Коли на Дан Колов и Емил Димитров на ретропарад във Видин (Снимки)

09 August 2022
Лияна Панделиева
Актрисата Яна Маринова пред колата на Дан Колов
Снимки: Авторката
Актрисата Яна Маринова пред колата на Дан Колов Снимки: Авторката

Камилата Султан от цирк Колозеум открива събитието, автошоуто се включва в игрален филм на Мартин Макариев и Ники Илиев 

Над 100 автомобила се подредиха около крепостта Баба Вида във Видин на шестия традиционен ретропарад Vintage Vehicles Vidin 2022.

Автомобили пристигнаха от България, Румъния и Сърбия, а поради Ковид инфекция на повечето представители от клуба в Македония, в последния момент те отказват участие.

Традиционният мотосъбор с над 200 участници се сля с ретроизложението, а двугърбата камила Султан тържествено даде старт на събитието, яздена от смелата Стефани Венциславова – един от организаторите на събитието.

Камилата Султан, яздена от Стефани Венциславова, даде стар на ретропарада.
Камилата Султан, яздена от Стефани Венциславова, даде стар на ретропарада.

Камилата се превръща в активен участник, благодарение гостуването в града на цирк "Колозеум".

Още по-ценен от камилата обаче е автомобилът десото от 1928 г, някога собственост на Дан Колов, а днес една от атракциите на цирка.

Колата на Дан Колов
Колата на Дан Колов

Създателят, собственик и директор на цирка Момчил Колев разказа за “24 часа”, че неговият прадядо Драган бил организатор на панаири из цяла България от началото на 30-те години на миналия век и на тях задължително се провеждали и пехливански мазни борби, които събирали огромна публика.

По време на такъв панаир в Пловдив около 1932-1933 г. като гост пристига лично Дан Колов, управляващ своя модерен автомобил десото.

Автомобилът на великия борец отвътре
Автомобилът на великия борец отвътре

На утрото след събитието легендарният борец опитва да запали мотора на колата, но той не издава звук. Търсят опитни майстори, започва същинската борба с двигателя, но автомобилът не помръдва.

Ядосал се много Дан Колов, а Драган, за да не си тръгне с лош спомен големия борец, предложил да откупи повреденото возило веднага за колкото поиска Колов.

Цената остава тайна, но от тогава автомобилът остава в семейството и през 2022 г. едно е сигурно: двигателят пали на мига, максималната скорост, която развива е 80 км/ч и няма проблем на собствен ход да пътува из България. Возилото е запазено в оригиналния си цвят.

Олдсмобилът на Емил Димитров
Олдсмобилът на Емил Димитров

През 2022 г. автомобилът печели рали “Витоша” клас А, който е за най-стари коли.

Всички посетители на цирк "Колозеум" на влизане в шатрата минават покрай десото и мнозина спират там, за да си направят и селфи или семейна снимка.

“Автомобилът е в семейството ми от четири поколения, децата ми, които от малки се учат на цирковото изкуство и участват активно в спектаклите, вече знаят каква красива ценност е той и колкото по-модерен става светът, толкова по-вълнуващо е завръщането към доброто старо начало на автомобилите, когато те са били приключение и радост” – обяснява експертът по сложни мотоциклетни каскади и цирков директор Момчил.

Сред автомобилите, които се радваха на специално внимание бе и този на певеца Емил Димитров – Олдсмобил от 1968 година.

Видинчанинът Иван Цолов дава старт на мечтата за ретропарад преди шест години, когато все още никой не вярва, че някой би обърнал внимание на дунавския град като място за изложение на стари коли.

В началото с него са брат му, неколцина добри приятели и местни спонсори.

В първите три години на автомобилите е дадена площадка зад крепостта Баба Вида, но неуморен в осъществяването на мечтата си, младият мъж убеждава кмета на града, че ако автомобилите са пред крепостта, това е не само естетически по-красиво, но и реклама на местната забележителност.

През 2019 г. всички коли потеглят като кортеж на гости в съседния румънски град Калафат.

На Дунав мост 2 е отворен специален коридор, но при преминаването на румънска страна граничните служители пропускат бавно автомобилите и се снимат пред всяка кола, която им харесва. На влизане в Калафат по улиците се е стекъл целият град, деца тичат редом с най-красивите експонати, кметът тържествено посреща процесията.

Обратното преминаване по Дунав мост 2 е съпроводено от бурни аплодисменти и клаксони на подредените в дълга опашка тирове.

В тежката за туризма ковидна 2021 година, ретропарадът във Видин е единственото туристическо събитие на Северозапада, което успява да събере на едно място няколко хиляди души и то само защото всички са на открито.

В съботния 6 август, 2022 г. в нито един хотел в града няма свободно място: във Видин са всички участници в ретропарада и мотосъбора, публиката на оперите на открито в Белоградчик и цял снимачен екип. Авторите на филма директно се възползва от великолепния декор и без излишни разходи го вписват парада в сериала на Нова телевизия “С река на сърцето”.

За “24 часа” актрисата Яна Маринова разказа:

- Филмът е съвременен и става въпрос както за Дунав, така и за съдбите на хора от Видин, които влагат душата си в онова, което създават чрез труда си, от земята, край реката и за хора, чиито интерес е само да взимат повече. Разказва се за производството на вино, за традициите в това производство, за потта и кръвта, които потъват в земята, а земята е свързана с огромната мощ и влияние на реката. Сравнявам историята до някаква степен с Гулденбургови.

- Как ретропарадът се вписа във филма?

- Не просто заснехме сцени на ретропарада, а чрез филма се вписваме в начина по който диша градът, това, което в действителност е събитие за хората тук. Автентичността е по-хубава от всяка подготвена сцена със статисти. Операторът Андрей Андреев умее да показва красиво картините, а режисьор е Мартин Макариев и сега вече се включи и Ники Илиев.
Зрителите ще видят не само типажи с техните имена, а обратите в живота, които са отвъд “добрия, лошия и жертвата” и как много добрите хора не винаги успяват да постъпят толкова красиво, колкото ни се ще и в крайна сметка оправдаваме и добрите, и злите постъпки, които всеки човек може да остави след себе си.

- В момента Дунав е с около 5-7 метра под нормалното си ниво и реката е образно казано пешеходна, а през пролетта дори и ровът под Баба Вида е пълен с вода. Участва ли реката с нейния труден нрав?

- Именно затова заглавието е с “Река на сърцето” – във филма участваме в природата и докато едни се борят с труда си, други планират как да се обогатят. Моделът е познат, но важното е какво всъщност ще се случи на нашите герои.

- Какво харесахте във Видин?

- Всичко ми харесва във Видин! Когато бяха цъфнали липите, това беше главозамайващ аромат и по цяла вечер се разхождах и вдишвах с наслада. Градската градина е с великолепна сянка, това е изумително красив и спокоен парк. От екипа на филма ми се подиграват, че редовно спя по пейките, но когато съм в почивка искам да съм именно навън, да усещам уюта и кротостта на този фантастичен град.

- Коя кола харесахте най-много на ретропарада?

- О, много са, много! Бих ги карала една след друга, ако някой би ми позволил. Страхотно ми хареса атмосферата, пълно с хора, семействата с децата, възрастни семейства и големи приятелски групи. Градът е оживен и развълнуван. Тук е циркът, от цирка дойде камила, чува се жужене от гласове, детски смях, познати се радват на споделеното време. Атмосферата е толкова хубава, че всичко, което виждам ми харесва и мисля е така и за всеки от посетителите на ретропарада.

Иван Цолов споделя, че героят от филма използва неговия личен шевролет.

Вторият най-стар автомобил на ретропарада бе форд кабрио от 1928 г. Неговият собственик обясни, че пределната му скорост е 60 км/ч, но го управлява с около 48-50 км/ч и спокойно пътува на собствен ход и между по-отдалечени градове . На особен интерес се радваше румънска полицейска кола с млад българин, който не само бе намерил стара униформа, но патрулираше с автомат и демонстрираше “арест” за желаещите да бъдат заснети в такава поза.

Иван Цолов обяснява, че успешният ретропарад Vintage Vehicles Vidin е цялостен туристически продукт и работата по следващия започва няколко седмици след края на настоящия:

“Когато хората едновременно могат да посетят културно събитие, като опера на открито в съседния Белоградчик, да посетят толкова красив и спокоен град като Видин, да видят спектакъла на гостуващия цирк, който предлага забава за децата, но също и изпълнения със световни награди и признание и се включат в емоциите на хората, които обичат мотоциклетите и автомобилите, това създава усещане за пълноценно преживяване. С всяка година участниците на ретропарада се увеличават, желащите да бъдат спонсори ни търсят сами, разчитаме на пълната и безусловна подкрепа на общината. Ако някой иска да види как се прави успешен туристически продукт, да заповяда при нас, даваме нагледни уроци!”

Именно ретро темата дава идея да бъдат заснети и фантастични календари с красавици, които възкресяват изисканите и романтични времена, когато возенето в красив автомобил било вълнуващо преживяване.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/