Чичо Поли, който режеше чесън с бръснарско ножче

09 August 2022
Симона Димитрова
  • Искал да се откаже от гангстерската сага, страхувал се, че ще съсипе образа
  • Заканил се да убие Харви Уайнстийн – посегнал на дъщеря му
  • Мира Сорвино: Изпращам ти любов в звездите, татко, докато се издигаш

Да режеш чесън с бръснарско ножче и да си жесток убиец. С ролята на мафиота чичо Поли във филма "Добри момчета" актьорът Пол Сорвино ще остане в историята.

Холивудската звезда се присъедини към небесния отбор на гангстерската лента на 25 юли. Преди няколко седмици издъхна и актьорът Рей Лиота, с когото си партнираха в "Добри момчета".

Пол Сорвино си отиде на 83 г. след

дълга борба с няколко болести

Той страдал от тежка астма, като чрез различни дихателни техники се опитвал да контролира състоянието си. По този повод бе написал бестселъра "Как да станем бивш астматик" и бе основал фондация за астма "Сорвино".

За кончината му съобщи съпругата му Ди Ди Сорвино, която е била до него до последния му дъх.

"Сърцата ни са разбити - написа Ди Ди в изявление до медиите. - Никога няма да има друг Пол Сорвино. Той беше любовта на живота ми и един от най-великите изпълнители, които някога са се изявявали на екрана и сцената."

Смъртта му беше потвърдена и от неговия мениджър Роджър Нийл, а

дъщеря му Мира Сорвино, която е носителка на “Оскар”,

също изля душата си в профила си в туитър.

"Баща ми, великият Пол Сорвино, почина. Сърцето ми е разкъсано - един живот на любов, радост и мъдрост с него приключи. Той беше най-прекрасният баща. Обичам го толкова много. Изпращам ти любов в звездите, татко, докато се издигаш", написа актрисата.

Пол има още две деца – Майкъл и Аманда от първата си съпруга, както и петима внуци.

През 2018 г. светът научи колко страстен може да бъде Сорвино извън екрана и какво би направил за децата си. В отговор на разкритията за малтретиране и измама, които дъщеря му Мира Сорвино е претърпяла от ръцете на опозорения магнат и сексуален престъпник Харви Уайнстийн, Пол заяви: "Ако не влезе в затвора, той трябва да се срещне с мен и аз ще го убия. Наистина е просто, нали?". След това Сорвино разказа недвусмислено какво ще се случи.

Актьорът е роден на 13 април 1939 г. в Бруклин. Баща му е имигрант от Италия, а майка му била учителка по пиано.

Пол мечтаел

да стане

оперен

певец,

преди да започне да играе като студент в Американската музикална и драматична академия в Ню Йорк. Стартира кариерата си в шоу бизнеса с мюзикъла Bajour през 1964 г. Няколко години по-късно се появява в първия си филм - черната комедия на Карл Райнер от 1970 г. "Къде е татко?".

През следващите десетилетия Сорвино се превръща в един от най-търсените холивудски звезди, появявайки се заедно с Ал Пачино в "Паниката в Нидъл Парк" и с наскоро починалия Джеймс Каан в "Комарджия".

Най-емблематичната му роля обаче идва през 1990 г. във филма на Мартин Скорсезе "Добри момчета", в който играе боса от подземния свят Пол Сисеро, любител на добрата храна. Героят е

вдъхновен от реалния мафиот

Пол Варио

(за филма фамилията му е променена – бел. авт.), който ръководел една от най-свирепите банди. Докато тя била в града през 60-те и 70-те години, броят на убитите постоянно растял. Мафиотите придружавали някои бизнесмени да извършват лихварските си плащания, разправяли се с всеки, който дължал нещо, убивали потенциални свидетели срещу тях, а в ковчезите слагали гълъби.

По случай 25-годишнината на гангстерската драма през 2015 г. Сорвино призна, че е бил много щастлив, че е получил ролята, но бил уплашен до смърт и всячески се опитвал да я откаже.     

"Бях скромен човек, творец, изпълнител и изобщо

не знаех как ще вляза в главната роля на мафиот

– споделя тогава Сорвино. – Първо смятах да отхвърля предложението. Определях се като италиански американец, познавач на италианската култура, особено на храната и музиката. Не си се представях като мафиотски бос. Участвал съм в много комедии, както и в драми, но никога не съм правил наистина як човек. Никога не съм го имал в себе си. А тази роля изискваше смъртоносност, която чувствах, че е далеч отвъд мен. Обадих се на мениджъра си три дни преди да започнем снимките, и му казах: "Измъкни ме. Ще съсипя образа на този велик човек и ще съсипя себе си". Той като по-мъдър ми отвърна: "Обади ми се утре и ако трябва, ще те измъкна".

Беше ми много трудно. Аз съм поет, оперен певец, автор... Размишлявах вкъщи и минах до огледалото в коридора, за да си оправя вратовръзката. Погледнах се и буквално отскочих крачка назад. Видях поглед, който никога не бях виждал, нещо в очите ми, което ме разтревожи.

Смъртоносно бездушен поглед, който ме плашеше

Тогава погледнах към небесата и казах: "Ти го намери". Вече бях чичо Поли."

Сорвино допълва, че образът на мафиота е

напълно противоположен на неговата личност

и няма нито една черта, по която да си приличат.

Той изиграва Пол Варио като човек, който запазва хладнокръвие и се опитва да държи подчинените си в ред. Във филма чичо Поли може да бъде толерантен към Рей Лиота, Джо Пеши и Робърт де Ниро, но и твърде жесток. Сорвино използва естествената си топлота, когато поздравява "добре печелещия" Джими (Де Ниро) в задната стая на казиното в началото на филма. По-късно, наблюдавайки сложните вечери в затвора, той разполага със специална система за нарязване на чесън и щом съкилийникът му Хенри (Лиота) влиза с вино и скоч, провъзгласява: "Сега можем да ядем." Той е човекът, който организира празненството по случай освобождаването на Хенри от лагера. В други случаи обаче чичо Поли е корав и убива, без да му мигне окото.

Филмът предизвиква невиждан фурор, защото представя истинската страна на подземния свят – мафиоти, склонни към насилие и убийства, които стрелят в краката на хората само за да ги накарат да подскачат за тяхно забавление.

Холивудската звезда се радва на повече от пет десетилетия работа в киното, телевизията и сцената на Бродуей, превъплъщавайки се предимно в полицаи и гангстери. Другите по-известени филми, в които е участвал, са "Никсън", "Дик Трейси", "Човекът ракета", "От любов към парите", "Червените", "Фатален партньор".

Ролята, с която също

става любимец

на публиката

е в сериала

“Закон и ред”,

въпреки че участва само един сезон. За цялата си кариера той е бил в над 50 филма и десетки телевизионни предавания. През последните години от живота си не се радваше на добро здраве, а последните си две роли изиграва през 2019 г. Първата е на измамен политик, а втората – на бос на престъпното семейство Лучано.

Сега той се отправи към своя приятел Рей Лиота, с когото вероятно ще се поздравят като добри момчета, както са го правили приживе.      

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/