време на втората руско-чеченска война и участието във въоръжени нападения срещу представители на руските власти, включително Назрани през 2004 г., пише ostwest.tv.

Германският външен министър Аналена Бербок обявява двама руски дипломати за персона нон грата. Но германското правосъдие не може да придвижи делото напред. Предполагаемият агент от Русия, който е заловен в непосредствена близост до местопрестъплението в Берлин малко след убийството, отрича всичко. Той казва, че това е грешка. Твърди, че

няма нищо общо с руската държава

И че фамилията му не е Красиков. Затова германските следователи, активно подкрепяни от украинското правосъдие, специално привличат свидетели, които го идентифицират и разказват за личния му живот, пише "Ди Велт".

В съда украинският бизнесмен В. казва, че не е сигурен, че обвиненият в убийство Вадим Красиков е неговият зет. Но в Украйна дава 90-минутно интервю за Bellingcat, The Insider и списание Der Spiegel, в което неочаквано идентифицира Красиков и свидетелства срещу него. По-късно обяснява, че се е страхувал от руски натиск, защото не му е предложена защита като свидетел. Но в Украйна той се чувствал доста сигурен. Когато се явява повторно пред съда в Германия, разказва, че се е запознал с Вадим Красиков през 2010 г., но научил всичко от съпругата си. Споделя и факта, че обвиняемият лично познавал Путин.

Важен очевидец

В съдебната зала са показани снимки от сватбата на Вадим Красиков-Соколов в Москва, както и от посещение на възрастна двойка. Предполага се, че това са родителите на жена му от Харков. По-рано са публикувани два фотоса. На единия Красиков седи на плажа с татуировка на рамото, символ на "Вимпел", а на другата пуска бели гълъби в небето с булката си на площадката на Московския държавен университет. Украинската СБУ предава тези снимки на германското посолство в Киев през март 2021 г.

Този ключов свидетел помага процесът за убийството в "Тиргартен" да напредне, смята журналистката Анна Кренинг, след като две години с объркани показания. Адвокатът на Красиков твърди: "Може да се предположи, че свидетелят В. е бил подложен на натиск в Украйна, за да бъде осъден Красиков, а заедно с него и руската държава".

Интересен факт е, че след ареста си Вадим Соколов (Красиков) незабавно е поискал адвокат от руското посолство. "На 18 ноември 2019 г. следователите го посетиха в ареста. Изведнъж той каза: "Русия знае, че съм тук и няма да ме изостави". Това заявяват на процеса частни обвинители (представляващи близките на починалия) като свидетели на полицаите, които тогава са го чули."

Звездата Бритни Грайнър, която американците искат да се върне у дома

Много близки и поддръжници на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър призоваха за освобождаването й, след като беше задържана в Русия по обвинения в наркотици. По време на процеса срещу нея през юли т.г. базирани в САЩ адвокати засилиха обществения натиск върху администрацията на Байдън да я върне у дома, а членове на руския отбор, за който тя играе извън сезона, свидетелстваха в нейна защита. Грайнър, смятана за една от най-добрите баскетболистки в света, е съдена след арестуването й на летището в Москва през февруари с масло от канабис в багажа си, което по думите й използва за облекчаване на болката от контузиите си и е опаковала в чантите си неволно. Медицинският експерт Михаил Тетюшкин от защитата настоява пред медиите, че медицинската употреба на канабис, която е забранена в Русия, е разрешена в много други части по света.

Пол Уилън, бивш морски пехотинец и експерт по глобална сигурност

Според руските власти той е шпионин, но САЩ отричат и предлагат да бъде освободен. Пол Уилън беше осъден на 16 години затвор по обвинения в шпионаж през 2020 г. Бившият американски пехотинец, който към момента на ареста си в Москва е оглавявал отдела за глобална сигурност на американски производител на авточасти, е посещавал често Русия. Арестуван е в Москва на 28 декември 2018 г., когато екип на руските служби нахълтва в стаята му и открива USB памет, на която по данни на ФСБ имало секретна информация. Уилън твърди, че

флашката е подхвърлена

от негов стар познат,

появил се неочаквано. Държавният департамент обяви и двамата за неправомерно задържани. Според брат му Дейвид Уилън той е заминал за Москва за сватбата на приятел на 28 декември, съобщава Newshour на BBC след ареста му. "Пол е много щедър човек и негов приятел го помоли да отиде в Русия и да помогне за сватбеното тържество", обяснява Дейвид.

Пол Уилън е гражданин на четири държави - САЩ, Канада, Великобритания и Ирландия. Роден е в Канада, родителите му са британци и още като дете се премества да живее в САЩ. Военни данни показват, че се е присъединил към морската пехота през 1994 г.

Започва работа като мениджър на ИТ проекти за компанията Kelly Services в началото на 2000-те, но през 2004 г. заминава в Ирак. Като морски пехотинец предприема първото си пътуване до Русия, което описва подробно на своя уебсайт. Споделяйки снимки от посещението, казва, че е прекарал "доста приятно", разглеждайки Москва и Санкт Петербург.

Но през 2008 г. Уилън, който е получил ранг щабен сержант, е уволнен от морската пехота. Пентагонът твърди, че става въпрос за кражба. Си Ен Ен съобщава, че той е бил обвинен в използване на друг номер на социална осигуровка и "изписване на фалшиви чекове". Семейството му не знае нищо.

Уилън продължава да работи за Kelly Services, като през 2010 г. е повишен в старши мениджър по глобална сигурност и разследвания. Според съдебните документи той е отговарял за групата за сигурност на кампуса на компанията. Напуска я през 2016 г. и става директор по глобалната сигурност на базирания в САЩ доставчик на автомобилни компоненти BorgWarner. Уилън е "отговорен за надзора на сигурността" в съоръжения в Мичиган и по света, се казва в изявление на компанията, която няма съоръжения в Русия.

След първото си посещение през 2006 г. Уилън прави редица други пътувания дотам. Създава си акаунт в руския еквивалент на Facebook, VKontakte. Руската агенция за държавна сигурност

ФСБ казва, че е “хванат в шпионаж” в Москва

Има непотвърдени съобщения, че е бил заловен да получава флашка със списък на служители на разузнаването. Има и спекулации за други възможни мотиви за ареста - включително предположението, че Уилън е бил задържан, за да може да бъде разменен с Мария Бутина, руска активистка за правата на оръжията, обвинена в шпионаж, която беше в затвора в САЩ през декември 2018 г. Тя беше депортирана обратно в Русия през октомври 2019 г. , коментира Би Би Си.

"Не мога да си представя как някой с опит в правоприлагането, който също е бивш морски пехотинец на САЩ и който работи в корпоративната сигурност и също е наясно с рисковете от пътуването, би нарушил какъвто и да е закон…", казва братът на Пол Уилън, Дейвид Уилън, според когото обвиненията са глупости.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/